Αξίζει

Σάλος: Η Ρωσία έδωσε δάνειο 9 εκατ. στη Μαρίν Λεπέν -Τα ανταλλάγματα

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

c2da4e8de2-660x330Το ενημερωτικό γαλλικό σάιτ Mediapart δημοσιεύει μια μεγάλη έρευνα, σε συνεργασία με το σάιτ της Λετονίας Re:Baltica, για το παρασκήνιο των ρωσικών δανείων στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν.

Οπως αναφέρει, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν πήρε δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 από ρωσική τράπεζα, με αντάλλαγμα να κάνει θετικές τοποθετήσεις υπέρ της Ρωσίας στον εμφύλιο της Ουκρανίας. Το σάιτ γράφει ότι ο Ρώσος γερουσιαστής και ολιγάρχης Alexandre Babakov, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν με μεγάλη επιρροή, ειδικός στα θέματα των ρωσικών οργανώσεων στο εξωτερικό (το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των ατόμων που υπέστησαν κυρώσεις από την ΕΕ), διευκόλυνε την επαφή μεταξύ της Λεπέν και τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ 2014 και 2016.

Αυτός ο Ρώσος «υπερ-πατριώτης» βοήθησε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο να πάρει δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ από τη ρωσική τράπεζα First Cezch-Russian Bank (FCRB) το 2014 για να χρηματοδοτήσει το κόμμα κατά την προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών το 2015. Ο ολιγάρχης είχε συναντήσει προσωπικά την Μαρίν Λεπέν, τον Φεβρουάριο του 2014, στη Ρωσία, σύμφωνα με την Mediapart.

Ο Ρώσος ολιγάρχης βρισκόταν σε επαφή με τον ευρωβουλευτή του Εθνικού Μετώπου, Jean-Luc Schaffhauser, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν για την προεδρική εκλογή. Ετσι, σύμφωνα με τα μέηλ που έχει στη διάθεσή της η Mediapart, ρώσοι μεσολαβητές είχαν συμβουλεύσει τον ευρωβουλευτή τι να λέει στο ευρωκοινοβούλιο.

Στις συναντήσεις που γίνονταν στην Γενεύη ή σε ένα παλάτι στο Παρίσι παρευρίσκεται άλλοτε ο ευρωβουλευτής Jean-Luc Schaffhauser, άλλοτε ο εκπρόσωπός του, ή ακόμη ο Wallerand de Saint-Just, ο ταμίας του ακροδεξιού κόμματος. Απέναντί τους ο ολιγάρχης Alexandre Babakov εκπροσωπείτο συχνά από τον λεττονό διαμεσολαβητή του Vilis Dambis.

Κάθε φορά, οι ρώσοι στρέφονται σε «σκοτεινές» τράπεζες, όπως η Strategy Bank,ή η NBK Bank, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι οι ίδιες δομές που ελέγχονται από το ίδιο άτομο, τον Dmitri Roubinov και οι οποίες πτωχεύουν η μία μετά την άλλη.
Η Mediapart διαθέτει επίσης ντοκουμέντα που διαβεβαιώνουν ότι «δύο ρώσοι συνομιλητές του Schaffhauser –ο Alexander Vorobyev και ο Mikhail Plisyuk –συνδέονται άμεσα με ορισμένα ταξίδια και τοποθετήσεις του Εθνικού Μετώπου.
Ενα μέηλ δείχνει τον Alexander Vorobyev να στέλνει ένα μέηλ στον Jean-Luc Schaffhauser στο οποίο του περιέγραφε «ένα παράδειγμα δήλωσης» για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής απαντάει με μέηλ: «Η Μαρίν είναι έτοιμη να κάνει δήλωση στο Reuter». Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής κάνει αυτολεξί αυτή την φιλο-ρωσική δήλωση για την κατάσταση στην Ουκρανία μόλις παίρνει τον λόγο στην συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου, στις 17 Ιουλίου 2014, γράφει η Mediapart.

Αυτή τη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής την έστειλε στην Μαρίν Λεπέν και σε έναν από τους ρώσους διαμεσολαβητές, για να την επικυρώσουν. «Αυτή είναι η δήλωσή μου, με το δικό μου κείμενο. […] Το βίντεο δεν έχει ακόμη ανέβει στο σάιτ του ευρωκοινοβουλίου, αλλά θα ανέβει», γράφει σε ένα μέηλ που έχει στη διάθεσή του το γαλλικό σάιτ.

Λίγο καιρό αργότερα, η Μαρίν Λεπέν πήρε δάνειο από τη Ρωσία. Το κόμμα της, το οποίο υπήρξε πάντα φιλορωσικό, πολλαπλασιάζει τις φιλο-ρωσικές θέσεις, οι οποίες αναπαράγονται στα ακροδεξιά σάιτ. Ενα από αυτά τα άρθρα είναι το ταξίδι του ευρωβουλευτή Jean-Luc Schaffhauser στο Donbass, ανατολικά της Ουκρανίας, για να υποστηρίξει τους ρώσους αποσχιστές. Μια επίσκεψη την οποία είχε προετοιμάσει ένας από τους ρώσους διαμεσολαβητές, ο Mikhail Plisyuk.
Από το 2014, το Εθνικό Μέτωπο δηλώνει ότι καμία γαλλική τράπεζα δεν θέλει να του δανείσει χρήματα. Η Μαρίν Λεπέν δήλωνε το 2014:
«Το κόμμα μας ζήτησε δάνεια σε όλες τις γαλλικές τράπεζες, αλλά καμία δεν δέχτηκε. Ετσι, απευθυνθήκαμε σε πολλές ξένες τράπεζες, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία και στη Ρωσία».