Top Stories

Σφάζονται στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -Επιμένει ο Σκουρλέτης: «Να μην χάσουμε τα δίκτυα για μισό αιώνα»

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

deh monada 83Ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, που εκτός από οικονομικές προεκτάσεις έχει και σοβαρές πολιτικές πτυχές.

Ενδεικτικό είναι πως πλέον προκαλεί και ενδοκυβερνητικές τριβές, αφού υπάρχουν υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιάννης Τσιρώνης που ζητούν αντίσταση. Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ζητεί από την κυβέρνηση να «δώσει» στους δανειστές τα ενεργειακά με αντάλλαγμα τα εργασιακά.

Οι εταίροι πιέζουν για πώληση του 40 % των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή εκκίνηση της διαδικασίας το φθινόπωρο με «market test» που θα καταδείξει το ενδιαφέρον της αγοράς για την απόκτηση μονάδων, καθορισμό του «καλαθιού» των προς πώληση μονάδων ως το τέλος του χρόνου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο 2018.

Θεωρούν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μέθοδος την οποία οι ίδιοι οι εταίροι προσυπέγραψαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης), είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στον στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 (από περίπου 90% που είναι τώρα) και για τον λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα όπως η πώληση μονάδων.

Η ελληνική πλευρά πιέζει προκειμένου να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως επίσης και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παραγάγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει σήμερα με τη ΔΕΗ.

Κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης αποτελεί η σύνθεση του «καλαθιού» των μονάδων της ΔΕΗ που -εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο- θα διατεθούν προς πώληση. Όχι μόνο αν θα περιλαμβάνονται ή όχι υδροηλεκτρικά, αλλά και το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα επιλεγούν, δεδομένου ότι τα παλαιότερα και πιο ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ βαίνουν προς απόσυρση λόγω εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ή χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις απορρύπανσης για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Υπενθυμίζεται ότι το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ως μέσο για απελευθέρωση της αγοράς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά καταργήθηκε από τη σημερινή και αντικαταστάθηκε από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Επιμένει ο Σκουρλέτης: Αφορολόγητο και συντάξεις μπορείς να τα επαναφέρεις, τα δίκτυα τα χάνεις για μισό αιώνα

Σε σκοπιμότητες που οφείλονται στον εκλογικό κύκλο της Ευρώπης και στο γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, απέδωσε την καθυστέρηση στην αξιολόγηση ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Έχουν κάνει άκρη στη διαπραγμάτευση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και θέτει το ΔΝΤ τα ζητήματα. Για λόγους σκοπιμότητας οι Γερμανοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και του εκχωρούν χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ. Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν κρίσιμες και λεπτές ισορροπίες, είπε και τόνισε ότι «επειδή αναζητούμε συνολική λύση δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι απ’ έξω».

«Οι δανειστές δεν σέβονται ούτε το αρχικό πλαίσιο συμφωνίας» είπε ο κ. Σκουρλέτης αναφορικά με τις απαιτήσεις που θέτουν στο ενεργειακό, σημειώνοντας ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν ευρωπαϊκά ή ελληνικά συμφέροντα. «Στην πρώτη αξιολόγηση συμφωνήσαμε για τον ΑΔΜΗΕ και κερδίσαμε να μείνουν τα δίκτυα δημόσια, ενώ η ΝΔ ζητά να πουληθούν, κάτι που δεν θέτουν ούτε οι θεσμοί», είπε και συμπλήρωσε: «Εάν μειωθεί το αφορολόγητο ή οι συντάξεις, μπορείς να πεις ότι θα τα επαναφέρεις μετά από κάποια χρόνια, ενώ τα δίκτυα τα χάνεις για μισό αιώνα». «Είναι πισωγύρισμα ότι οι θεσμοί ζητούν να πουληθούν υποδομές, μονάδες λιγνίτη σε ποσοστό 40%… Είναι έξω από τη συμφωνία», σημείωσε.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η ΝΔ «πατάει και με τα δύο πόδια στη βάρκα του Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» και χαρακτήρισε υποκριτική και εθνικά επιζήμια τη στάση της. «Τι διαπραγμάτευση να κάνει ο Μητσοτάκης; Δεν διαθέτει διαφορετική προγραμματική αντίληψη από τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την πρότασή του να υπερψηφιστεί η συμφωνία και από την αντιπολίτευση είπε ότι ήταν πολιτική η προσέγγισή του και τελικώς αναδείχθηκε η αντιφατική στάση της ΝΔ μέσα από τις δηλώσεις στελεχών της.

Στο πλευρό Σκουρλέτη ο Τσιρώνης

Σύμφωνος με τις αποστάσεις που πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης στο θέμα της ΔΕΗ εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης. «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», δήλωσε στον ΑΝΤ1, σχολιάζοντας το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών, στο οποίο σημειώνει πως «η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». «Από εκεί και πέρα, φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ό,τι θα κάνουν τελικά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Τόνισε, δε, πως για τους Οικολόγους Πράσινους στο θέμα της ΔΕΗ κόκκινη γραμμή είναι η «απανθρακοποίηση», δηλαδή να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και είπε πως η πώλησή τους εξαρτάται από το τίμημα. Εκτίμησε, ωστόσο, πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές.

Πιτσιόρλας: Να γίνει όπως και με την Cosco

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο Στέργιος Πιτσιόρλας. «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε είχαν βαλτώσει τα έργα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, είπε πως το κύριο θέμα είναι εάν η επιχείρηση θα παραμείνει ισχυρή, αν θα λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας και να μεταβληθεί σε κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της COSCO. «Υπάρχουν δρόμοι που δοκιμάστηκαν και δεν πέτυχαν και δρόμοι που πρέπει να δοκιμαστούν», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις

Το θέμα της ΔΕΗ, πέρα από το αποτέλεσμα που θα έχει η συμφωνία με τους δανειστές για το μέλλον της ίδιας της επιχείρησης, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Σήμερα μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, καθώς και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή, οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση μονάδων. Επίσης, στην ατζέντα των επαφών του υπουργού περιλαμβάνεται και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει σθεναρά στα σχέδια για πωλήσεις μονάδων.

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Μοντέλο Φρανκενστάιν αυτό που συμφωνήθηκε με τον τρόικα το 2015

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσίασε το πρόγραμμά της για την ενέργεια την περασμένη εβδομάδα, θεωρεί την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ και τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή, μεριδίου σε ό,τι έχει απομείνει από τη ΔΕΗ, ως τη μόνη λύση για τη διάσωση της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που δήλωσε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ. «Αυτό που συμφωνήθηκε με την τρόικα το 2015 για τη ΔΕΗ ήταν μοντέλο Φρανκενστάιν», είπε, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο μοντέλο υποστηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Αυτό που είχε συμφωνηθεί, να μειωθεί ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ από το 95% στο 55% μέσα σε 4 χρόνια, είναι τζάμπα ιδιωτικοποίηση», είπε επίσης ο κ. Χατζηδάκης. «Το ίδιο έγινε και με τον ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ έχασε τεράστια ποσά που ήταν απαραίτητα για την επιχείρηση, καθώς, όπως δήλωσαν και οι εργαζόμενοι, μπορεί το καλοκαίρι να μη δύναται να πληρώσει τους μισθούς», τόνισε.