Top Stories

Πολιτικό κατηγορώ στον ΣΥΡΙΖΑ για την «άλωση ΔΟΛ» -Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

ooolllllll

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα στη Βουλή για το Αγροτικό.

Ωστόσο, κυριάρχησαν οι εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Ομιλο Λαμπράκη, μετά την τοποθέτηση κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος.

Τσίπρας: Θέλετε να λογαριαστούμε για τον ΔΟΛ;

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε πυρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά για την εμπλοκή της κυβέρνησης στον ΔΟΛ, με την τοποθέτηση κομματικού στελέχους επικεφαλής, και πέρασε στην αντεπίθεση, στην δευτερομιλία του:

«Γιατί με εγκαλείτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν κατάλαβα. Επι 1,5 χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά στην πρώτη σελίδα. Μια με τον ΑΡΚΑ, μια με στίχο του Ελύτη και μια με το editorial των ΝΕΩΝ έρχεστε κύριε Μητσοτάκη», τόνισε για να συνεχίσει:

«Δεν το έκανα να πάρω ένα τραπεζίτη να ζητήσω να δώσει δάνεια και ούτε θα το κάνω. Μας λέτε ότι επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων θέλουμε να κάνουμε καινούρια διαπλοκή και Βόρεια Κορέα. Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον Τύπο στην πολιτική είναι ελεύθερη αγορά;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Αρνητική εξέλιξη να κλείσουν εφημερίδες όπως το Βήμα, τα Νέα, το Εθνος

Θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσει το Βήμα και τα ΝΕΑ, όπως και το Εθνος. Όπως ήταν όταν έκλεισε η Ελευθεροτυπία. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, θα συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου. Μέχρι στιγμής όμως επενδυτές δεν υπάρχουν και η ιδιοκτησία δεν θέλει να βάλει χρήματα. Οι τράπεζες δεν θα δώσουν δάνεια με αέρα, όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, ξεκαθάρισε.

Όπως είπε, οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσουν τα μέσα, όσο διαρκεί η ειδική εκκαθάριση που ξεκινά. Να πληρώνονται και να μη χαθεί η εμπορική αξία. Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά αυτό δεν θα γίνει με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση φωτογραφικά για ένα συγκρότημα και χωρίς ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση. Αν υπάρξει συναίνεση για μια συνολική ρύθμιση, εμείς θα το συζητήσουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Εσείς κάνατε μυστικές συναντήσεις με τον Ψυχάρη και μια γάτα»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό, για το ζήτημα του ΔΟΛ.

«Εσείς δεν κάνατε 4 μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη παρέα με μια γάτα πριν τις εκλογές; Αν κάτι χάλασε τη μοιρασιά είναι δικό σας πρόβλημα όχι δικό μου. Εσείς συναντιόσασταν με μυστικά με εκδότες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Στη συνέχεια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει «Ως τι εμφανίζεται ο κ. Μουλόπουλος; Τι ρόλο έχει να παίξει; Μήπως ο ίδιος εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια; Εχει μεγάλη περιουσία που θέλει να επενδύσει για να σώσει τον ΔΟΛ;», ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει και αν υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα μυστική συνάντηση Παππά, Ψυχάρη, Μουλόπουλου. Παράλληλα, του ζήτησε να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το πλαίσιο της κυβερνητικής ανάμειξης στην ενδεχόμενη σωτηρία ενός εκδοτικού συγκροτήματος. «Πράγματι έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αν δεν βρεθεί επενδυτής δεν θα επιβιώσει, τραγικό για τους εργαζόμενους. Να μου εξηγήσετε τι εννοείτε. Αν είναι να φορτώσουμε χρέη επιχειρήσεων στους φορολογούμενους, εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε, να τα ξεχάσετε αυτά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αισθάνθηκα ένα συναισθηματικό σκίρτημα όταν μιλήσατε με τρεμάμενη φωνή για τους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Τους εργαζόμενους στα κανάλια δεν τους σκεφτήκατε όταν τα κλείνατε. Δεν είδα το ίδιο συναισθηματικό ενδιαφέρον», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ

Μητσοτάκης: Είστε επικίνδυνοι για τη χώρα και τη δημοκρατική ομαλότητα

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρωτομιλία του στη Βουλή ξεκίνησε με τις εξελίξεις στο ΔΟΛ και έκανε σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως εξελίχθηκε στην πιο αποτυχημένη, αδίστακτη και αυταρχική κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση.

«Εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της κυβέρνησης. Με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρώην βουλευτή σας Μουλόπουλο – και μη μας πείτε πως ήταν δική του πρωτοβουλία. Πρώην βουλευτής σας ήταν και μέχρι χθες πρόεδρος του Δ.Σ. της “Αυγής”.

Αυτόν τον άνθρωπο είχατε να υποδείξετε ως πρόεδρο του ΕΣΡ! Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Είστε επικίνδυνοι για τη χώρα και τη δημοκρατική ομαλότητα. Πάρτε το χαμπάρι, ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Σας ακούω και αναρωτιέμαι αν έχετε επικοινωνία με τη χώρα. Ποια είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη χώρα».

«Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
«Η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Δεν μπορείτε να κρύβεστε άλλο πίσω από το δάχτυλό σας. Σήμερα είναι περισσότερο παρα ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει αλλο. Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο»
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε πρόωρες κάλπες με την απλή αναλογική, τόνισε πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Πρόσθεσε, δε, πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή, στην οποία θα έχει αλλάξει η πλειοψηφία.

«Κύριε Τσίπρα, θα μάθετε να χάνετε – Ετσι είναι η δημοκρατία»
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεση στον πρωθυπουργό λέγοντάς του «θα μάθετε, κ. Τσίπρα, να χάνετε. Ετσι είναι η δημοκρατία». Συγκεκριμένα, είπε: «Θα μάθετε κάποια στιγμή ότι στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Θα μάθετε, κ. Τσίπρα, να χάνετε. Ετσι είναι η δημοκρατία. Και άλλοι έχουν χάσει εκλογές, πολύ σημαντικότεροι από εσάς. Και για να παραφράσω τον Καβάφη, αν δεν μπορείτε να κάμετε την άσκηση της εξουσίας, μην την εξευτελίζετε».

Καταπέλτης και η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της έκανε λόγο για αδιέξοδο στην κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο, σημειώνοντας πως αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. «Οι αγρότες συζητούν κινητοποιήσεις. Εμείς δεν περιμένουμε να πάμε να πηδήξουμε πάνω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως κάνατε εσείς», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. «Εμείς συζητάμε για να προλάβουμε τα αδιέξοδα και για τον αγροτικό κόσμο και για τους υπόλοιπους πολίτες», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η απόγνωση στον πρωτογενή τομέα έχει ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Παράλληλα, η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ: «Τώρα επιχειρείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ news. Αφού δεν καταφέρατε να τον επιβάλετε στο ΕΣΡ, τώρα προσπαθείτε να επιβάλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ», είπε, προσθέτοντας ότι «ένα υπερχρεωμένο Μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης».

Θεοδωράκης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τον ΔΟΛ στον Μπόμπολα

Για σχέδιο «Βενεζουελοποίησης» της ελληνικής δημοσιογραφίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τις εξελίξεις στον ΔΟΛ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «Η κυβέρνηση περνά σε άλλη πίστα. Μετά από τις προσπάθειες συνεννόησης με τη διαπλοκή αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και αναλαμβάνει η ίδια με τους ανθρώπους της τους Δημοσιογραφικούς Ομίλους. Η επίλυση των προβλημάτων του ΔΟΛ ανετέθη στον κ. Μουλόπουλο, έμπιστο του κ. Τσίπρα και μέλους του ΔΣ της Αυγής». Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να μεταβιβάσει τον ΔΟΛ στον όμιλο Μπόμπολα. «Σήμερα ο κ. Ψυχάρης πέρασε την πόρτα του ανακριτή αφού πρώτα έβγαλε την ανακοίνωση ότι παραδίδει τον όμιλο στον έμπιστο του κ. Τσίπρα. Χθες η κυρία Δούρου ανέθεσε την ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου στον όμιλο Μπόμπολα με έκπτωση 53%. Οσα δηλαδή κατήγγειλε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι ο Μπόμπολας θέλει να αναλάβει τον ΔΟΛ και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την κυβέρνηση».

«Είναι συνηθισμένη πρακτική η κυβέρνηση να αναλαμβάνει την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες είπε με ειρωνική διάθεση σε άλλο σημείο για να εξηγήσει «εχει γίνει στην Βενεζουέλα, την Τουρκία και την Βόρειο Κορέα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ελέγξει πλήρως την δημοσιογραφία «θέλει όλοι να έχουν την ίδια φωνή. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ» είπε χαρακτηριστικά.

«Πως μπορεί να επιλύσει κάποιος τα προβλήματα μιας τόσο υπερχρεωμένης επιχείρησης; Ποιος θα βάλει τα λεφτά; Ο κ. Μουλόπουλος; Όχι! Έχει θεσμικούς επενδυτές;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης για να σημειώσει «Ελπίζω οι δημοσιογράφοι και οι αναγνώστες να βρουν τρόπο να απαντήσουν και να αντισταθούν».

Εκτός αυτών ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέφερε στην Βουλή την υπόθεση του δημοσιογράφου Αρη Δαβαράκη. «Πριν από λίγες εβδομάδες ένας πολίτης με αποτύπωμα στην κοινωνία κατήγγειλε ότι για 2,5 χρόνια έπαιρνε μαύρο χρήμα από τον κ. Παππά. Η καταγγελία είναι σαφής και λέει ότι καθε μήνα πήγαινε στο γραφείο του κ. Παππά και έπαιρνε λεφτά για να προβάλει τον κ. Τσίπρα. Το παραδέχθηκε δημοσίως και όλοι περιμέναμε να εμφανιστεί ένας εισαγγελέας και να ερευνήσει αν είναι ψέμα ή αλήθεια. Περιμέναμε να έρθει ο κ. Δαβαράκης στην εξεταστική επιτροπή και να μας απαντήσει τι συνέβη. Να μας πει πως από ποιον και απο ποιο μαύρο ταμείο γινόταν η πληρωμή» ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ελεγχθεί και ποιοι άλλοι πληρώθηκαν από το «μαύρο ταμείο».

«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι από όλο το διαδίκτυο ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να χρηματοδοτήσει ένα μικρό site και όλοι όσοι έβριζαν Το Ποτάμι το έκαναν για την ψυχή της μητέρας τους. Εμείς έχουμε μια λίστα από site και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο χωρίς φανερούς πόρους λειτουργίας» είπε για να επανέλθει «Το σχέδιό σας ήταν παλιό και απλό: έλεγχος της ενημέρωσης και χειραγώγηση των ΜΜΕ. Οσους δεν μπορείτε να ελέγξετε τους εκφοβίζετε».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στον κ. Πάνο Καμμένο λέγοντας «Ο λαός δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας σας με τον Καμμένο. Ο ίδιος λεει ότι το κυνήγι κατά δημοσιογράφων γίνεται σε συνεννόηση μαζί σας.

Εγινε προσπάθεια φίμωσης του κ. Πετρουλάκη από τον κ. Καμμένο όταν ο πρώτος τον αποκάλεσε ακροδεξιό. Στην αρχή του ζήτησε 2 εκατ. ευρώ και μετά 100 χιλ. ευρώ. Μάλιστα ο κ. Καμμένος είπε στο δικαστήριο ότι τα εναντίον του σχόλια γίνονται γιατί οι ξένοι και ο Σουλτς θέλουν να του φάνε το υπουργείο. Είναι θλιβερό που κανείς βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να καταδικάσει δημοσίως τις συμπεριφορές Καμμένου. Ο κ. Τσίπρας αν δεν έχει ανάμιξη στην υπόθεση να δώσει τις διαβεβαιώσεις στον κ. Καμμένο ότι θα παραμείνει για πάντα στο υπουργείο. Ότι δεν θα τον διώξει γιατί είναι ακροδεξιός ψάλτης της κυβέρνησης ή γιατί κάνει σκι στις Αλπεις».

Με το Κυπριακό ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

«Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια να βρεθεί λύση με αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο μέχρι στιγμής εξελίξεις χωρίς να έχουμε φτάσει σε σημείο που να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα για πρώτη φορά μετά το 1974 ανταλλάχθηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν ενώ για πρώτη φορά μπήκαν στην ατζέντα τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Επίσης η ΕΕ παίζει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι συνεχίζουμε σκληρή δουλειά σε χαμηλούς τόνους χωρίς φοβικότητα και ιδεοληψίες, και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις κάτι που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Προϋπόθεση η άλλη πλευρά να προσέλθει στη διαπραγμάτευση η Τουρκία. Εμείς θα βρισκόμαστε πάντα στο πλάι του κυπριακού λαού.

Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων και των αρχηγών, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών γιατί είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τις εξελίξεις».

Οι πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ καταστροφικές για το αγροτικό
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αγροτικό κάνοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια.

«Καλωσορίζω ενδιαφέρον αντιπολίτευσης για τα θέματα του αγροτικού χώρου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα δηλαδή που κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
Μιλάμε για πολιτική δεκαετιών που υπονόμευσε παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αγροτικού τομέα. Χρησιμοποίησε κυνικά οικονομικά εργαλεία αλλά και τη συγκρότηση βασικών πελατειακών δικτύων.

Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς, που υπηρέτησε κερδοσκόπους και μεσαζόντων. Με αυτή την πολιτική υπονομεύτηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Στηθήκαν πελατειακά δίκτυα, αντλήθηκαν πολιτικά οφέλη, αλλά η πολιτική αυτή ήταν καταστροφική. Έθεσε εκτός συζήτησης τη δυνατότητα να παράγει η χώρα ανταγωνιστικά προϊόντα και μάλιστα σε ανταγωνιστικό κόστος.

Είναι εύκολο αυτοί που τότε έλεγαν αυτά να παριστάνουν τώρα τους φίλους και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον πρωτογενή τομέα.

Κανείς δεν μπορεί να καμώνεται ότι τα κόμματα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια έπεσαν από τα σύννεφα.

Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι γνωστή, το θέμα είναι πώς την αντιμετωπίζουμε».

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Μετά την αναφορά στις παροχές για τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Δεν σας βγήκε πέρυσι και παρακάμπτετε το γεγονός ότι γι αυτή την κατάσταση ευθύνεστε εσείς. Όσο ήσασταν κυβέρνηση υπογράφατε ότι σας έβαζαν κάτω από το στυλό. Προσπαθείτε να εμφανίσετε τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ως προβλήματα που δημιουργήσαμε εμείς. Οσο και αν είναι ευπρόσδεκτη η κριτική άλλο τόσο απορεί κανείς με το θράσος που έχετε».

Ο πρωθυπουργός ανέβασε περισσότερο τους τόνους κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθούν να εκβιάσουν μια σύγκρουση της κυβέρνησης με του αγρότες, ελπίζοντας κάτι θα καρπωθούν. «Ο κόσμος θυμάται πολύ καλά ποιοι είσαστε! Ο κόσμος θυμάται ότι εσείς που διαμαρτύρεστε δήθεν για τα υψηλά πλεονάσματα είχατε συμφωνήσει υψηλά πλεονάσματα για το 2016 και 2017. Που σημαίνει φόρους και περικοπές. Γιατί δεν το εξηγείτε στους πολίτες; Για εσάς ανάπτυξη σημαίνει αφορολόγητες επιχειρήσεις».

Επίθεση σε προσωπικό επίπεδο στον Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μειώσεις στη φορολογία που είχε υποσχεθεί στη ΔΕΘ, λέγοντας «Σιγά τα αίματα κύριε Μητσοτάκη». Ο κ.Τσίπρας συνέχισε την επίθεση για την απόφαση της ΝΔ να μην ψηφίσει το μποναμά στους συνταξιούχους λέγοντας «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αρρωστήσατε στην Αθήνα. Πανηγυρίσατε με χαιρεκακία το πάγωμα των μέτρων για το χρέος. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Και γέλασαν εκείνοι που έκαναν Χριστούγεννα με αξιοπρέπεια. Καμία μονομερή ενέργεια δεν έχετε να κάνετε κύριε Μητσοτάκη».

«Θέλετε απολύσεις στο δημόσιο τομέα»
Ο πρωθυπουργός συνέχισε να εξαπολύει βολές κατά του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε αυτό που θέλετε να υλοποιήσετε. Απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

«Δικαιωθήκαμε για το νόμο για τα κανάλια»
Στο πεδίο της αντιπαράθεσης η διαπλοκή, τα ΜΜΕ και η Δημόσια Υγεία με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει πως παρά την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση δικαιώθηκε για το νόμο για τα κανάλια και κατηγόρησε τη ΝΔ πως λοιδόρησε το νόμο. Παράλληλα ανέφερε «2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν την δυνατότητα περίθαλψης, ενώ πασπατεύουμε την πρώτη κατοικία των φτωχών».

«Μας είχατε ζαλίσει για το success story του Σαμαρά»
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο success story του Αντώνη Σαμαρά και επικαλέστηκε τι έχει πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Μας είχατε ζαλίσει για το succes story του Σαμαρά. Αλλά εμείς δεν θα μιλήσουμε για success story. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται δουλειά, κόπος, χρόνος. Αντιμετωπίσαμε την φοροδιαφυγή, καταπολεμήσαμε την διαφθορά και αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους. Πετύχαμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ολοκληρώνουμε τα μεγάλα έργα που είχαν κολλήσει και είχαν κολλήσει γιατί δεν τα βρίσκατε στη μοιρασιά».