Media

Kelly Criterion στο Στοίχημα

Aποτελεί μια σύνθετη και καινοτόμα στρατηγική πονταρίσματος και μένει πασίγνωστη στον πέρασμα των χρόνων για την πρακτικότητα και την λογική που την διακατέχει, προσδίδοντας αναμφίβολα μεγαλύτερο πρεστίζ στον κάθε παίκτη που την χρησιμοποιεί.

Στην ουσία θα λέγαμε πως είναι περισσότερο ένα μαθηματικό μοντέλο παρά ένα σύστημα στοιχηματισμού, υπολογίζοντας το ποσό του πονταρίσματος του εκάστοτε παίκτη, σε συσχέτιση επί του κεφαλαίου του. Δίνει δηλαδή την δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η σωστή εκτίμηση από τον κάθε παίκτη, να υπολογίσει το κατάλληλο ποσό που θα πρέπει να στοιχηματίσει ώστε μακροπρόθεσμα να έχει ένα σημαντικό κέρδος.

Εφευρέτης και δημιουργός του πρωτοποριακού κριτηρίου είναι ο John Larry Kelly, ο οποίος υπήρξε διδάκτωρ φυσικής και πιλότος του αμερικάνικου ναυτικού στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Τζον παρόλο που θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του εν λόγω σπουδαίου αλγορίθμου, δεν αποτελεί απλά μια μυθική προσωπικότητα στον χώρου του στοιχήματος, αλλά και των επιχειρήσεων.

Γεννήθηκε στο Τέξας από μια φτωχή οικογένεια, κατάφερε να πάρει πτυχίο φυσικής, όντας ο πρώτος προγραμματιστής που κατασκεύασε ψηφιακή ομιλία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1962, με την εφεύρεση να αποτελεί ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα την συγκεκριμένη εποχή.

Το όνομα του αλγόριθμου είχε το όνομα του παγκοσμίως προς τιμήν του, ενώ δεν χρησιμοποιείται μόνο στον στοιχηματικό χώρο αλλά και στο χρηματιστήριο αποτελώντας έναν χρήσιμο αλγόριθμο, όπως επίσης και σε διάφορα παιχνίδια του καζίνο.

Επίσης είναι κοινός γνωστό πως μεγάλοι μεγιστάνες όπως ο Ουόρεν Μπάφετ,ο Τζιμ Σίμονς και άλλοι, χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη τακτική ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα σε επενδύσεις μετοχών.

Τέλος ο Κέλλυ πέθανε ξαφνικά μόλις σε ηλικία 41 ετών, με τους ψιθύρους να λένε πως πέθανε πάμπτωχος αφού δεν εφάρμοσε ποτέ πρακτικά την θεωρία του για να επωφεληθεί οικονομικά.

Kelly Criterion πως Εφαρμόζεται στο Στοίχημα

Το στοίχημα δεν αποτελεί για κανέναν μια απλή υπόθεση. Χρειάζεται προσεκτική μελέτη, αφοσίωση και μεγάλη υπομονή. Ο κάθε παίκτης που σέβεται τον εαυτό του, αποφασίζει για το πως θα μοιράσει το ποσό που διαθέτει σε πονταρίσματα ανά στοίχημα, αποτελώντας αναμφίβολα το πιο δύσκολο και κρίσιμο κομμάτι. Η λογική του εν λόγω μαθηματικού τύπου είναι η εκμετάλλευση περιπτώσεων value bet όπως λέγεται από τον εκάστοτε παίκτη.

Στην ουσία είναι η διαφορά μεταξύ των πιθανοτήτων που θεωρεί ο παίκτης ότι υπάρχει, επιβεβαιώνοντας μια από τις επιλογές με αυτές από μια πλατφόρμα στοιχήματος, στην απόδοση που δίνονται. Η αξία της επιλογής εξαρτάται άμεσα από το πόσο μεγάλη είναι η διαφορά, για αυτό ο αλγόριθμος του Kelly Criterion προτρέπει τον κάθε παίκτη στο να ποντάρει το μεγαλύτερο ποσό από το κεφάλαιο που διαθέτει. Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι και στρατηγικές που αποτυπώνουν συνειδητά τον εν λόγω αλγόριθμο Kelly criterion.

Επίσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς ως μέθοδος πονταρίσματος, αλλά πιο συγκεκριμένα ως ένα απαραίτητο εργαλείο ορισμού του μεγέθους πονταρίσματος με βάση το μέγεθος κεφαλαίου το καθενός. Το καταλληλότερο ποντάρισμα στο στοίχημα συσχετίζεται άμεσα από τις πιθανότητες νίκης που δίνονται από το ίδιο το άτομο, όπως και την απόδοση που προσφέρεται.

Για να γίνει η κατανόηση καλύτερη θα πρέπει να εφαρμοστεί ο παρακάτω τύπος με τις μεταβλητές: F= (BP-Q)/B

F: Το ποσοστό των χρημάτων που θα χρειαστεί να ποντάρουμε.

B: Η στοιχηματική απόδοση που δίνεται από τον μπουκ στο σημείο που επιλέξαμε να ποντάρουμε.

P: Το ποσοστό επιβεβαίωσης της επιλογής μας σύμφωνα πάντα με την στοιχηματική μελέτη.

Q: Η πιθανότητας λανθασμένης επιλογής, που προκύπτει άμεσα από το ποσοστό επαλήθευσης. 

Διαβάστε περισσότερα εδω : Kelly Criterion στο Στοίχημα