Κοινωνία

Καλλιάνος: Ερχονται χιονοπτώσεις και στην Αθήνα

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

kallianos43534534

Για υποχώρηση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη (26/1) και χιονοπτώσεις στα ορεινά κάνει λόγο ο Γιάννης Καλλιάνος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά και οι βορειοανατολικοί άνεμοι που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ίσως πολύ τοπικά οι ριπές και στα 8

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Όπως ακριβώς σας είχα ενημερώσει, από την Πέμπτη το πρωί θα υποχωρήσει η θερμοκρασία στην βόρεια Ελλάδα και μέχρι την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αίτιο θα είναι οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία, που δια μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα εισέλθουν στη χώρα μας και θα καταστήσουν τον καιρό καθαρά χειμωνιάτικο.

Express ψύχος από τη Ρωσία

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά και οι βορειοανατολικοί άνεμοι που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, ίσως πολύ τοπικά οι ριπές και στα 8. Όπως επίσης σας είχα αναφέρει, δεν πρόκειται για κάτι βίαιο ή επικίνδυνο (όπως ο προηγούμενος χιονιάς), θα είναι όμως μια καθαρά χειμωνιάτικου τύπου διαταραχή που σταδιακά θα μας αποχαιρετήσει από το Σάββατο όπου σιγά σιγά θα αρχίσει να ανεβαίνει και η θερμοκρασία. Οι περιοχές που βιώσουν περισσότερο την πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά αλλά και οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Θερμοκρασίες στους -10

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κατρακυλήσουν στους -10 βαθμούς σε αρκετές ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και αντίστοιχα στους -8 στα ορεινότερα τμήματα της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Πού, πόσο και από ποια υψόμετρα θα χιονίσει

* ΑΘΗΝΑ :

Τοπικές χιονοπτώσεις (ασθενείς κατά βάση) από την Πέμπτη το μεσημέρι και μετά και πάνω από τα 400 μέτρα θα εκδηλώνονται στην Αττική. Το βράδυ ενδέχεται να χιονίσει ακόμη και πάνω από τα 200 μέτρα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Φαίνεται δύσκολο να υπάρξουν εξάρσεις στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια τμήματα. Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού τοπικές χιονοπτώσεις (εξασθενημένες κατά βάση) ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα, πιθανώς και στα πεδινά. Φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή, την Παρασκευή το πρωί όπου θα έχουμε τις κατάλληλες θερμοκρασίες, να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του νομού. Όμως επειδή τον τελευταίο ρόλο (λόγω ευνοϊκού ΒΑ ανέμου) τον παίζει το Αιγαίο, θα περιμένουμε μέχρι και τελευταία στιγμή για εκπλήξεις. Δύσκολο όμως εκτιμώ…

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :

Υπάρχει σαφώς αυξημένη πιθανότητα να χιονίσει ακόμη και μέσα στην πόλη κατά διαστήματα μέσα στην Πέμπτη. Θεωρώ άνω του 70% αυτή η πιθανότητα που σαφώς αυξάνεται για τα ανατολικά τμήματα του νομού. –

– Θράκη :

Μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και πολύ έντονο κρύο. Απουσία χιονοπτώσεων από όλο το διαμέρισμα.

– Νησιά ΒΑ Αιγαίου :

Μικρή πιθανότητα για λίγες τοπικές χιονοπτώσεις την Παρασκευή πολύ νωρίς το πρωί ακόμη και στα πεδινά (κυρίως για Χίο και λιγότερο για τη Λέσβο ή τα άλλα νησιά)

– Μακεδονία :

Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως μέχρι και τα πεδινά την Πέμπτη κυρίως στους νομούς : νότιες περιοχές νομού Πιερίας που συνορεύουν με το νομό Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, νότια τμήματα Κιλκίς, νότια τμήματα Σερρών, νότια τμήματα Δράμας και κεντροανατολικά τμήματα νομού Καβάλας. Επίσης τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στις νοτιότερες γεωγραφικά περιοχές του διαμερίσματος της δυτικής Μακεδονίας.

– Ήπειρος :

Τοπικές χιονοπτώσεις (ασθενείς κατά βάση) κυρίως την Πέμπτη το μεσημέρι-απόγευμα στα ανατολικά τμήματα του διαμερίσματος που “βλέπουν” πρός την Πίνδο και από το υψόμετρο των 450-500 μέτρων και υψηλότερα.

– Θεσσαλία :

Χιονοπτώσεις σχεδόν στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας την Πέμπτη από τα 100-150 μέτρα και υψηλότερα που μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα δυναμώσουν και θα εκδηλώνονται μέχρι και τα πεδινά. Άρα δίνουν σοβαρή υποψηφιότητα σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας για εκδήλωση χιονοπτώσεων μέχρι και την Παρασκευή το πρωί-μεσημέρι.

– Στερεά Ελλάδα :

Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) : Τοπικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα του νομού την Πέμπτη το βράδυ από τα 450-500 μέτρα και υψηλότερα.

Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα) : Χιονοπτώσεις έως και μέτριας έντασης από την Πέμπτη και από τα 150-200 μέτρα αλλά προς τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας τοπικά θα δυναμώσουν και θα απασχολούν έως και πεδινά τμήματα. Στις πιο ορεινές περιοχές οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο αξιόλογες.

Ανατολική Στερεά (Βοιωτία-Αττική) : Τοπικές χιονοπτώσεις (όχι ιδιαίτερα πυκνές) θα σημειώνονται μέσα στην Πέμπτη ακόμη και πάνω από τα 250 μέτρα αλλά από το βράδυ θα απασχολούν ακόμη και σχεδόν πεδινές περιοχές της Βοιωτίας όπου από την Παρασκευή μετά το πρωινό θα σταματήσουν.

– Εύβοια και Σποράδες :

Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως πάνω από τα 200 μέτρα ενδεικτικά, με τάση τα υψόμετρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να κατέβουν χαμηλότερα (σχεδόν πεδινά) αλλά με γρήγορη εξασθένηση των χιονοπτώσεων. Θα παραμείνουν λίγες τοπικές χιονοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση στα βόρεια της Εύβοιας μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.

– Πελοπόννησος :

Χιονοπτώσεις έως και μέτριας εντάσεως θα απασχολούν τις κεντροανατολικές και νότιες περιοχές της Πελοποννήσου από την Πέμπτη το απόγευμα και από τα 150-200 μέτρα υψόμετρο με τάση τα φαινόμενα να γίνουν τοπικά πιο ισχυρά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και στη συνέχεια με αποτέλεσμα να χιονίσει στο εσωτερικό της Πελοποννήσου ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

– Κυκλάδες :

Τοπικές χιονοπτώσεις από την Πέμπτη και πάνω από τα 200 μέτρα στις βόρειες Κυκλάδες, με τάση τα υψόμετρα την Παρασκευή να κατέβουν ακόμη και πάνω από τα 50-100 μέτρα στα βόρεια τμήματα. Δεν αναμένονται όμως αξιόλογες χιονοπτώσεις.

– Κρήτη :

Τοπικές χιονοπτώσεις από την Πέμπτη το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά τμήματα του νησιού και από τα 700 μέτρα και υψηλότερα. Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο γενικό χαρακτήρα και θα είναι πιο ισχυρά στα ορεινά και ημιορεινά. Όχι όμως κάτι ακραίο. Το πρωί της Παρασκευής θα χιονίζει ακόμη και πάνω από τα 150-200 μέτρα στα κεντρικά και βόρεια του νησιού.

– Ιόνιο – Δωδεκάνησα : Απουσία χιονοπτώσεων, οπότε θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές περισσότερο έντονες στα Επτάνησα.