Άπλυτα

Στη Βουλή δικογραφίες για παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ επί υπουργίας Παπανδρέου-Στυλιανίδη-Λοβέρδου

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

oldphotos21358678691Δικογραφία κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών αλλά και κατά του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η δικογραφία αφορά τις επιχορηγήσεις 5 ΜΚΟ και ΑΕ με πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ που φέρονται ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.

Τη σχετική δικογραφία διαβίβασε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δυο πολιτικών προσώπων που φέρονται να συνήργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίμαχη δικογραφία εκτός των πολιτικών προσώπων αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα και έχει να κάνει με την παράνομη χρηματοδότηση Νομικών Προσώπων (ΜΚΟ και Α.Ε.) από το υπουργείο Εξωτερικών κατά τα έτη 2001- 2003 ως προς τα πολιτικά πρόσωπα καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις και κατά τα έτη 2001-2008 ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς οι πράξεις τους ακολούθησαν τις αποφάσεις των πολιτικών προσώπων.

Η επίμαχη δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2017 από την εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της Ελένης Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν.

Οι αξιόποινες πράξεις αφορούν: 1) «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο περί καταχραστών δημοσίου και 2) «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση».

Μεταξύ των μη πολιτικών προσώπων που τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ( ΥΔΑΣ), Νικ. Μπάζας πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ. Φιλιππέος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΟΚ και των Α.Ε. και ειδικότερα των:

-Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

-Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών Ν.Α. Ευρώπης Α.Ε.
-Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο Α.Ε.
-Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Α.Ε.
-Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Δεύτερη δικογραφία στη Βουλή

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε σήμερα το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής και άλλη δεύτερη δικογραφία, σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ και Α.Ε. από το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία αφορά χρηματοδοτήσεις που έγιναν το έτος 2005 όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Και αυτή η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2017 από την εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της Ελένης Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν.

Τώρα, στη Βουλή διαβιβάστηκε αυτή η δεύτερη δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις του κ. Στυλιανίδη, καθώς φέρεται να έχει διαπράξει τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία φέρεται ότι έγινε μη νόμιμη χρηματοδότηση στην ΜΚΟ «Ευαισθητοποίηση του Κοινού για τις Κακοποιημένες Γυναίκες και τα Κακοκοποιημένα Παιδιά της Αφρικής» και την «Εταιρεία για την Ανεξιθρησκεία, την Ευημερία και την Ανάπτυξη Λαών».