Ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας η πολυμερής συνάντηση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες με χαμηλό καλάθι προσδοκιών από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (Πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου , ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάριο Μπούτι (Κομισιόν).
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της οι οποίες για την κυβερνητική πηγή «είναι γνωστές» και δεν αναμένει κάποια συμφωνία σήμερα, εκτιμώντας πως τα καλά νέα είναι το ότι συγκεντρώθηκαν όλες οι διαφορετικές πλευρές σε ένα τραπέζι για να συζητήσουν.
Ως χρονικό πλαίσιο ορίστηκε το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου για το οποίο «όλες οι πλευρές εργάζονται πυρετωδώς» για να υπάρξει μια συμφωνία ως τότε. Πάντως η κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε ως «μη κρίσιμη» τη συνάντηση σήμερα, θέλοντας να μην καλλιεργήσει προσδοκίες, όμως συμπλήρωσε πως είναι «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».
Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ενιαία στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης-δηλαδή στη μείωση του αφορορολόγητου- και σε περικοπές συντάξεων.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.
Ελληνας αξιωματούχος: Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο πάντως η συνάντηση δανειστών-Τσακαλώτου αναμένεται να καταλήξει χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου. Επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει πάντως το τετ α τετ, ο ίδιος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε: «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. Οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει. Το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών». Τέλος ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη, κοινωνικά, συμφωνία».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017.