Πολιτική

Τσίπρας από τη Μαδρίτη: «Πολύ σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή»

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsipras tsipr

Την αισιοδοξία του ότι στον ευρωπαϊκό νότο οι συσχετισμοί έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν και τη βεβαιότητά του ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει πολύ σύντομα πολιτική αλλαγή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται για επαφές με την ισπανική αριστερά, αλλά κυρίως για να μιλήσει σήμερα στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Podemos, που αναδείχθηκε από τις πλατείες των «αγανακτισμένων» και πρπηγείται ήδη στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Τσίπρας είχε το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Cayo Lara και τον γ.γ. του ΚΚ Ισπανίας και πρόεδρο της ΚΟ της Ενωμένης Αριστεράς Jose Luis Centella, επισημαίνοντας στις δηλώσεις του, ότι έχουν δώσει μαζί αγώνες για να σταματήσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κοινωνικής αδικίας, της λιτότητας, που γεννούν φτώχεια κι ανεργία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση και τους πανηγυρισμούς περί εξόδου από την ύφεση σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα που λέγονται τα περί επιστροφής της ανάπτυξης, η κοινωνία στενάζει.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα κυβερνούν δυο κόμματα που δεν έχουν καμία ανοχή στον ελληνικό λαό, που είναι μειοψηφικά, και που θέλουν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτικές μνημονίου. Και δεν ξέρω αν πρέπει κανείς να κλάψει ή να γελάσει αλλά, αυτά τα κόμματα, παρότι δημιούργησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια 1,5 εκατομμύρια άνεργους και 3 εκατομμύρια φτωχούς, σήμερα πανηγυρίζουν γιατί –λέει- φέρανε την ανάπτυξη. Ενώ η κοινωνία στενάζει».

Ωστόσο εκτίμησε ότι έρχονται καλά νέα: «πολύ σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, κι ότι το 2015 θα σταματήσει στην Ευρώπη η λιτότητα από την Ελλάδα κι από μια αριστερή, ριζοσπαστική, προοδευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το λέω αυτό μετά βεβαιότητος, διότι πια η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει χάσει κάθε κύρος και αξιοπιστία στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί με την τρόικα ούτε τους νόμους που η ίδια ψηφίζει, κι έρχεται μέσα σε λίγες μέρες να τους αλλάξει, παίρνοντας μάλιστα μόλις 147 ψήφους στο κοινοβούλιο, δεν μπορεί να δίνει καμία αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα το μεγάλο και κρίσιμο θέμα του χρέους. Κι επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης, γι’ αυτό και συγκροτούμε συμμαχίες με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στον ευρωπαϊκό νότο οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν. Οι πολιτικές δυνάμεις που εμπνεύστηκαν, εφήρμοσαν, υλοποίησαν προγράμματα σκληρής, αδιέξοδης και αυτοκαταστροφικής λιτότητας αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται παρελθόν. Διότι, η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτή από τους λαούς στις χώρες στις οποίες δημιούργησε στρατιές ανέργων και φτωχών, στρατιές απελπισμένων. Αλλά, τώρα πια, δημιουργεί και στρατιές πολιτών αποφασισμένων να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Και είμαι βέβαιος ότι η στρατηγική της λιτότητας για την Ευρώπη θα βρει τέλος μέσα από την πολιτική και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στην Ιρλανδία, αργότερα και σε χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου. Διότι αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη, είναι κοινωνικά άδικη, είναι στρατηγική που διαιρεί την Ευρώπη, αποξενώνει τους λαούς της, ενώ εμείς θέλουμε να ξαναενώσουμε την Ευρώπη».

Την Κυριακή ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του Transform Europe! Στη Φλωρεντία με θέμα «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», και συγκεκριμένα στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η Τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα».