Κοινωνία

Τρεις μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον «Τοξότη» του Καλογρίτσα

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

kalogritsas-2

Δεν έχει καταβληθεί και μέρος του δώρου των Χριστουγέννων, που είναι ποινικό αδίκημα, την ίδια στιγμή που παίρνει δημόσια έργα δεκάδων εκατομμυρίων

Στον… μαυροπίνακα της αριστερής ευαισθησίας έσβησε ο Χρίστος Καλογρίτσας τα μεροκάματα τριών μηνών αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων (!) για τους εργαζόμενους της ΤΟΞΟΤΗΣ στα εργοτάξια του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο προνομιακός εργολάβος των δικτύων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ που εξοβέλισε τους ισχυρούς του κλάδου, με όπλο του τις ασύλληπτα μεγάλες εκπτώσεις, μπορεί να διαφεντεύει όλα τα έργα της Επιχείρησης στην Αττική, όμως οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και βαρυγκωμούν από την πολύμηνη αναβολή των δεδουλευμένων τους αλλά και τις συνθήκες εργασίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη χρονιά, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για 60 μέρες που όπως επισημαίνουν τα εργατικά συνδικάτα, ανάλογης κλίμακας και δυναμισμού κινητοποιήσεις είχαν σημειωθεί στο παρελθόν μόνο στην Χαλυβουργία!

Μαζί με τα μεροκάματα διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα ατομικής προστασίας, καταγγέλλοντας εργασιακό μεσαίωνα. «Την ώρα που εμείς εργαζόμαστε σκληρά καθημερινά για να έχει ρεύμα ο κόσμος στα σπίτια του, οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ», επισήμαιναν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνοντας την απόγνωση στην οποία βρίσκονται .

Ο κ. Καλογρίτσας αφού ολοκλήρωσε με εκκωφαντικό τρόπο την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, εδώ και καιρό επιχειρεί να γίνει και μεγαλοεκδότης, αφήνοντας όμως απλήρωτα πολλά «γραμμάτια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία οφείλει μέρους του Χριστουγεννιάτικου δώρου στους εργαζόμενους που αποτελεί από το νόμο ποινικό αδίκημα ενώ δεν έχει τηρήσει ούτε τις δεσμεύσεις και τις προθεσμίες για την πληρωμή των δεδουλευμένων που με την ολοκλήρωση του τρέχοντος μήνα, η ψαλίδα μεγαλώνει στους τέσσερις μήνες. Την ερχόμενη Πέμπτη, προγραμματίζεται γενική συνέλευση του κλαδικού σωματείου της ενέργειας προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσουν από εδώ και πέρα.

Στη ΔΕΗ που τον έχουν πάρει χαμπάρι, έχουν υιοθετήσει τα έντυπα πληρωμών προκειμένου να αποφύγουν τις μεγάλες καθυστερήσεις. Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος πληρώνεται, τα αποδεικτικά κατατίθενται στη ΔΕΗ και αυτή με την σειρά της πληρώνει τον εργολάβο. Ωστόσο, δεν λείπουν οι γκρίνιες καθώς με τις πολυήμερες απεργίες, τα έργα της επιχείρησης δεν προχωρούν με αποτέλεσμα να παραμένουν επί μήνες ανοικτά χαντάκια και να πηγαίνουν πίσω οι εργασίες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στις επόμενες εργολαβίες, η ΔΕΗ θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της που θα δώσει τα έργα.

Ανάλογες καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε πλήθος δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, στα οποία οι κατασκευαστικές εταιρείες του ομίλου εισπράττουν χωρίς να πληρώνουν για μήνες. Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητες Καλογρίτσα, οι προσφορές με τις οποίες οι τρεις εταιρείες του (Τοξότης, Ομάδα Κατασκευών, ΜΙΚΗ) «χτυπούν» τις εργολαβίες είναι εξωφρενικές. Το αποτέλεσμα είναι οι τεχνικές εταιρείες να παίρνουν τα έργα οριακά ή ακόμη και κάτω του κόστους, πράγμα που καθιστά αδύναμη την συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.

Για παράδειγμα στις τρεις εργολαβίες του Πάτρα –Πύργος που η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών έχει ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης, οι εκπτώσεις ξεπέρασαν το 53% ενώ στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ που η εταιρεία υπέγραψε το Γενάρη του 2015 κυμαίνονται από 38% έως 52%.

Απλήρωτοι και στην Λάρισα οι εργαζόμενοι της ΤΟΞΟΤΗΣ

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που καταφθάνουν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας από απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ που κατασκευάζει έργα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο την 1/12/2016 η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ οφείλει στους εργαζόμενους της, «δεδουλευμένα τριών μηνών από το 2014, ενός μήνα από το 2015 και υπόλοιπα από το επίδομα αδείας του 2015, καθώς και υπόλοιπα από δυο μήνες και του επιδόματος αδείας από το 2016. «Να σημειώσουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση, « ότι η εν λόγω εταιρία αυθαίρετα επιβάλει συχνά άδεια χωρίς αποδοχές στο σύνολο των εργαζομένων, μη καταβάλλοντας παρανόμως τα ημερομίσθια που τους οφείλει γι’ αυτές τις ημέρες».
Το ΘΕΜΑ επικοινώνησε με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τον πρόεδρο του, Τάσο Τσαπλέ. Ο κ. Τσαπλές έκανε λόγο για μια μόνιμη κατάσταση στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ όσον αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων τουλάχιστον για τα τελευταία τρία χρόνια.

« Συνέχεια δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια καταγγελίες από εργαζόμενους της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ που διαμαρτύρονται επειδή δεν τους πληρώνουν» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Και προσθέτει: « Μόλις όμως ξεκινούν οι κινητοποιήσεις με απεργίες και επισχέσεις εργασίας και άλλες μορφές δράσεων, η εταιρία πληρώνει έναν ή δυο μισθούς για να κατευνάσει τα πνεύματα και μετά πάλι από την αρχή. Εμείς ότι καταγγελία έχουμε την στέλνουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας που είναι αρμόδια για να υποβάλει κυρώσεις. Τώρα, αν αυτά τα πρόστιμα πληρώνονται ή όχι από την ΤΟΞΟΤΗΣ είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε».
Επικοινωνήσαμε και με την Επιθεώρηση Εργασίας στην Λάρισα, όμως ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Ανδρέας Μίχος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου κατά της ΤΟΞΟΤΗΣ επικαλούμενος θέματα δεοντολογίας.