Αξίζει

ΝΥΤ: Οι Ελληνίδες εγκαταλείπουν το όνειρο της μητρότητας λόγω κρίσης

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

vrefos-960x460Να μη γίνουν μητέρες επιλέγουν στα χρόνια της κρίσης οι Ελληνίδες, σύμφωνα με τους New York Times, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα.

«Τελευταία έχει δημιουργηθεί μια ανησυχητική τάση στην κλινική του. Ζευγάρια επιμένουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Γυναίκες με δάκρυα στα μάτια ακυρώνουν τα σχέδιά τους να συλλάβουν ένα παιδί. Και αυξάνονται οι γονείς με ένα παιδί που του ζητούν να καταστρέψει τα έμβρυά τους που φυλάσσονται στην κλινική του», γράφει η δημοσιοτράφος των ΝYT μετά τη συνομιλία της με τον γιατρό Μηνά Μαστρομηνά. «Μου λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν πάνω από ένα παιδί ή ακόμα και κανένα παιδί. Μετά από οχτώ χρόνια κρίσης εγκαταλείπουν τα όνειρά τους», συμπληρώνει ο γιατρός.

Το άρθρο της εφημερίδας μένει και στο γεγονός ότι πολλοί νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει, άνθρωποι νέοι σε ηλικία οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν και θα έκαναν οικογένεια στην Ελλάδα.

Στην αμερικανική εφημερίδα για την κατάσταση που επικρατεί μίλησε η 43χρονη δημοσκόπος Μαρία Καρακλιούμη, η οποία όπως εξηγεί αποφάσισε να εγκαταλείψει το ενδεχόμενο να κάνει παιδιά καθώς είδε ότι δεν θα μπορούσε να τους προσφέρει το σταθερό μέλλον που πρόσφεραν στην ίδια οι γονείς της. «Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Δεν ξέρω αν θα έχω την ίδια δουλειά σε δύο μήνες ή σε έναν χρόνο. Αν δεν βλέπεις φως στην άκρη του τούνελ, πώς μπορείς να προγραμματίσεις το μέλλον;» αναρωτιέται η κυρία Καρακλιούμη με τους ΝΥΤ να τονίζουν ότι η ανεργία για τις γυναίκες στην Ελλάδα βρίσκεται στο 27% έναντι του 20% για τους άνδρες.

Στην ίδια κατάσταση και η 42χρονη πωλήτρια Αναστασία Οικονομοπούλου που έβαλε πίσω το όνειρό της να κάνει πολλά παιδιά υπό το φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά της όταν οι υπεύθυνοι της είπαν ότι δεν θέλουν γυναίκες που μένουν έγκυες. Όταν κατέφυγε στην κλινική του κ. Μαστρομηνά ο μισθός της είχε μειωθεί κατά 30% με αυτόν του συζύγου της να μειώνεται ακόμα περισσότερο. «Έτσι τους ζήτησα να μην βάλουν πολλά έμβρυα γιατί μπορούμε να αντέξουμε θεραπείες μόνο για ένα» λέει η κυρία Οικονομοπούλου.

Η αμερικανική εφημερίδα στέκεται και στην επιδοματική πολιτική για την απόκτηση παιδιών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στη Γαλλία δίνονται 130 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί μετά το δεύτερο ενώ στην Ελλάδα μόνο 40 ευρώ. « Η Ελλάδα, όμως, ως ο πιο αδύναμος κρίκος, δεν έχει τις ίδιες επιλογές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει την αύξηση των γεννήσεων ως πρώτη προτεραιότητα. Οι φοροελαφρύνσεις και τα επιδόματα για μεγάλες οικογένειες μειώθηκαν υπό το βάρος των Μνημονίων. Η Ελλάδα έχει τώρα το χαμηλότερο προϋπολογισμό στην ΕΕ για οικογενειακά επιδόματα» γράφουν οι ΝΥΤ.

Καταλήγοντας σημειώνει την παρατήρηση του Καρέλλα: «Αν δεν φτιάξουμε την κατάσταση αυτή, τα επόμενα 20 χρόνια θα γίνουμε μια χώρα γερόντων. Αν αυτό γίνει θα πρόκειται για καταστροφή».