Απίστευτη προσβολή Τραμπ -Αρνήθηκε να δώσει το χέρι στη Μέρκελ!

. Top Stories

tramp6Μια απίστευτη σκηνή εκτυλίχθηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ανγκελα Μέρκελ κάθισαν απέναντι στους φωτογράφους πριν ξεκινήσει η συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Οι δυό τους κάθονταν δίπλα δίπλα στις αναπαυτικές καρέκλες του Οβάλ Γραφείου. Ενας φωτογράφος ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία για να βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες για την επίσημη συνάντηση.

«Θέλεις να σφίξουμε τα χέρια» ακούστηκε να ρωτά η Μέρκελ τον Τραμπ, σκύβοντας ελαφρώς προς το μέρος του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όχι μόνο δεν της απάντησε, κοιτάζοντας ανέκφραστος διαρκώς προς τους φωτογράφους και τις κάμερες, αλλά την απαξίωσε πλήρως, χωρίς καν να γυρίσει το κεφάλι του προς την πλευρά της Καγκελαρίου.

Η Μέρκελ, αμήχανη, έκανε μια γκριμάτσα και έγειρε στην πλάτη της πολυθρόνας.

Δείτε το βίντεο με το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

Μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, Τραμπ και Μέρκελ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου θα διαφανεί κατά πόσον έχουν «γεφυρώσει» το μεταξύ τους χάσμα, έπειτα από τις «εμπρηστικές» δηλώσεις που έκανε στο -όχι πολύ μακρινό- παρελθόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά του Βερολίνου, αλλά και της Ευρώπης.

Πάντως νωρίτερα, κατά την υποδοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πιο αβρός έναντι της Γερμανίδας καγκελάριου.

Την υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο με χαμόγελα που ήταν περισσότερο για τους φωτογράφους παρά αποτύπωναν το κλίμα εγκαρδιότητας.

tramp1

Φυσικά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον είναι το θέμα του διεθνούς εμπορίου, καθώς, από τη μία, η κυρία Μέρκελ αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο, την στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση, υπό το προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», παραμένει προσκολλημένη σε μια ρητορική προστατευτισμού.

Αυτή την ώρα έχουν κατ' ιδίαν συνομιλίες και αμέσως μετά θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ετσι κι αλλιώς ο «πάγος» μεταξύ τους έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τον ρόλο του Βερολίνου και της Ε.Ε. ιδίως για το διεθνές εμπόριο καθώς η μεν Γερμανία εμφανίζεται προσηλωμένη στην διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου, η δε νέα αμερικανική διοίκηση επιμένει στην λογική του προστατευτισμού.

Πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος, θα έχει μαζί της επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, όπως της Siemens και της BMW, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στοιχεία για το πόσο έχουν ωφελήσει την αμερικανική οικονομία οι άμεσες επενδύσεις που έχουν κάνει στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημείο διαφωνίας είναι και η κλιματική αλλαγή. Η Γερμανία θέλει να το καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της G20, της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο, τον Ιούλιο.

Ωστόσο. στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ερώτημα παραμένει και η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επιμείνει στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Η Μέρκελ δεν διαφωνεί με σταδιακή αύξηση των δαπανών της Γερμανίας, από το 1,2% του ΑΕΠ της στο 2% αλλά υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση