Top Stories

Στρατιωτικές πηγές: Οι Τούρκοι ετοιμάζουν επεισόδιο στην Κύπρο τον Ιούνιο

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

aigaioΤο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμά πως η επόμενη πρόκληση των Τούρκων θα είναι ένα επεισόδιο στην Κύπρο. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου τοποθετούν χρονικά το επεισόδιο, που ενδεχομένως να προκαλέσει η τουρκική πλευρά, τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως το επεισόδιο θα λάβει χώρα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, όπως μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως η τουρκική πλευρά το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, στέλνοντας σε εκείνη την περίπτωση το ερευνητικό πλοίο Barbarosa.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η πληρότητα των θέσεων ήταν 17% και τώρα έχει ανέβει στο 48%. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν την εκτίμηση πως είναι πιο πιθανό η Άγκυρα να επιδιώξει παρέμβαση τον Ιούνιο στην περιοχή της Κύπρου, καθώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί η γεώτρηση της TOTAL. «Πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ιστορία τον Ιούνιο στην εξόρυξη» ήταν η χαρακτηριστική φράση.

«Οι περισσότεροι πιλότοι που επιχειρούν στο Αιγαίο είναι νεαροί γιατί οι παλαιοί αποστρατεύθηκαν» σημείωσαν.

Και αναφέρουν ένα παράδειγμα, χθεσινό, όπου τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο και πετούσαν στα 17.000 πόδια. Οι Ελληνες πιλότοι πέταξαν για να τους αναχαιτίσουν και προτού μπουν στη διαδικασία εμπλοκής οι Τούρκοι φοβήθηκαν ότι θα «κλειδωθούν» από τα οπλικά συστήματα των Ελλήνων και έριξαν «fler» (αντίμετρα καπνού-θερμότητας).

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές από το ΥΕΘΑ. Μάλιστα τα επεισόδια με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας τα χαρακτήρισαν σκηνοθετημένα. «Κάποια από τα δήθεν επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ. Εμείς απαντάμε δυναμικά και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα πραγματικά περιστατικά. Το καλό είναι ότι και η νατοϊκή δύναμη που πλέει στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα. Τα τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα πλοία των νατοϊκών δυνάμενων».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «οι διοικητές της δύναμης που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά “report”, καταγράφοντας αναλυτικά την τουρκική δραστηριότητα».

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος, μετά την αντιπαράθεση που είχε με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στη Βουλή, επισκέφθηκε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και αυτός στην ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλεων δυνάμεων αλλά και στη σημασία του αγωγού από την Κύπρο στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, λέγοντας ότι αν προχωρήσει θα λυθούν όλα τα προβλήματα του Αιγαίου.

Είπε ακόμη ότι δεν τον ενοχλεί η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής. «Θα συζητήσει ο ίδιος με αυτούς που λένε ότι χρειαζόμαστε τα αεροσκάφη, με τους στρατιωτικούς» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «εμείς τιμές ζητήσαμε, από εκεί και πέρα θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ». «Δεν αποφασίζει πλέον ο υπουργός» τόνισε.