Υγεία

Γιατί πονάει το χέρι σας μετά από το αντιγριπικό εμβόλιο

Η διαδικασία του εμβολιασμού ίσως να μην είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι απαραίτητη, για να βοηθήσει το σώμα σας να υπερασπιστεί τον εαυτό του από επικίνδυνες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν γίνεται να “κολλήσετε” γρίπη κάνοντάς το. Καλό θα είναι να παραμερίσουμε τις ανόητες κραυγές ενός…


20191115 5dce85d97031c

Η διαδικασία του εμβολιασμού ίσως να μην είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι απαραίτητη, για να βοηθήσει το σώμα σας να υπερασπιστεί τον εαυτό του από επικίνδυνες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της εποχικής γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές καιδεν γίνεταινα “κολλήσετε”γρίπηκάνοντάς το.Καλό θα είναι να παραμερίσουμε τις ανόητες κραυγές ενός ακόμα πιο ανόητου “κινήματος”, όπως το “αντιεμβολιαστικό”, που υποστηρίζει τέτοιες ανυπόστατες επιστημονικά γνώμες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρή, ή καθόλου αντίδραση στο αντιγριπικό εμβόλιο και η πιο συχνή ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι ένας θαμπός πόνος, λίγη ερυθρότητα και ελαφρύ πρήξιμο στο μπράτσο που κάνατε το εμβόλιο για 1-2 μέρες το πολύ.Ο πόνος στο χέρι για λίγες μέρες μετά από το εμβόλιο είναι σαφώς προτιμότερος από το να ασθενήσετε με γρίπη και να είστε επί εβδομάδες με υψηλό πυρετό, βήχα και μυϊκούς πόνους.

Αλλά, γενικότερα, γιατί πονάει το χέρι σας μετά από το αντιγριπικό εμβόλιο;

Αντιγόνα

Όταν κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης, στο σώμα σας εισάγονται αντιγόνα. Τότε ο οργανισμός αρχίζει να παράγειαντισώματαπου παρέχουν προστασία από την μόλυνση με τα στελέχη του ιού στο εμβόλιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει έναναδρανοποιημένο ιό, ο οποίος είναι ένας “νεκρός” ιός και έχει σχεδιαστεί για ναμοιάζει με τον πραγματικό ιό της γρίπης. Παρόλο που αυτοί οι ιοίδεν μπορούν να σας αρρωστήσουν, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θεωρεί τον αδρανή ιό ως απειλή και αρχίζει να τον καταπολεμάει.

“Ο λόγος για τον οποίο το χέρι σας πονάει είναι επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται ισχυρά στον εμβολιασμό κατά της γρίπης”, λέει η δρ. Juanita Mora, αλλεργιολόγος/ανοσολόγος και εκπρόσωπος εθελοντών του American Lung Association.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τον πόνο στο χέρι μου;

Τα οίδημα, η ερυθρότητα και ο πόνος είναι συχνές παρενέργειες μετά το εμβόλιο και μπορεί να διαρκέσουν 1-2 μέρες.“Εάν αντιμετωπίζετε πάντα πόνο ή πρήξιμο μετά από το αντιγριπικό εμβολιασμό,πάρτε μια ιβουπροφαίνη περίπου 2 ώρες πριν από τον εμβολιασμό, προτείνει η δρ. Mora.“Μπορείτε επίσης να βάλετελίγο πάγο στο σημείο που κάνατε την ένεσηγια να μειώσετε την ερυθρότητα και το πρήξιμο και στην συνέχεια να πάρετεακόμα μια δόση ιβουπροφαίνηςγια να διευκολύνετε τον πόνο και το πρήξιμο”.

Μην κάνετε το εμβόλιο στο “καλό” σας χέρι, ή σε αυτό που γυρνάτε πλευρό στον ύπνο

Η δρ. Mora συνιστά να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο στο χέρι που χρησιμοποιείτε λιγότερο. Δηλαδή αν είστε δεξιόχειρας, κάντε το εμβόλιο στο αριστερό χέρι και τούμπαλιν. Επίσης, αν κοιμάστε στο πλευρό σας, τότε μην κάνετε το εμβόλιο στο αντίστοιχο χέρι, για να μην σας πονάει καθώς θα κοιμάστε.

Μερικοί άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον πόνο είναι να προσπαθήσετε να έχετε χαλαρό το χέρι σας την στιγμή του εμβολίου και να το κινήσετε λίγο γενικά μετά τον εμβολιασμό, για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στο σημείο και να βοηθήσετε να διασκορπιστεί το υγρό σε όλη την περιοχή.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες

Το αντιγριπικό εμβόλιοδεν πρόκειται να σας κολλήσει γρίπη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν άλλες παρενέργειες. Ενώ η ερυθρότητα, το οίδημα, οι μυϊκοί πόνοι και μερικές φορές ο χαμηλός πυρετός (κάτω των 38°C) είναι τυπικές παρενέργειες μετά το εμβόλιο κατά της γρίπης, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες σπάνιες και σοβαρές παρενέργειες, όπωςδυσκολία στην αναπνοήκαιοίδημα γύρω από τα μάτια, ή τα χείλη. Αν αντιμετωπίζετεζάλη,ταχυκαρδία, ήυψηλό πυρετό(μεγαλύτερο από 38°C), αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Λίγος πόνος στο χέρι είναι… απαραίτητος κάθε χρόνο

Ακόμα κι αν κάνατε το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι, πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας μενέο εμβολιασμό φέτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αντιγριπικό εμβόλιο αναπτύχθηκε κάθε χρόνο βάσει συγκεκριμένων στελεχών της γρίπης που αναμένουν οι επιστήμονες να είναι τα πιο επικίνδυνα φέτος. Οι γιατροί συστήνουν ο εμβολιασμός κατά της γρίπηςνα γίνεται το φθινόπωρο, αλλάποτέ δεν είναι αργάγια να τον κάνετε. Καλύτερα να κάνετε το εμβόλιο καθυστερημένα, παρά καθόλου.

iatropedia.gr

Πηγή