Άπλυτα

Οταν ο Τσακαλώτος απειλούσε να παραιτηθεί αν το αφορολόγητο έπεφτε από τα 9.000 ευρώ

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

Tsakalotos5Ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του στην κυβέρνηση, εάν παραβιαστούν σοβαρές κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, όπως η διαφύλαξη του αφορολόγητου ορίου.

Την απειλή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί παραίτησης και καταψήφισης των μέτρων αποκάλυψε τότε η εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην προ Ουάσιγκτον φάση της διαπραγμάτευσης έβαλε στους δανειστές και προσωπικό βέτο για αφορολόγητο.

«Αν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ το αφορολόγητο εγώ θα πάω στο Μαξίμου και θα παραιτηθώ στον Τσίπρα. Μετά θα πάω στη Βουλή και θα καταψηφίσω», φαίνεται να είπε, κοιτάζοντας επίμονα τη Βελκουλέσκου.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η απειλή παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου …κατατέθηκε πράγματι στην Ουάσιγκτον και μάλιστα μπροστά στα στελέχη του ΔΝΤ. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τα στελέχη του ΔΝΤ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ο κ. Τσακαλώτος βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τα μέτρα – κάβα ύψους 3,5 δισ.ευρώ. Στο σημείο κατά το οποίο τα στελέχη του ΔΝΤ ζητούσαν να ψηφιστούν τα μέτρα μαζί με το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ ο κ. Τσακαλώτος είπε:

«Δεν συμφωνώ. Δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια μέτρα. Είναι προτιμότερο να παραιτηθώ από το να προτείνω την ψήφιση αυτών των μέτρων». Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι τότε σταμάτησε και η συζήτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.