Αξίζει

«Θα πληρώνουμε αιώνια για την Ελλάδα» λέει Γερμανός οικονομολόγος στη Bild

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

bild 41Η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής, εκτιμά ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ.

«Η Αθήνα δεν έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πελατειακή οικονομία της, στην οποία οι συγγενείς κι οι φίλοι μετρούν περισσότερο απ’ το κράτος και την κοινωνία», είπε στη Bild.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ελληνικές εταιρείες κι οι πολίτες χρωστούν τεράστια ποσά στην εφορία κι ότι το πρώτο δίμηνο του έτους η τρύπα στα φορολογικά έσοδα έσπασε κάθε ρεκόρ, αγγίζοντας τα 2,6 δισ ευρώ. Συνολικά οι Έλληνες χρωστούν στο κράτος 94 δισ ευρώ στο κράτος– πάνω απ’ το ήμισυ της ετήσιας οικονομικής επίδοσης.

Αλλά δεν είναι μόνον λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων που ο Μάγιερ θεωρεί την Ελλάδα «χαμένη υπόθεση». «Η κατάσταση είναι χάλια. Το τρένο της Ελλάδας αναχώρησε προ διετίας. Θα πληρώνουμε αιώνια για την Ελλάδα», υποστήριξε.

«Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση»

thomas-mayer

Ο Μάγερ διαμαρτύρεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την χρηματοοικονομική διαχείριση. Το κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με υπερφορολόγηση, αντί να ισχυροποιήσει τον φορολογικό μηχανισμό και να δώσει ώθηση στην οικονομία, επισημαίνει.

Οι συνέπειες για την ΕΕ, λέει ο Μάγερ, είναι ολέθριες: «Επειδή δεν παραδειγματίστηκε η Ελλάδα, λείπουν σήμερα τα μέσα πίεσης για την πολύ μεγαλύτερη ιταλική κρίση», είπε.