Άπλυτα

Τσακώθηκαν Τσίπρας-Τσακαλώτος, εμπλοκή στη συμφωνία -Διαψεύδει το περιβάλλον του Ευκλείδη

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

τσιπρας-τσακαλωτος1Μια διαφωνία την τελευταία στιγμή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν εκείνη που προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάψει ένα προσύμφωνο με τους δανειστές για το χρονοδιάγραμμα και τις περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο ο πρωθυπουργός έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει και έτσι ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να στείλει επιστολή στους θεσμούς και να ζητήσει να αλλάξουν όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά για εξοικονόμηση 1% στο ΑΕΠ από τις περικοπές των συντάξεων από το 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεώρησε πολύ «εχθρική ενέργεια» την αθέτηση αυτής της παραμέτρου της προσυμφωνίας, με αποτέλεσμα να ανοίξει το ζήτημα του εργασιακού και να ζητήσει ξανά να αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της κυβέρνησης με εκπροσώπους των δανειστών διαπιστώθηκε ότι το κλίμα της συμφωνίας έχει στραβώσει.

Το Μαξίμου άδειασε τον Τσακαλώτο

Στην πραγματικότητα, το Μαξίμου παρενέβη «μπλοκάροντας» τη συμφωνία Τσακαλώτου και προσπαθώντας να διεκδικήσει «κάτι παραπάνω στα εργασιακά» με παρασκηνιακές επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν προέκυψε, και ενώ η επιστροφή της τρόικας εθεωρείτο δεδομένη, τελικά ναυάγησε.

Ετσι, παρά την αρχική αισιοδοξία στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group (ΕWG) ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.

Η συνεδρίαση του EWG κατάληξε σε ναυάγιο και από τις Βρυξέλλες μεταδόθηκε κλίμα πισωγυρίσματος. Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, έλεγαν στα «Νέα» πως θεσμοί και Αθήνα δεν «τα έσπασαν», αλλά ότι ξεμακραίνει το σενάριο λύσης στις 7 Απριλίου.

Και αυτό γιατί το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα παρά μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τους όρους που θέτει το Ταμείο.

Διαψεύδει το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου την πληροφορία ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε ρήξη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την διαπραγμάτευση.

Το περιβάλλον του ανφέρθηκε μάλιστα με λογοτεχνικό και περιπαικτικό οίστρο σε όσους κάνουν λόγο για ρήξη του με τον πρωθυπουργό:

«Η φημολογία για τις δήθεν διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό βασίζονται στην ίδια στέρεη βάση με την επιστημονικότατη και εμπεριστατωμένη άποψη ότι «ο γάμος είναι η βασική αιτία των διαζυγίων».

Είναι κάποια ανακούφιση για τον υπουργό ότι ενώ στο σύμπαν μπορεί ο άνθρωπος να είναι το μοναδικό νοήμον ον, στη γη ο αριθμός των ανόητων δεν είναι άπειρος».