Διεθνή

Νέα πρόκληση από την Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο -Αμπε: Απαράδεκτο -Τραμπ: Στηρίζουμε 100% την Ιαπωνία

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

pyravlos.12.2.708

Βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, κρίνοντας πως επρόκειτο για μια «επίδειξη δύναμης» της Πιονγκγιάνγκ έναντι της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεμήνυσε πως η στάση της Ουάσιγκτον θα είναι στο εξής πιο σκληρή απέναντί της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 07:55 τοπική ώρα σήμερα (00:55 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Η διπλωματία της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, κάνοντας λόγο για μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και μια ξεκάθαρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Οι επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον έμφυτο παραλογισμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει καταληφθεί από μονομανία για την ανάπτυξη πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας στις 09:30 τοπική ώρα.

Η αντίδραση Τραμπ και Αμπε

Ο Τραμπ, μετά από τη δοκιμή, διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησής του.

«Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε σε κοινές δηλώσεις του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμπε κατήγγειλε ως «εντελώς απαράδεκτη» την πυραυλική δοκιμή.

Περίμεναν την πρόκληση

Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος.

«Αυτό δεν ήταν έκπληξη για την κυβέρνηση Τραμπ», είπε ακόμη. «Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε στιγμές όπως αυτή», συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του θα ζυγίσουν μια σειρά πιθανών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών κυρώσεων, της ανάπτυξης νέων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν, αλλά και την επίσπευση της ανάπτυξης νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σεούλ και Ουάσιγκτον θα εξετάσουν «όλες τις πιθανές επιλογές»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το θέμα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Μάικλ Φλιν και ο Νοτιοκορεάτης ομολόγοός του Κιμ Κουάν-τζιν συμφώνησαν να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η συνδιάλεξη έγινε κατόπιν αιτήματος του Φλιν

Ιαπωνία: Απαράδεκτη ενέργεια

Μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησής του. «Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ σε κοινές του δηλώσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Από την πλευρά του ο Άμπε κατήγγειλε την «εντελώς απαράδεκτη» πυραυλική δοκιμή.

Η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση των Τραμπ και Άμπε κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας.