Top Stories

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

000 KR53U

Ο Τραμπ, μιλώντας στο ABC στην πρώτη του συνέντευξη μετά από την ορκωμοσία, επανέλαβε ότι το Μεξικό θα αποπληρώσει στο 100% το κόστος κατασκευής, που αρχικά θα καλυφθεί από τις ΗΠΑ. «Θα μας επιστρέψουν αργότερα τα χρήματα, μέσω όποιας συναλλαγής κάνουμε με το Μεξικό. Σας λέω, θα υπάρξει πληρωμή. Αυτό που θα κάνω θα είναι καλό για τις ΗΠΑ και για το Μεξικό. Θέλουμε να έχουμε ένα πολύ σταθερό Μεξικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οταν ρωτήθηκε πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή, απάντησε ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε μερικούς μήνες. «Οσο ταχύτερα μπορούμε. Θα έλεγα σε μήνες. Σίγουρα σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα διατάγματα που υπέγραψε

Την Τετάρτη, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα για αυτό το ζήτημα. Το ένα αφορούσε την ανέγερση του τείχους στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό- μήκους περίπου 3.200 χλμ.- και το άλλο προκειμένου να αφαιρεθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση από τις πόλεις και πολιτείες «καταφύγια»- όπως λέγονται αυτές που έχουν υιοθετήσει πολιτικές προστασίας των παράτυπων μεταναστών.

Πρόκειται για πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι- συχνά Δημοκρατικοί- αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές σε ενέργειες ενάντια στους παράτυπους μετανάστες. «Ο Αμερικανικός λαός δεν θα είναι αναγκασμένος πλέον να επιχορηγεί αυτή την αδιαφορία για τους νόμους μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Σπάισερ.

Με αυτές τις κινήσεις, έδειξε ότι θα εφαρμόσει γρήγορα τα σχέδιά του για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Τις επόμενες ημέρες ο Τραμπ αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Στα μέτρα που ήδη υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.

«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης. Ο Σπάισερ δήλωσε ότι ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.

Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

000 KR55C

000 KR53Y

Αντιδράσεις στο Μεξικό για το τείχος του Τραμπ: Προσβολή, χαστούκι, μνημείο ψεμάτων -Γενική κατακραυγή από τα πολιτικά κόμματα για το τείχος Τραμπ

Οι Μεξικανοί καλούν τον πρόεδρό τους, Ενρίκε Πένια Νιέτο, να ματαιώσει την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Μετά από τη σημερινή ενέδρα και το τελεσίγραφο, το Μεξικό πρέπει να επαναξιολογήσει προσεκτικά το ταξίδι του προέδρου για την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Αρτούρο Σαρουκάν, πρώην πρέσβης του Μεξικό στις ΗΠΑ.

Χρήστες του Twitter ήταν λιγότερο διπλωματικοί, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Τραμπ «προσβολή για το Μεξικό», «χαστούκι» και «μνημείο ψεμάτων». Η σχέση του με τη γειτονική στις ΗΠΑ χώρα ήταν άσχημη από την προεκλογική εκστρατεία, όταν είχε υποσχεθεί να χτίσει το τείχος στα σύνορα, να απελάσει εκατομμύρια Μεξικανούς και να ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Ομως, μετά από την υπογραφή του διατάγματος την Τετάρτη, οι σχέσεις του Τραμπ με το Μεξικό έφτασαν σε χειρότερο σημείο.

Με τη δημοτικότητά του να πέφτει σε σχεδόν μονοψήφιους αριθμούς, ο Πένια Νιέτο δέχεται πιέσεις να απαντήσει πιο δυναμικά στις προκλήσεις του Τραμπ. Μέχρι τώρα, γράφουν οι New York Times, έχει αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις, επιλέγοντας τον διάλογο και όχι την αντιπαράθεση. Αυτό όμως ίσως αλλάξει μετά από την υπογραφή του διατάγματος για το τείχος.

«Ο Πένια είναι ένας αδύναμος πρόεδρος μίας αδύναμης χώρας, που βρίσκεται σε στιγμή αδυναμίας. Αλλά πρέπει να βρει τον τρόπο να αποκτήσει κότσια», σχολίασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Καστανιέδα.

aouatr

Όλα μα όλα τα πολιτικά κόμματα στο Μεξικό σύναψαν κοινή γραμμή, αντιδρώντας στο πέτρινο όνειρο του Τραμπ και ζητούν από τον πρόεδρο Νιέτο να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ακόμη κι αν ο «πλανητάρχης» δεν πάρει την έγκριση του Κονγκρέσου και τελικά αποτύχει να τοποθετήσει το… λιθαράκι του στα σύνορα, οι Μεξικάνοι απαιτούν από τον πολιτικό τους εκπρόσωπο να δείξει πυγμή και να αρνηθεί αυτή την τεράστια πρόκληση.

Η δημοφιλία του Ενρίκε Νιέτο βρίσκεται ήδη στα τάρταρα και έπεσε ακόμη περισσότερο μετά τη διάθεση «συνεννόησης» που επιδεικνύει, αντί να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Αμερικάνο πρόεδρο. Όλα δείχνουν πως δεν θα ακυρώσει την επίσκεψη παρά τις φωνές…