Top Stories

Αγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα στον Σαββίδη

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsiprasmitsotakisΨηφίστηκε τελικά από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη, με την οποία διαγράφονται τεράστια ποσά από λαθρεμπόριο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβαν Σαββίδη.

Με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δημητριάδη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια μετά από αίτημα της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (97 ψήφοι).

Την αρχή του νομοσχεδίου -επί της οποίας, επίσης, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν 151 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), καταψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) και «παρών» ψήφισαν 29 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Ενταση και άγρια κόντρα με το… καλημέρα

Με το «καλημέρα» ξεκίνησε η ένταση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των εκπρόσθεσμων τροπολογιών. Αναφερόμενος στην τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε γιατί γίνεται αποδεκτή χωρίς να εξηγήσει η κυβέρνηση τι και ποιους αφορά. «Να προστατέψετε το κύρος του Κοινοβουλίου και να ζητήσετε εσείς από την κυβέρνηση να την αποσύρει. Καλώ τον πρωθυπουργό είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει εξηγήσεις σε ποιον αφορά η τροπολογία», είπε.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια. «Ο Σαμαράς δεν ήρθε ποτέ να απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή. Δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ξεχνάει ο ελληνικός λαός τις νυχτερινές τροπολογίες για να προστατέψετε τους τραπεζίτες που σας έδιναν τα θαλασσοδάνεια; Ξεχνάμε τις τροπολογίες που χαρίζατε δάνεια σε επιχειρηματίες;».

Ένταση υπήρξε με τον Άδωνι Γεωργιάδη που φώναζε από το έδρανό του και ο πρωθυπουργός τού απάντησε: «Εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων. Εδώ υπάρχουν κανόνες, κ. Γεωργιάδη. Καθίστε κάτω».

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις Τσίπρα, Μητσοτάκη και οι παρεμβάσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων

Μητσοτάκης: Καλώ τον Τσίπρα να αποσύρει την τροπολογία

Θέμα με τη βουλευτική τροπολογία του Δ. Δημητριάδη και τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή είχε εγείρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ζητώντας τον λόγο στην Ολομέλεια.

«Χθες, στις δέκα η ώρα, σας επισκέφθηκα και σας παρέδωσα μια εξασέλιδη επιστολή (σσ: αναφέρεται στον πρόεδρο της Βουλής) στην οποία παρουσιάζω αναλυτικά τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Βουλή. Στάθηκα ιδιαίτερα στο ζήτημα της κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών, είτε υπουργικών είτε βουλευτικών, χωρίς καμία έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οποίες γίνονται αποδεκτές χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από του αρμόδιους υπουργούς και μισή ώρα μετά πήγατε προσωπικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και συμφωνήσατε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την κατάθεση των εκπρόθεσμων τροπολογιών. Μια ώρα μετά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ίδια τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί πριν από ένα χρόνο, γίνεται αποδεκτή μισή ώρα μετά από την υφυπουργό και το βράδυ από τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο της τροπολογίας, αν και προφανώς εγείρει πολλά ερωτηματικά, γιατί αυτή τη στιγμή διαγράφονται πρόστιμα για λαθρεμπόριο, ποια είναι η επιβάρυνση για το δημόσιο και εν πάση περιπτώσει γιατί αυτή η τροπολογία γίνεται αποδεκτή χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου και να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. «Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στη Βουλή» είπε και πρόσθεσε: «δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος, τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό εκείνων που βιάζονται να γίνουν καθεστώς. Κύριε πρόεδρε προστατέψτε το κύρος του κοινοβουλίου». Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιους αφορά.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε σε βέρτιγκο, να αποφασίσουν οι βουλευτές για την τροπολογία

 

«Αν κρίνουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε τα συμφέροντα του επενδυτή, εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα. Αν δεν το κάνετε αυτό, υπονομεύετε το κοινοβούλιο και εγείρονται ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία αυτή» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν κ. Τσίπρα, μιλήσατε ως πρωθυπουργός από αυτό το βήμα, κλείσατε την ομιλία σας συγκινημένος λέγοντας ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος. Ορίζει ή δεν ορίζει το Σύνταγμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η τροπολογία, χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Απαντήστε τώρα αντί να κρύβεστε» ανέφερε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Εν πάση περιπτώσει πείτε μας, επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση, πείτε την! Είναι στην Κοζάνη αυτή η επιχείρηση; Σας ρωτώ. Ούτε καν βουλευτής στου οποίου την εκλογική περιφέρεια είναι η επιχείρηση, δεν είχε το κουράγιο να καταθέσει αυτή την τροπολογία. Σας ζητώ λοιπόν να αποσύρετε την τροπολογία, για να κάνουμε πρόοδο στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να την καταθέσετε με την έκθεση του ΓΛΚ και να εξηγήσει ο υπουργός ποιον αφορά. Διαφορετικά είστε υπόλογος κύριε Τσίπρα διότι υπονομεύετε με προσωπική σας ευθύνη τη διαδικασία και είστε υπόλογος διότι αφήνετε να κρέμονται σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές χρεών από λαθρεμπόρια που εγείρουν πολύ εύλογα ερωτήματα».

Τσίπρας: Η τροπολογία είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας

«Υπάρχει μια παροιμία που λέει “εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι”. Και θέλω να γίνω σαφής. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση» είπε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας προκαλώ κύριε Μητσοτάκη να πάμε στην Ξάνθη, να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αλλά γιατί σας λέω ότι εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε το βόδι: Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω; Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή! Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή».

«Δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Τι γίνεται: δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή. Που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα» είπε ο πρωθυπουργός.

Καμμένος: Από τη ΝΔ παρακαλούσαν τον Σαββίδη να πάρει την ΣΕΚΑΠ

«Εκπλήσσομαι από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: « Εγώ θα έλεγα, επειδή είναι μικρός ο κόσμος, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ που εκλιπαρούσαν τον κ. Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δε ρωτάτε τον κ. Κεδίκογλου, ο οποίος παρακαλούσε, γιατί δεν ρωτάτε τους βουλευτές της ΝΔ, της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι παρακαλούσαν τον κ. Σαββίδη να κάνει επένδυση για να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί τότε, όχι μόνο τη διαγραφή των χρεών της παλαιάς διοίκησης, αλλά είχε υποσχεθεί κιόλας ότι τα μηχανήματα του νέου εξοπλισμού, που ήταν μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, θα βγαίνανε χωρίς καμία υποχρέωση καταβολής προστίμων.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι από τότε μέχρι σήμερα έγιναν 35 εκατομμύρια επενδύσεις και το δημόσιο εισέπραξε 309 εκατομμύρια σε φόρους, 89 εκατομμύρια το 2015. Είπε ακόμη πως οι ΑΝΕΛ θα φέρουν τροπολογία, ώστε όπου υπάρχουν επενδύσεις και νέοι επενδυτές μπαίνουν σε εταιρείες, που πάνε για κλείσιμο και επενδύουν, θα προτείνεται διαγραφή παλαιών προστίμων.

«Φοβάμαι πολύ που, όπως ευρωβουλευτές προσπαθούν να μπλοκάρουν την αξιολόγηση, πράττοντας αντεθνικά, το ίδιο κάνει η ΝΔ για να πλήξει οποιαδήποτε επένδυση», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «φιλούσε κατουρημένες ποδιές του κ. Σαββίδη».

Λοβέρδος: Σοβαρά ερωτηματικά για ευνοϊκούς όρους, που έχουν σχέση με επιχειρήσεις και media

«Καλή είναι η συζήτηση για τη λειτουργία της Βουλής και τον Κανονισμό και απαραίτητη. Σήμερα, όμως, υπάρχει σοβαρό και ειδικό θέμα. Χθες είχαμε μια εντονότατη συζήτηση για μια “ντρο-πολογία” χαριστική που η Βουλή έλεγε ποιον αφορά, ο αρμόδιος υπουργός χθες έκανε ότι δεν ήξερε. Έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τον κίνδυνο απόλυσης εργαζομένων, για την τροπολογία που βάλανε βουλευτή να την φέρει, και ο κ. Καμμένος λέει πρόκειται για τη ΣΕΚΑΠ. Δηλαδή αρχηγός του δεύτερου κυβερνώντος κόμματος είπε ότι η τροπολογία είναι φωτογραφία. Συγχαρητήρια. Αυτό όμως είναι πολύ σοβαρό και για τη συνταγματικότητα, αλλά και για τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για ευνοϊκούς όρους, που έχουν σχέση με επιχειρήσεις και media και με άλλα πολλά που θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε θέμα και για τον τρόπο που έκλεισε ο χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Κατήγγειλε ειδικότερα ότι ενώ ο προεδρεύων Δ. Κρεμαστινός τού έδωσε τον λόγο, υπάλληλος, αξιωματούχος της Βουλής, της επιλογής του προέδρου, ειδικός γραμματέας της Βουλής, «με κοινοβουλευτικά ανοίκειο τρόπο, διέπραξε μια σειρά παραβάσεις, που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής και μια σειρά παραβάσεις που αφορούν συγκεκριμένες πτυχές του Ποινικού Κώδικα, διέπραξε διατάραξη συνεδρίασης της ολομέλειας, κλείνοντας τα μικρόφωνα».

«Κύριε Πρόεδρε, αυτά είναι πρωτοφανή. Αν θέλετε μεθόδους Μαδούρο, να πάτε στη Βενεζουέλα. Εδώ όμως είστε υποχρεωμένος, απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο που διορίσατε ειδικό γραμματέα της Βουλής, να πάρετε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της Ολομέλειας, της Βουλής, με τον Οργανισμό των υπαλλήλων της Βουλής και με τον Ποινικό Κώδικα. Αν δεν το κάνετε αυτό, είστε συνυπεύθυνος για την ασχημία που έγινε χθες το βράδυ» είπε ο Α. Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής.

ΚΚΕ: Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου – Ποτάμι: Πείτε μας και το ύψος της διαγραφής

Νωρίτερα οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Νίκου Καραθανασόπουλου που είπε «ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου. Σας προειδοποιούμε. Έχετε την ίδια λογική με σκανδαλώδεις και προκλητικές τροπολογίες. Πόσο πολύ μοιάζετε. Τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματά τους».

Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) απαντώντας στον πρωθυπουργό υπογράμμισε «δεν ξεχάσαμε τις τροπολογίες των προηγούμενων. Φροντίσατε εσείς να μας τις υπενθυμίζετε» για να προσθέσει «Ο κ. Καμμένος ήταν αποκαλυπτικός. Μας είπε και για ποιον επιχειρηματία μιλάμε. Δεν μας είπε όμως για το ποσό αν και ορισμένοι βουλευτές σας αναφέρουν ότι η διαγραφή αφορά πρόστιμα 38 εκατ. ευρώ». Παράλληλα κατήγγειλε και ο ίδιος την ενέργεια του ειδικού γραμματέα της Βουλής να κλείσει τα μικρόφωνα κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας εξηγώντας πως «ανέκυψε ζήτημα από την τοποθέτηση του κ. Καμμένου. Είναι πάγια αρχή του συνταγματικού δικαίου να μην θεωρούνται συνταγματικές διατάξεις που είναι φωτογραφικές. Επιμείναμε χθές και ζητήσαμε από αρμόδιους υπουργούς να μας εξηγήσουν τι αφορά. Κανείς δεν μας έδωσε εξηγήσεις. Ούτε ο πρωθυπουργός. Χρειάστηκε η ειλικρινής παρέμβαση Καμμένου για να μας πει ότι αυτή η χαριστική ρύθμιση αφορά μια επένδυση και εναν επενδυτή. Είναι αντισυνταγματική λοιπόν η ρύθμιση. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι δεν είναι αποδεκτή ρύθμιση που επιβαρύνει προϋπολογισμό εφόσον δεν συνοδεύεται από έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Είναι απόλυτα αντισυνταγματική. Θέτω ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος έσπευσε να διευκρινίσει πως «ο κ. Δένδιας έχει μπερδευτεί. Είπα ότι μια επένδυση έγινε από την δική σας κυβέρνηση. Δεν είπα ότι η τροπολογία αφορά την συγκεκριμένη επένδυση. Αν αύριο πωληθεί το Νεώριο Σύρου δεν θα πρέπει ο νέος επενδυτής να μην επωμιστεί τα πρόστιμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Δεν αφορά διαγραφή προστίμων. Διαγραφές δεν γίνονται τωρα . Διαγραφές εσείς κάνατε».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παραδέχθηκε πως ο Κανονισμός λειτουργίας το Σώματος δεν προβλέπει διαδικασία για την εξέταση της συνταγματικότητας τροπολογιών. Σημείωσε ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με αλλαγές που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιμείνει στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας.

«Κατ αρχήν έχετε δίκιο» απάντησε ο κ. Δένδιας για να προσθέσει ωστόσο: «δεν υπήρχε χρονικό στάδιο όμως στο πλαίσιο λογικής για να γίνει το αίτημα για τροπολογία. Η συνταγματικότητα προέκυψε μετά την τοποθέτηση Καμμένου που μας είπε αρχικά ότι αφορά έναν επενδυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είπαν κάτι τέτοιο το απέκρυψαν τα παραγωγικά αίτια την τροπολογίας. Μην στερήσετε από κοινοβούλιο να τοποθετηθεί από πρόδηλη αντισυνταγματικότητα. Θα είναι απόλυτα σκανδαλώδες. Είναι προκλητικό και καραμπινάτο υπόδειγμα φωτογραφικής διάταξης και πρέπει να τοποθετηθούμε».

Στην γραμμή της πλειοψηφίας, ότι δηλαδή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ψήφιζαν προκλητικές και αντισυνταγματικές τροπολογίες κινήθηκε η Χρυσή Αυγή. Είναι δε ενδεικτικό ότι η κυρία Ελένη Ζαρούλια με παρέμβασή της δεν κατήγγειλε την κυβέρνηση για την ύποπτη τροπολογία αλλά την αξιωματική αντιπολίτευση!

«Καταγγέλλουμε την υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχαν σωρεία αντισυνταγματικών νόμων» είπε.