Στους δρόμους και στις πλατείες ξενύχτησαν οι κάτοικοι της Ηπείρου, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,5 Ρίχτερ, μόλις 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.
Εφιαλτικό βράδυ για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, μετά τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και τώρα.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ηπείρο, σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου, βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Από τις 03.30 τα ξημερώματα της Κυριακής (16/10) εκατοντάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους, καθώς η σεισμική δραστηριότητα ήταν ιδιαιτέρως έντονη και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ξημέρωσαν στις πλατείες οι κάτοικοι
Στους δρόμους της πόλης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες είχαν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονταν στην παραλίμνια περιοχή.
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Επιφυλακτικός ο Λέκκας
Ο Καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή για τον ισχυρό σεισμό στα Ιωάννινα, πρότεινε στους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.
«Από χθες, συνεχίστηκε η δραστηριότητα. Όλο το βράδυ παρατηρούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου. Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή τω Ιωαννίνων και θεώρησα σκόπιμο να φύγω από τη Θεσσαλονίκη και να πάω στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας συνέχισε:
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση για το τι ακριβώς θα προκύψει. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία. Ο κόσμος θα πρέπει να μείνει μακριά από τις κατοικίες του εφ’ όσων αυτές δεν πληρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις».
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις
Επίσης αναφέρθηκαν και οι πρώτες ζημιές και όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, αλλά και στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε οικισμούς.
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιείται σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην σύσκεψη συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.
Αλώβητη φέρεται πως έμεινε με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Κέρκυρα από τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,
Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».
Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.