Νίκος Κοντορούσης

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Γράφει ο Νίκος Κοντορούσης…

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ… όχι ιδιαίτερα ενωμένο και δυνατό, αλλά είναι εδώ παρόν και συμμέτοχο στην άσκηση της εξουσίας. Υπουργοί, Γενικοί γραμματείς, Σύμβουλοι και κάθε λογής Φαρισαίοι βρίσκονται στη δημόσια Διοίκηση υπό την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πραγματικά ένα εφτάψυχο κόμμα που ενώ είναι κατακερματισμένο σε συνιστώσες και τάσεις, η μεγάλη μάζα των στελεχών και οπαδών έχουν ακόμα λόγο στη χώρα.

Αφού έγινε μία δοκιμή το 2009 και αφού διαπιστώθηκαν οι τάσεις του εκλογικού σώματος, αποφασίστηκε η αυτοδιάλυση του γνωστού μας από το 1974 ΠΑΣΟΚ και η ένταξη της πλειοψηφίας των μελών και στελεχών του, με μελετημένες κινήσεις και διαδικασίες, που κράτησαν περίπου πέντε χρόνια, στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, έτσι ώστε να μεγαλώσει και μόλις το 2015 να αναλάβει την εξουσία.

Ταυτόχρονα και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν το 2015 ανακατατάξεις, αποχώρησαν οι δραχμιστές και οι -γενικότερα- σκληροί οδηγώντας τους εαυτούς τους στο δημοσκοπικό επίπεδο του 1%-2%. Οι ίδιοι συνετέλεσαν στην μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα εξουσίας αλλά και την μετακίνησή του στο Σοσιαλισμό.

Θα μπορούσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέγεται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ή κάτι πιο συμπτυγμένο, αλλά και αν αυτό δεν συμβαίνει, συμβαίνει να εφαρμόζεται η πολιτική ΠΑΣΟΚ, από παλιούς ΠΑΣΟΚους, αλλά και νεοαριστερούς που απέμειναν πιστοί στο δόγμα της ανανεωτικής αριστεράς, όπως θα μπορούσε να λεχθεί η ιδεολογική ταυτότητα αν υπήρχε, ή αν κάποτε αναζητηθεί και βρεθεί φυσικά.

Κακώς μία μικρή μερίδα ενημερωτών της κοινής γνώμης, αναφέρονται σε δήθεν Μαρξιστές, ή πιο ακραίοι σε Σταλινιστές, μάλλον προπαγανδίζουν για δικό τους οικονομικό όφελος και για πολιτικό παρόμοιο, άλλων πολιτικών και ιδεολογικών αναζητήσεων.

Δεν είναι λοιπόν άτοπο και άκαιρο, κάποιοι φανατικοί εκ των αυτομολησάντων εκ του ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ, υπουργών, βουλευτών, στελεχών και οπαδών, να σιγοψιθυρίζουν, αλλά και να φωνάζουν… το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ… μη συνεχίζοντες όμως, γιατί ότι και να έγινε, και να πήγε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 37%, παραμένουν ακόμη εστίες, αρκετά δυνατές, που συνεχίζουν να τιμούν, αλλά μέχρι πότε, την ιστορία και την παράδοση του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, που εκφράστηκε επάξια, δυνατά, προοδευτικά και αριστερά στην χώρα μας από το 2004 μέχρι το 2009 και κατ άλλους μέχρι το 2011.