Υγεία

Τι είναι η αυξητική ορμόνη και που δρα

Η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την πρόσθια υπόφυση. Η υπόφυση παράγει επίσης άλλες ορμόνες που έχουν διαφορετικές λειτουργίες από την αυξητική ορμόνη.

Η αυξητική ορμόνη δρα σε πολλά μέρη του σώματος για την προώθηση της ανάπτυξης στα παιδιά. Όταν οι αυξητικές πλάκες στα οστά (επιφύσεις) έχουν συγχωνευτεί η αυξητική ορμόνη δεν αυξάνει το ύψος. Στους ενήλικες, δεν προκαλεί ανάπτυξη, αλλά συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής δομής του σώματος και του μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε καθορισμένα επίπεδα.

Πώς ελέγχεται η αυξητική ορμόνη;

Η απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης δεν είναι συνεχής- απελευθερώνεται σε έναν αριθμό “εκρήξεων” ή παλμών κάθε τρεις έως πέντε ώρες. Η απελευθέρωση αυτή ελέγχεται από δύο άλλες ορμόνες που απελευθερώνονται από τον υποθάλαμο (ένα τμήμα του εγκεφάλου): την ορμόνη απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης, η οποία διεγείρει την υπόφυση να απελευθερώσει αυξητική ορμόνη, και τη σωματοστατίνη, η οποία αναστέλλει την απελευθέρωση αυτή.

Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης αυξάνονται από τον ύπνο, το στρες, την άσκηση και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυξάνονται επίσης κατά την περίοδο της εφηβείας. Η απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης μειώνεται κατά την εγκυμοσύνη και εάν ο εγκέφαλος αντιληφθεί υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης ή ινσουλινοειδών αυξητικών παραγόντων που βρίσκονται ήδη στο αίμα.

Τι συμβαίνει αν έχω μεγάλη ποσότητα αυξητικής ορμόνης;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η υπερβολική ποσότητα αυξητικής ορμόνης προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη. Στους ενήλικες, η υπερβολική αυξητική ορμόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί μια κατάσταση γνωστή ως ακρομεγαλία, κατά την οποία οι ασθενείς εμφανίζουν πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν επίσης διόγκωση οργάνων και σοβαρές λειτουργικές διαταραχές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Πάνω από το 99% των περιπτώσεων οφείλονται σε καλοήθεις όγκους της υπόφυσης, οι οποίοι παράγουν αυξητική ορμόνη.

Η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή μετά τη μέση ηλικία, όταν η ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί, οπότε τα πάσχοντα άτομα δεν ψηλώνουν.

Πολύ σπάνια, αυξημένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά πριν φτάσουν στο τελικό τους ύψος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη των μακριών οστών, με αποτέλεσμα το παιδί να είναι ασυνήθιστα ψηλό. Αυτό είναι κοινώς γνωστό ως γιγαντισμός (πολύ μεγάλη αύξηση του ύψους).

Η υπερπαραγωγή αυξητικής ορμόνης είναι δυνατόν να διαγνωστεί με τη χορήγηση ενός ζαχαρούχου ποτού και τη μέτρηση του επιπέδου της αυξητικής ορμόνης κατά τις επόμενες ώρες. Η ζάχαρη θα πρέπει να προκαλέσει μείωση της παραγωγής αυξητικής ορμόνης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στην ακρομεγαλία.

Τι συμβαίνει εάν έχω πολύ λίγη αυξητική ορμόνη;

Η πολύ μικρή ποσότητα αυξητικής ορμόνης (ανεπάρκεια) έχει ως αποτέλεσμα την κακή ανάπτυξη του ύψους των παιδιών. Στους ενήλικες, προκαλεί μειωμένη αίσθηση ευεξίας, αυξημένο λίπος, αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αδύναμη καρδιά, μυς και οστά. Η κατάσταση μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση, όπου η αιτία μπορεί να είναι άγνωστη, γενετική ή να οφείλεται σε τραυματισμό της υπόφυσης (κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ή κατά τη γέννηση).

Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε ενήλικες λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού, όγκου της υπόφυσης ή βλάβης της υπόφυσης (για παράδειγμα, μετά από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή ακτινοθεραπεία για θεραπεία καρκίνου). Η κύρια θεραπεία είναι η αντικατάσταση της αυξητικής ορμόνης με ενέσεις, από μία φορά την ημέρα έως αρκετές φορές την εβδομάδα.

Στο παρελθόν, η θεραπεία με αυξητική ορμόνη σταματούσε στο τέλος της ανάπτυξης. Είναι πλέον σαφές ότι η αυξητική ορμόνη συμβάλλει τόσο στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού επιπέδου οστικής μάζας όσο και μυϊκής μάζας, καθώς και στη μείωση της λιπώδους μάζας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης σε ενήλικα.

Ο γιατρός σας, είναι πιθανό να σας μιλήσει για τα οφέλη της συνέχισης της αυξητικής ορμόνης μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και μέχρι την ηλικία των 25 ετών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οστική και η μυϊκή μάζα θα φτάσουν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Επιπλέον, η αυξητική ορμόνη έχει συνδεθεί με την αίσθηση ευεξίας, συγκεκριμένα με τα επίπεδα ενέργειας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το 30-50% των ενηλίκων με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης αισθάνονται κουρασμένοι σε επίπεδο που επηρεάζει την ευεξία τους. Αυτοί οι ενήλικες μπορεί να επωφεληθούν από τη δια βίου θεραπεία με αυξητική ορμόνη. Η λήψη αυξητικής ορμόνης όταν είναι ενήλικας δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του ύψους.

.

Αυξητική ορμόνη και τροφές

Μια υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική γενικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας αλλά θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε και τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Μια υγιεινή διατροφή θα βελτιστοποιήσει την παραγωγή Αυξητικής ορμόνης διατηρώντας το σώμα σας στα φυσιολογικά επίπεδα λίπους και ινσουλίνης .

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που βοηθούν άμεσα στην αυξημένη έκκριση αυξητικής ορμόνης. Οι τροφές είναι αυτές που είναι πλούσιες σε μελατονίνη, καθώς ο καλός ύπνος συνδέεται με αυξημένη Α.Ο.

Οι τροφές αυτές είναι: αυγά, ψάρια, σπόροι μουστάρδας, ντομάτες, ξηροί καρποί, σταφύλια και το ρόδια.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα γεύμα πλούσιο σε τρυπτοφάνη, σε συνδυασμό με την έκθεση σε έντονο φως σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της Α.Ο.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι : αυγά, γάλα, δημητριακά, φασόλια και κρέας.

Προσθέστε αυτές τις τροφές στα γεύματα σας, στη συνέχεια, κάντε μια μικρή βόλτα στον πρωινό ήλιο και βελτιώσετε τον νυχτερινό σας ύπνο.

Εξέταση Αυξητικής Ορμόνης

Υπάρχει ένας ιατρικός έλεγχος που ονομάζεται  “εξέταση ορμόνης ανάπτυξης ορού” και γίνεται για να μπορέσει ο γιατρός να μετρήσει τη ποσότητα της GH στο αίμα σας. Γίνεται με παραγγελία γιατρού σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια με την μέθοδο της αιμοληψίας. Δεν είναι μια συνηθισμένη εξέταση αίματος, επειδή οι επιπλοκές από την έλλειψη της αυξητικής ορμόνης είναι διάφορες και πολύπλοκες.  Οι γιατροί θα μπορέσουν να δώσουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία αν καταλάβουν ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με την Αυξητική σας ορμόνη.

Πηγή : Epimikinsipeous.gr