Κοινωνία

Ελληνοτουρκική ναυμαχία στο Φαρμακονήσι

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

LIMENIKOXLΘερμό επεισόδιο στο Αιγαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα όταν Τουρκικό πολεμικό σκάφος της Ακτοφυλακής απαίτησε από τον κυβερνήτη σκάφους της Frontex που έπλεε ανοιχτά στο Φαρμακονήσι, μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα να απομακρυνθεί γιατί δήθεν βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Οι Σλοβένοι της Frontex όπως γράφει το defence.net ενημέρωσαν πάραυτα το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής ακτοφυλακής, το οποίο έστειλε σε μηδέν χρόνο ένα δικό μας πολεμικό σκάφος. Ο Τούρκος κυβερνήτης ζήτησε με προκλητικό τρόπο από τον κυβερνήτη του Ελληνικού να απομακρυνθεί το Ελληνικό σκάφος διότι «βρισκόταν σε Τουρκικά ύδατα». Η απάντηση του Έλληνα Κυβερνήτη ήταν «Εδώ είναι Ελλάδα και πρέπει άμεσα να αποχωρήσετε». Δεν υπεχώρησε όμως το Τουρκικό σκάφος και ο κυβερνήτης του προσπάθησε να εμβολίσει το Ελληνικό αξιοποιώντας τη δύναμη του σκάφους του που είναι ένα από τα 11μετρα σκάφη που απέκτησε πρόσφατα η Τουρκική ακτοφυλακή. Ο Έλληνας κυβερνήτης αν και το σκάφος του είναι πεπερασμένης ηλικίας κατάφερε να αποφύγει τον εμβολισμό, να πάει στα πλευρά του Τουρκικού και τα δύο σκάφη να συγκρουστούν.

Τα δύο πολεμικά σκάφη οπλίστηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα και απασφάλισαν τα όπλα τους και από τις δύο πλευρές έτοιμα να ανοίξουν πυρ. Η ψυχραιμία του Έλληνα κυβερνήτη έσωσε την κατάσταση λέγοντας στους Τούρκους «κατεβάστε τα όπλα σας και ταυτόχρονα τα κατεβάζω και εγώ». Ο Έλληνας κυβερνήτης στη συνέχεια ζήτησε από τους Τούρκους να αποχωρήσουν και οι Τούρκοι υπάκουσαν.