Σαφές μήνυμα στην Αθήνα στέλνει και το EuroWorking Group, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής του, η οποία επιβεβαίωσε ότι, παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους για το χρέος και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ υιοθετούν κοινή γραμμή όσον αφορά στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε μετά το EWG της Πέμπτης ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εντείνοντας έτσι την πίεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι οι χώρες της ευρωζώνης ενθαρρύνουν την Αθήνα και τους θεσμούς να συνεργαστούν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του Μνημονίου, το 2018.
Την ίδια ώρα, το Bloomberg αναφέρει ότι οι θεσμοί ετοιμάζουν πρόταση με τα μέτρα που ζητούν, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν οι απεσταλμένοι τους στην Αθήνα.
Επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του ελληνικού ζητήματος, το πρακτορείο λέει πως η πρόταση περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018.
Όπως σχολιάζει μία εκ των πηγών στο Bloomberg, τα κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ESM και του ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα, μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση είναι θετική.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες μέρες, ακόμη και την Παρασκευή, με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.