Γέμισαν οι δρόμοι από κόσμο το Σάββατο στην Ουάσινγκτον στην μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας των γυναικών για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε χθες ως ο 45ος Πρόεδρος του έθνους.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν πλημμυρήσει τους δρόμους της Ουάσινγκτον στην μεγαλειώδη πορεία κατά του Τραμπ στέλοντας μηνύματα ισότητας, αξιοκρατίας και ειρήνης στον πλανήτη.
Την ίδια ώρα, αρκετά μεγάλες πορείες λαμβάνουν επίσης χώρα στη Βοστόνη, το Ντένβερ, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.
Η διαδήλωση στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε στις 17:00 ώρα Ελλάδας και σπάει ρεκόρ αφού κατέφθασαν πάνω από 500 000 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί σταρ όπως Μαντόνα, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σαρλί Θερόν, Ντρου Μπάριμορ, Σερ, Αλίσια Κις, Κέιτι Πέρι και Εϊμι Ανταμς.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται συναυλίες και εκδηλώσεις στην Ουάσινγκτον με το πλήθος να φωνάζει συνεχώς συνθήματα κατά του νέου πλανητάρχη, στην πρώτη ημέρα της κυβέρνησης του στις ΗΠΑ.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Οι γυναίκες διαδηλώνουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ, γεμίζοντας τους δρόμους της Ουάσινγκτον ροζ σκούφους με αυτιά γάτας και πλακάτ με συνθήματα κατά του νέου Αμερικανού προέδρου, έχοντας το Χόλιγουντ στο πλευρό τους.
Ανάμεσά τους βρίσκονται διάσημοι, όπως Σαρλίζ Θερόν, η Ντρου Μπάριμορ, η Σερ, η Εμα Γουάτσον, ο Μάικλ Μουρ και η Αμέρικα Φερέρα.
Η Σαρλίζ Θερον έδωσε ηχηρό παρών, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Ο σεναριογράφος Μάικλ Μουρ ανέβηκε στη σκηνή και κάλεσε τον κόσμο να παίρνει καθημερινά το Κογκρέσο για να διαμαρτύρεται.
«ΟΚ, η πρώτη μέρα πέρασε», είπε ειρωνικά ο σεναριογράφος και ακτιβιστής. «Είμαστε πλέον στη δεύτερη μέρα τραγωδίας Τραμπ. Ποιος θέλει να είναι στην επόμενή μου ταινία;» ρώτησε το κοινό.
Διαβάζοντας τίτλο της Washinghton Post «Ο Τραμπ παίρνει την εξουσία», ο Μουρ τονίζει πως «η εξουσία είναι εδώ. Εδώ είναι πλειοψηφία της Αμερικής».
«Είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε πως θα τελειώσουμε τη μακελειό του Τραμπ»,τόνισε και συμπλήρωσε: «Θέλω να τηλεφωνείτε καθημερινά στο Κογκρέσο», δίνοντας τον αριθμό τηλεφώνου και καλώντας το πλήθος να τον επαναλάβει.
Νωρίτερα, τον λόγο είχε πάρει η ηθοποιός Αμέρικα Φερέρα, γνωστή από τη σειρά «Uggly Betty», η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Ο πρόεδρος δεν είναι η Αμερική. Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι η Αμερική. Το Κογκρέσο δεν είναι η Αμερική. Εμείς είμαστε η Αμερική και ήρθαμε για να μείνουμε».
Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, εκατοντάδες διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σήμερα, σε όλο τον κόσμο.
Διαδηλώσεις διεξήχθηκαν σε πάνω από 400 πόλεις των ΗΠΑ και σε 70 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς (σε 27 πόλεις), το Μεξικό (17 πόλεις), η Μεγάλη Βρετανία (14 πόλεις) και η Γαλλία (9 πόλεις).
Στο Παρίσι εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν ήδη στην πλατεία Τροκαντερό, το μεσημέρι του Σαββάτου. Νωρίτερα, οι πρώτες συγκεντρώσεις έγιναν στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη της Αυστραλίας καθώς και στο Γουέλλινγκτον και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. «Δεν είμαστε ανήσυχες μόνο για το θέμα των γυναικών. Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι απειλούνται από τον Τραμπ», δήλωσε μια από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης στο Σίδνεϊ.
Αυτές οι διαδηλώσεις των γυναικών ξεκίνησαν από ένα κάλεσμα που έκανε προ καιρού στο Facebook η Teresa Shook, μια συνταξιούχος δικηγόρος η οποία ζούσε ως τώρα ήσυχα στη Χαβάη. Ξεκίνησε έτσι ένα παγκόσμιο κίνημα και γυναίκες έπλεκαν τα περιβόητα pussyhats, με αυτιά γάτας, για να καταγγείλουν τις σεξιστικές και ρατσιστικές απόψεις του Τραμπ.
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση προβλέπεται να γίνει στην Ουάσινγκτον, όπου πάνω από 200.000 άτομα αναμένονται να κατακλύσουν τον χώρο μπροστά στο Καπιτώλιο, όπου χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει δημιουργηθεί, μάλιστα, ειδικό hashtag #WomensMarch και ίσως να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η Σκάρλετ Γιόχανσον και η ακριβίστρια Αντζελα Ντέηβις αναμένεται να πάρουν τον λόγο. Ποιητές και συγγραφείς ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για να καταδικάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπου 30 πολιτείες των ΗΠΑ.Η σκηνοθέτις Ρεμπέκα Ροντρίγκεζ θα συμμετέχει για πρώτη φορά. Η ίδια θεωρεί πως ο Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για την προεδρία.
“Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί”, είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.
“Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης”, σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.
Η διαδήλωση των γυναικών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Σύμβολο ο σκούφος με αυτιά γάτας
«Bλέπω ένα πρόσωπο που με τα λόγια του ενθαρρύνει το μίσος και τη βία εναντίον των κοινοτήτων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο», ανέφερε η Ρεμπέκα Ροντρίγκεζ. Στην διαδήλωση στην Ουάσινγκτον θα λάβουν μέρος ακτιβιστές από πολλά κινήματα. Αρκετοί από αυτούς σχεδιάζουν να δώσουν το δικό τους στίγμα. Ήδη ετοιμάζονται χιλιάδες χρωματιστοί σκούφοι, τους οποίους αναμένεται να φορέσουν οι διαδηλωτές, ροζ στην πλειοψηφία τους με αυτιά γάτας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα κατάστημα στην Καλιφόρνια και όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί, στόχος είναι να μην μείνει κανείς χωρίς σκούφο.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της κεντρικής πορείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στις μεγάλες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και από το Μακάο μέχρι το Μεξικό και τη Μαδαγασκάρη αλλά και από την Κολομβία και την Μιανμάρ μέχρι το Ιράκ και τη Σ. Αραβία.
Στη Βρετανία οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την αμερικανική πρεσβεία και κατέληξαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ.
Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη πορεία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σε πανό που ανήρτησαν, αναγραφόταν «Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους».
Τα αιτήματα -Ποιοί συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο
Τα κίνητρα συμμετοχής για τους διαδηλωτές είναι αρκετά. Δικαιώματα ομοφυλοφίλων και μεταναστών, οπλοκατοχή, δικαίωμα στην έκτρωση, φυλετική ισότητα, κλιματική αλλαγή. Αν και διοργανώνεται από γυναίκες η πορεία είναι ανοιχτή σε όλους.
«Οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησή τους θα είναι οι γυναίκες της χώρας μας», τόνισε η Λίντα Σάρσουρ, μια εκ των διοργανωτών της πορείας.
Τα υποτιμητικά σχόλια Τραμπ για τις γυναίκες είχαν αποκορύφωμα την ηχογραφημένη συνομιλία του από το 2005. Οι αντιδράσεις για το πρόσωπό του λαμβάνουν διαστάσεις κινήματος. Η «Πορεία των Γυναικών» έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πρέπει να χρησιμοποιώ καραμέλες σε περίπτωση που αρχίσω να τη φιλάω. Ξέρεις, με έλκουν αυτόματα οι όμορφες γυναίκες. Αρχίζω και τις φιλάω. Είναι σαν μαγνήτης. Κι όταν ξεκινάς να τις φιλάς σε αφήνουν. Μπορείς να κάνεις τα πάντα», ακούγεται να λέει ο Τραμπ στο επίμαχο ηχητικό απόσπασμα, που είδε το φως της δημοσιότητας προεκλογικά.