Χρήστος Η. Χαλαζιάς

Γερμανικό ενδιαφέρον για Τον Πρόεδρο της Ν.Δ

. Χρήστος Η. Χαλαζιάς

ssssssΤην εποχή που η χωρά έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχε μια άποψη που καλλιεργείτο κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά θα είναι η Γερμανία

Η Αύξηση των επιτοκίων της Fed Κίνδυνος Κραχ στην Ευρωζώνη

. Χρήστος Η. Χαλαζιάς

ssssss

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ( Fed) με απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής μετά από πάγωμα μιας δεκαετίας, προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες


ssssssΗ Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ( Fed) με απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής μετά από πάγωμα μιας δεκαετίας, προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες, και το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται 0,25 – 50% και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται στο 1,4% και μέχρι τις αρχές του 2017.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Fed Τζανέτ Γέλεν έγινε γιατί οι οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν και η ανεργία είχε μια υποχώρηση της τάξης του 5% . Ενώ το ευρώ είχε ελαφριά άνοδο έναντι του δολαρίου κατά 0, 60%.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι δύσκολη, στις κινήσεις της (Fed) γιατί πριν λίγες μέρες ο κ. Ντράγκι απογοήτευσε τους επενδυτές ανακοινώνοντας λιγότερα μέτρα από όσα περίμεναν, με αποτέλεσμα οι αγορές να καταρρεύσουν, χωρίς να δίνει σημασία στις προθέσεις της( Fed) για την αύξηση των βασικών επιτοκίων λόγω της χαμηλής βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η ΕΚΤ αγνόησε, ότι η Fed είχε ανακοίνωση πριν από ένα χρόνο, κάποια στιγμή θα προχωρούσε σε αύξηση επιτοκίων, για να μην χάσει την αξιοπιστία της στις αγορές και τους επενδυτές.

Για να προσεγγίσουμε την κίνηση αυτή της Fed, πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν αυξάνει τα επιτόκια, αφαιρεί πιστωτικές εγγυήσεις από το σύστημα – οπότε θα πρέπει να καλυφτούν, από κάπου αλλού. Αυτό το «κάπου αλλού» θα ήταν η ΕΚΤ, να υιοθετήσει την ποσοτική διευκόλυνση . Εν τούτοις, η Γερμανία αντέδρασε (την προηγούμενη εβδομάδα), εμποδίζοντας την ΕΚΤ να αυξήσει παραπάνω το QE, οπότε η Fed έμεινε ακάλυπτη.

Τι μπορεί να συμβεί με την αυξήσει των επιτοκίων της Fed; Μπορεί να καταρρεύσουν οι αγορές, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα και προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα της πιθανής αθέτησης πληρωμών λόγω υπερχρέωσης, με τη συνεχή αύξηση της ρευστότητας, τότε δημιουργεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της ρευστότητας από ένα σύστημα που είναι ήδη ελλειμματικό. Και μία πρόσκληση σε επενδυτές που δεν έχουν άλλα χρήματα θα οδηγήσει σε καταρρέει σύστημα και τη χρεοκοπία.

Στα πλαίσια αυτά, η Feb οδηγήθηκε μόνη της σε αδιέξοδο – αφού εάν δεν αυξήσει τα επιτόκια θα χάσει την αξιοπιστία της ενώ, εάν τα αυξήσει, θα καταρρεύσουν οι χρηματαγορές σε χρόνο μηδέν. Ακόμη και η BIS πάντως προειδοποίησε τη Feb να μην τα αυξήσει, πόσο μάλλον εάν δεν στηριχθεί από την ΕΚΤ – γεγονός που σημαίνει πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να προκαλέσει μία νομισματική καταιγίδα τεραστίων διαστάσεων σε ένα σύστημα, στο οποίο το δολάριο έχει τον κεντρικό ρόλο.

Επειδή όμως η οικονομία ολόκληρης της υπερδύναμης κρέμεται κυριολεκτικά από το δολάριο και τη θέση του ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενώ παράλληλα η Ρωσία αποκάλυψε όλα τα αδύναμα σημεία της γεωπολιτικής στρατηγικής της, θα πρέπει να κάνει κάτι πολύ σύντομα, να συνθηκολογήσει ή οτιδήποτε άλλο, έτσι ώστε να παραμείνει κρυφή η πραγματικότητα ή να αποσπασθεί η προσοχή του πλανήτη σε κάτι άλλο – διαφορετικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει παταγωδώς.

Φυσικά οι ανταγωνιστές της, ιδίως η Γερμανία, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το λάθος της ανακοίνωσης της αύξησης των βασικών επιτοκίων, καθώς επίσης τις υπόλοιπες αδυναμίες της – όπως, για παράδειγμα, να επιδιωχθεί η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει ασφαλώς μεγάλα προβλήματα, ενώ το κουαρτέτο φαίνεται διατεθειμένο να μας αφήσει να καταστραφούμε, (και το ΔΝΤ για μια ακόμη φορά μιλάει για λάθος πρόγραμμα) ζητά όμως από την κυβέρνηση να μην φέρει αντίρρηση στα μέτρα μετατροπή της σε χώρα της σε αποικία χρέους εάν αρνηθεί να υποταχθεί στη δικτατορία των πολυεθνικών που προωθείται, θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα.

Η κίνηση αυτή εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , και οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεν μειώσουν τα μέτρα της λιτότητας και δεν αυξήσουν την ρευστότητα στις χώρες που έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί η Ευρώπη σε ένα νέο κραχ μεγαλύτερο του 1929.

Χρήστος Η. Χαλαζιάς

 

 

Γιατί Ο Προϋπολογισμός Δεν βγαίνει

. Χρήστος Η. Χαλαζιάς

XDSDSDDSSDΠριν δούμε το κατά πόσο ο νέος προϋπολογισμός μπορεί να εφαρμοστεί, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, ότι από το 2010 και μετά , το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας συντάσσεται από την τρόικα – κουαρτέτο...

Οι πολιτικοί, μας οδηγούν σε μαφιόζικη κοινωνία

. Χρήστος Η. Χαλαζιάς

XDSDSDDSSDΜετά την πτώση του υπαρκτού κομμουνιστικού σοσιαλισμού φάνηκε να θριαμβεύει η οικονομία της ελεύθερης αγοράς, της διακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων, ενιαίων εργασιακών σχέσεων