Top Stories

Οδυνηρό και βαρύ το πακέτο των μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση για να έρθουν και πάλι στην Αθήνα

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsakalotos-thesmoi-1000Στην πλευρά της κυβέρνησης είναι πλέον το μπαλάκι των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του ένα οδυνηρό πακέτο, ως τελικό προσχέδιο μίας συμφωνίας, που προέκυψε από τις τετραήμερες συζητήσεις των υπουργών Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες και καλείται να αποφασίσει εάν θα το δεχθεί ή όχι.

Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου όμως να κάνουν κυρίως δουλειά επί των λεπτομερειών και να προλάβουν το eurogroup της 7ης Απριλίου, διαμορφώνοντας το λεγόμενο Staff Level Agreement, την τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση πρέπει να πει εάν αποδέχεται ή όχι ως βάση περαιτέρω συζήτησης το πακέτο που προέκυψε στις Βρυξέλλες και για το οποίο και οι δύο πλευρές τηρούν σιγή, αν και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση περιέχει σκληρά μέτρα, κυρίως στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό:

αφενός το αφορολόγητο φαίνεται να πέφτει από το όριο των 6000 ευρώ και να πηγαίνει στα 5900 ευρώ, η δε προσωπική διαφορά στις συντάξεις εξανεμίζεται σε μία ή περισσότερες δόσεις μετά το 2020.

Η μεγάλη μάχη της κυβέρνηση δίνεται στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, όπου επιδιώκει μία νίκη γοήτρου, παραχωρώντας μεν ορισμένα πράγματα στους δανειστές, αλλά προσπαθώντας να κρατήσει ορισμένα κεκτημένα. Για το λόγο αυτό άλλωστε εστάλη η σχετική επιστολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ηγεσία της ΕΕ, ζητώντας την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη χώρα μας..

Δεν είναι σαφές επίσης τι έχει προκύψει στα ενεργειακά, καθώς οι δανειστές πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.

Υπουργείο Οικονομικών: Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα

«Επιβεβαιώθηκε η διά ζώσης διαπραγμάτευση, οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα.
Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα που μέχρι αύριο θα έχουν απαντηθεί» ανέφερε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες.

Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι δανειστές

Η μαραθώνια συνάντηση κυβέρνησης – θεσμών στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και η ελληνική αποστολή των κυρίων Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Σταθάκη και Χουλιαράκη επιστρέφει στην Αθήνα.

Αυτό ανέφερε περίπου στη 1 τα ξημερώματα κυβερνητικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες ανατρέποντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι οποίες έλεγαν ότι θα υπάρξει και νέο ραντεβού την Παρασκευή.

ΔΝΤ: Απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει

Το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι παραμένουν τα «αγκάθια» σε αρκετά ευαίσθητα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες. Υπάρχει διαπραγμάτευση σε βασικά ζητήματα πολιτικής όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Ο κ. Ράις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει «ισχυρή ιδιοκτησία» του προγράμματος, μία πάγια θέση τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με τον κ. Ράις «είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή «ιδιοκτησία» του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την επιτυχία του και το ταμείο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δομήσει ισχυρή στήριξη».