Πολιτική

Καμμένος: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να μας βοηθήσουν, το σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε μνημόνια

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

ΚαμμένοςΜόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μας βοηθήσουν, δήλωσε κατηγορηματικά το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ άλλωστε, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι η μόνη δύναμη διαχρονικά που μας έχει βοηθήσει: «Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν συνοδευόταν από Μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και εκτίμησε πως «μπορεί να υπάρξει οικονομική βοήθεια τέτοιου τύπου από τις ΗΠΑ».

Σε σχέση με το ταξίδι του επίσης, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως υπάρχει η διάθεση από τις ΗΠΑ να ενδυναμώσουν την σχέση τους με την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι και με το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου, μπορεί να υπάρξει συνεργασία στα ενεργειακά. Έκανα συζητήσεις για συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας», είπε ο υπουργός και ανέφερε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ προς την χώρα μας.

Με την κατάσταση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ιδίως στα ενεργειακά, η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο του κόσμου, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δημιουργείται μια Μεσογειακή Ένωση

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί άσκηση με την συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία, γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργείται μια Μεσογειακή Ένωση, ανέφερε ο υπουργός.

Η συμφωνία θα έχει μια θετική και μια αρνητική πλευρά

Όσον αφορά στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα φέρει μια πολύ καλή συμφωνία, με δύο άξονες, έναν προς την θετική πλευρά και έναν προς την αρνητική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Όλα όσα αποφασιστούν θα αφορούν το 2019 και μετά, τόνισε και συμπλήρωσε πως βάσει των αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας, δεν θα είναι αναγκαία.

Η διαπραγμάτευση θα τελειώσει στις 7 Απριλίου και θα ψηφίσουμε τη συμφωνία πριν το Πάσχα

Εμείς αυτά που έχουμε να πούμε τα λέμε μέσα στην κυβέρνηση και την ομάδα διαπραγμάτευσης, αυτή την ώρα δεν θα βγω να αποκομίσω πολιτικά κέρδη, είπε ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και εκτίμησε πως «η διαπραγμάτευση θα τελειώσει στις 7 Απριλίου και θα ψηφίσουμε τη συμφωνία πριν το Πάσχα».

Ο Πάνος Καμμένος είπε πως για την ΔΕΗ γίνεται πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά όσα ακούγονται είναι υπερβολικά: «Όπως ενημερώθηκα χθες βράδυ από τον πρωθυπουργό, πιστεύω πως είναι σε θετική κατεύθυνση και εκεί που έδωσε τη μάχη η κυβέρνηση στα εργασιακά θα έχουμε καλά αποτελέσματα».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες ώρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν την μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως «το αφορολόγητο εξαρτάται από τα άλλα μέτρα που θα αντικαταστήσουν την μείωση του αφορολογήτου. Ας περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι τα θετικά μέτρα θα καλύψουν τις μειώσεις αφορολογήτου, που θα αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες».

Πιστεύω πως όλα αυτά που συζητούμε για το 2019-20 δεν θα χρειαστούν καν, τόνισε.

Το να παρεμβαίνουμε όλοι την ώρα όπου η ομάδα διαπραγμάτευσης δίνει τη μάχη δεν βοηθάει, πιστεύουμε ότι το βασικό είναι να πάρει μπροστά η οικονομία και να ανεβεί το ΑΕΠ, είπε ο υπουργός.

«Η ομάδα Σόιμπλε-Τόμσεν προσπαθεί να δυναμιτίσει την προσπάθεια της χώρας»

Ο κ. Καμμένος δήλωσε παράλληλα πως υπάρχει «η ομάδα Σόιμπλε – Τόμσεν που προσπαθεί να δυναμιτίσει την προσπάθεια της χώρας, είναι ξεκάθαρο», αλλά «πλέον υπερισχύουν άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη».

Αναφορικά με την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως η χώρα «βρίσκεται υπό μια ανώμαλη κατάσταση και απομόνωση τόσο από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία. Ο Ερντογάν στρέφεται κατά όλου του κόσμου, όχι μόνο κατά της Ελλάδας». Έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Τουρκία, οι αγωγοί δεν θα περάσουν από την Τουρκία, εκτίμησε, τονίζοντας πως υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για τους αγωγούς.

Σχετικά με την απειλή της Άγκυρας να «αφήσει» πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως «οι πρόσφυγες σχεδόν έχουν τελειώσει και οι μετανάστες δεν απειλούν την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη. Όσο κι αν είναι κλειστά τα σύνορα, δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, θα προχωρήσουν στην Ευρώπη. Υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, βάσει της οποίας όσοι συλλαμβάνονται στο Αιγαίο, επιστρέφονται στην Τουρκία. Αν η Τουρκία αποφασίσει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τότε θα υποστεί τις συνέπειες».