Διεθνή

Τραμπ: Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

USA-TRUMPΟ Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters την Πέμπτη δήλωσε ότι είναι δυνατή μία μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών της προγραμμάτων.

Tόνισε ωστόσο ότι θα προτιμούσε να λήξει μέσω της διπλωματικής οδού η διαμάχη.

«Υπάρχει μία πιθανότητα να καταλήξουμε σε μία σημαντική μεγάλη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα. Απόλυτα», δήλωσε ο Τραμπ μέσα από το οβάλ γραφείο στο Reuters με αφορμή τις 100 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο Τραμπ είπε ότι επιθυμεί να λύσει με ειρηνικό τρόπο την κρίση που βασάνισε πολλούς Αμερικανούς προέδρους, έναν δρόμο τον οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η διοίκησή του προετοιμάζοντας μία σειρά από νέες οικονομικές κυρώσεις και όσο η στρατιωτική επιλογή δεν μπαίνει ακόμα στο τραπέζι.

«Θα προτιμούσαμε να λύσουμε τα πράγματα με διπλωματικό τρόπο, αλλά είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε επίσης.

«Ελπίζω να είναι λογικός»

Σε ερώτηση του πρακτορείου αν θεωρεί ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κίμ Γιονγκ Ουν είναι λογικός, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι λειτουργεί βάση αυτής της παραδοχής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ανέλαβε την εξουσία σε πολύ μικρή ηλικία.

«Είναι 27 ετών. Ο πατέρας του πεθαίνει και αναλαμβάνει τα ηνία του καθεστώτος. Οπότε πείτε ό,τι θέλετε, αλλά δεν είναι εύκολο ειδικά σε αυτή την ηλικία. Δεν του το πιστώνω απλά λέω ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Όσο για το αν είναι λογικός ή παράλογος, δεν έχω άποψη σε αυτό. Ελπίζω να είναι λογικός» είπε ο Τραμπ.

«Η Νότια Κορέα να καταβάλει 1 δισ. δολάρια για το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD»

Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι επιθυμεί η Νότια Κορέα να πληρώσει το κόστος για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD το οποίο υπολογίζεται στο 1 δισ δολάρια και ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί ή να τερματίσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα λόγω του υψηλού εμπορικού ελλείμματος με τη Σεούλ. Ερωτηθείς πότε σκοπεύει να ανακοινώσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας είπε: «Πολύ σύντομα. Το ανακοινώνω τώρα».

Ταυτόχρονα, ενημέρωσε ότι σκοπεύει με αφορμή το ταξίδι του στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα να προσθέσει στάσεις στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι επιθυμεί να δει μία ισραηλινο -παλαιστινιακή ειρήνη. Ωστόσο παραπονέθηκε για τη Σαουδική Αραβία και το γεγονός ότι δεν καταβάλει το δίκαιο μερίδιό της για την αμερικανική άμυνα.

Όσον αφορά στο Ισλαμικό Κράτος, ο Τραμπ τόνισε ότι πρέπει να ηττηθεί. «Πρέπει να πω, υπάρχει ένα τέλος. Και πρέπει να είναι η ταπείνωση», είπε απαντώντας σε ερώτηση.