Top Stories

Τσίπρας: Ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα το αίτημα για εκλογές – Μητσοτάκης: Συντάσσεστε με Σόιμπλε στο Grexit

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsiprasmitsotakis45 407762000

Σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Οπως αναμενόταν η σύγκρουση κορυφής μεταξύ των δύο αρχηγών δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά επεκτάθηκε και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης έχουν σαφές αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και τον πρωθυπουργό να τον κατηγορεί για ακόμη μια φορά ότι συντάσσεται με την πλευρά των δανειστών.

Τσίπρας: «Απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα το αίτημα για εκλογές»

«Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «αναπαράγει αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις». «Θέλετε εκλογές για να παραδώσετε το λαό και τη χώρα έρμαιο στα χεριά των πιο ακραίων εκ των δανειστών. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη», πρόσθεσε.

Κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών», όπως είπε, ενώ τόνισε ότι «αυτά που ζητεί το ΔΝΤ, είναι πέρα από κάθε δημοκρατική και συνταγματική λογική και αξία».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητεί επιπλέον μέτρα, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι ζητεί από την κυβέρνηση να δεχθεί αυτά τα μέτρα. «Αποφασίστε, είμαστε εμμονικοί Αριστεροί ή μειοδότες που τα έχουμε δώσει όλα;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, μέσα σε ενάμιση χρόνο, έστησε την οικονομία ξανά στα πόδια της.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τη Ν.Δ. να πάρει καθαρή θέση. «Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι καθαρή.

«Δεν ψάχνουμε πρόθυμους να ψηφίσουν μέτρα», τόνισε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψετε στην εξουσία, για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα». «Αρνείστε κ. Μητσοτάκη να πάρετε μια καθαρή θέση. Πάλι στρίβειν δια του αρραβώνος», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κήρυκα ανευθυνότητας».

«Η Δικαιοσύνη θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Είπε πως από το πόρισμα της εξεταστικής προκύπτει ότι ΜΜΕ χρωστάνε στις τράπεζες 1,3 δισ., το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, όπως είπε, «δόθηκαν με “αέρα” όταν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να δανειστούν».

«Έχετε το θράσος να λέτε ότι το δάνειο που πήραμε για να πληρώσουμε τα δικά σας τα σπασμένα φέσωσαν τη χώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν «φάει» από τις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε δε στις υποθέσεις της Siemens, των εξοπλιστικών και της Novartis.

«Πρώτη φορά μια κυβέρνηση αποφασίζει να μην συμβιβαστεί και να συγκρουστεί με τη διαπλοκή» είπε ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «εξαιτίας της απαξιώνεται στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα». Επεσήμανε επιπλέον ότι το «τρίγωνο» της διαπλοκής κυβέρνησε τον τόπο για 40 χρόνια. «Με την κατάρρευση του παλιού πολιτικού κατεστημένου κατέρρευσε και το τρίγωνο της διαπλοκής», πρόσθεσε.

«Είστε κληρονόμος της διαπλοκής και με τη βούλα της εξεταστικής»

Αναφερόμενος στον ΔΟΛ, επεσήμανε ότι είναι ευχής έργον να υπάρξει νέος ιδιοκτήτης, καταλογίζοντας ωστόσο στη Ν.Δ. ότι δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν το επιθυμεί. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να βρει λύση στο θέμα της «Μαρινόπουλος» για τους χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι «κληρονόμος της διαπλοκής και με τη βούλα της εξεταστικής επιτροπής».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, διερωτήθηκε: «130.000 ευρώ για τηλεφωνικό κέντρο; Τι ήταν; Διαστημικό;», προσθέτοντας ότι πρέπει να ενημερωθεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς για το ζήτημα, με αφορμή τον θόρυβο που προκάλεσε η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν περιμένει ούτε από την Ν.Δ., ούτε από το ΠΑΣΟΚ κάποια εποικοδομητική στάση στην συγκεκριμένη συζήτηση. «Και καταλαβαίνω γιατί: Είναι πολλά τα λεφτά και είναι πολύ βρώμικη η ιστορία για να την πετάξετε από πάνω σας με ένα “κάναμε και λάθη”», συνέχισε.

«Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε. Η συνέχεια, στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Χτίζετε τη νέα διαπλοκή στην χώρα»

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στις μέρες του ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και προσπαθεί να βάλει ανάχωμα στην κατάρρευσή του μέσω του πελατειακού κράτους που δημιουργεί και της δήθεν μάχης κατά της διαφθοράς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι στην ημερήσια διάταξη».

«Οι δολοφονίες χαρακτήρων από τα πληρωμένα σας τρολ είναι η μεγάλη σας εξειδίκευση. Πέφτετε σε παραλήρημα λασπολογίας. Επιχειρείτε δύο αναχώματα στην κατάρρευσή σας» είπε.

Ως πρώτο ανάχωμα έθεσε το πελατειακό κράτος. Παραδέχτηκε ότι για χρόνια προτεραιότητα της εξουσίας αλλά και απαίτηση των πολιτών, ωστόσο, όπως ανέφερε έδωσε προσωπικό αγώνα για να ξεριζώσει πελατειακές λογικές και να εισάγει την έννοια της αξιολόγησης και αξιοκρατίας «που τόσο μισείτε» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Τον κατηγόρησε ότι εφαρμόζει κομματικές διακρίσεις στο κράτος και η κυβέρνηση έχει διορίσει χιλιάδες δικούς της με μοναδικό κριτήριο την κομματική νομιμοφροσύνη.

«Κι όλα αυτά που εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χάνουν τη δουλειά τους. Αναβιώσατε τις προσδοκίες για ένα μεγάλο δημόσιο» σχολίασε.

Για τη διαφθορά και τη διαπλοκή

Το δεύτερο ανάχωμα, κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι η μάχη κατά της διαφθοράς. «Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συνδιαλλαγές μαζί της» υποστήριξε.

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα «βοθροκάναλα» της διαπλοκής -όπως τα λέει ο κ. Πολάκης. Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά. Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας. Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας» τόνισε.

Για το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής υπογράμμισε που δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπο και έκανε εκτενή αναφορά στην Αυγή.

Για τα περί δραχμής του κ. Ξυδάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα περί δραχμής του Νίκου Ξυδάκη.
«Θέμα grexit άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αντίδραση από Μαξίμου. Μήπως ο κ. Ξυδάκης αποκάλυψε την εναλλακτική σας για να παραμείνετε στην εξουσία; Είπε δημόσια κάτι που συζητάτε και κατ’ ιδίαν. Τα δικά σας στελέχη συντάσσονται με Σόιμπλε. Πριν 2 βδομάδες στη Βουλή είχα προειδοποιήσει τον κύριο Τσίπρα ότι εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είχα προειδοποιήσει ότι έρχεται ξανά στο τραπέζι στο Grexit. Κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι. Ο κ. Ξυδάκης είπε δημόσια κάτι που συζητάτε κατ’ ιδίαν. Ότι «αν μας πιέσουν οι δανειστές, έχουμε κι άλλο δρόμο».

Για τη διαπραγμάτευση

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι οι δανειστές απαιτούν πράγματι υπερβολικά υψηλά μέτρα και αυτό είναι το τίμημα «της αναξιοπιστίας Τσίπρα και της τραγικής ανικανότητάς σας».

Καταλόγισε στον κ. Τσίπρα την ευθύνη για τα νέα μέτρα λιτότητας.

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να παίξετε την τύχη της χώρας στα ζάρια» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι απέκρυψε το γεγονός πως ο Κήρυκας ήταν η μόνη περιφερειακή εφημερίδα που εξετάστηκε από την επιτροπή.

πηγή: iefimerida.gr