Οικονομία

Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Χρυσή βίζα»

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tourkoiathinaΔεκάδες Τούρκοι τους τελευταίους μήνες αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα αξιοποιώντας το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άδεια διαμονής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή μια νέα, ολοένα διευρυνόμενη κοινότητα βρίσκει έδαφος στην Αθήνα. Από τα 57 σπίτια, που έχουν πουληθεί με τη βοήθεια τριών συμπατριωτών τους, μόνο οι ιδιοκτήτες 12 εξ αυτών έχουν ήδη στα χέρια τους τη «χρυσή βίζα».

Για τους υπόλοιπους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και την 1η Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά για 49 ακίνητα που αντιστοιχούν σε 128 άδειες διαμονής στους Τούρκους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι αγόρασαν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν και εκείνοι που αγόρασαν για 850.000 ευρώ το ακίνητο που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, εκείνοι που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με ένα εκατομμύριο ευρώ ή τον επιχειρηματία που αναζητεί αποθήκη 4.000 τ.μ. για να στεγάσει τη βιοτεχνία του, αφού οι ξένοι πελάτες του δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα «Greece My Residence: Golden Visa Program»

Στο μεταξύ, την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες μορφές επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό τον υφυπουργό Στέλιο Πιτσιόρλα, για τη βελτίωση του Greece My Residence: Golden Visa Program, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Να μη μεταβληθεί το κόστος του προγράμματος και να διατηρηθεί στο επίπεδο των 250.000 ευρώ, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.
  • Να βελτιστοποιηθεί και να καταγραφεί η διαδικασία λήψης βιομετρικών στοιχείων βήμα προς βήμα και να διαμορφωθεί ενημερωτικό υλικό πουθα είναι άμεσα διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους στα προξενεία της χώρας μας.
  • Να συζητηθούν με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ζητήματα ιθαγένειας και να εξετασθούν τόσο η διαμόρφωση σχετικού προγράμματος, όσο καιοι όροι και προϋποθέσεις χορήγησής της.
  • Να εξετασθεί η επέκταση του προγράμματος και σε άλλες μορφές επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ (π.χ. αγορά ομολόγων, αγοράμετοχών επενδυτικών ταμείων κτλ.).
  • Να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών webinar με σκοπό την ενημέρωση των Γραφείων Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων των κατά τόπους πρεσβειών μας για το πρόγραμμα.
  • Να μελετηθεί το σύνολο των προτάσεων της διαβούλευσης απότα εμπλεκόμενα Υπουργεία και να κατατεθούν άμεσα σχετικές εισηγήσεις.