Διεθνή

Ο Ομπάμα καλεί τους Αμερικανούς να βγουν στους δρόμους: Διακυβεύονται οι αξίες των ΗΠΑ

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

002529

Ο Μπαράκ Ομπάμα έσπασε τη σιωπή του για πρώτη φορά μετά από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, ενθαρρύνοντας ουσιαστικά εκείνους που διαμαρτύρονται ενάντια στο διάταγμα του διαδόχου του για τους μετανάστες.

«Οι αμερικανικές αξίες διακυβεύονται», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση του εκπροσώπου του Ομπάμα, στην οποία ακόμη υπογραμμιζόταν ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ενάντια στις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων εξαιτίας της θρησκείας ή της πίστης τους.

Ο Κέβιν Λιούις, εκπρόσωπος του Ομπάμα μετά από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι «ενθαρρυμένος από το επίπεδο αφοσίωσης στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», κάνοντας μία προφανή αναφορά στις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στις ΗΠΑ, μετά το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, κλείνοντας την «πόρτα» στους πρόσφυγες και τους πολίτες επτά χωρών, κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών. «Στην τελευταία επίσημη ομιλία του ως πρόεδρος, μίλησε για τον σημαντικό ρόλων των πολιτών και το πώς όλοι οι Αμερικανοί έχουν την ευθύνη να είναι φύλακες της δημοκρατίας μας. Οχι μόνο κατά τις εκλογές, αλλά κάθε ημέρα», συμπλήρωσε.

«Οι πολίτες που ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συγκεντρώνονται, να οργανώνονται και να ακούγονται οι φωνές τους από τους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που περιμένουμε να δούμε όταν διακυβεύονται οι αμερικανικές αξίες», ανέφερε ο Λιούις, στο πρώτο σχόλιο του Ομπάμα για τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, στις οποίες δεν αναφέρθηκε απευθείας, αλλά έμμεσα.

«Σε ό,τι αφορά τις συγκρίσεις με τις αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική, όπως έχουμε ακούσει ξανά, ο πρόεδρος διαφωνεί ριζικά με την έννοια της διάκρισης ενάντια σε άτομα εξαιτίας της πίστης ή της θρησκείας τους», είπε ο Λιούις.