Κοινωνία

ΕΟΠΥΥ για απαίτηση προσδόκιμου ζωής καρκινοπαθούς: Είναι προβλεπόμενη διαδικασία

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

eopp-708 0

Ο ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει «προβλεπόμενη διαδικασία» την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την απαίτηση για αναγραφή στη συνταγή ασθενούς, του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του.

«Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κα.) Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα», παραδέχεται ο Οργανισμός.

Για το συγκεκριμένο ασθενή, απαντά ο ΕΟΠΥΥ: Eξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η επιτροπή ζήτησε από το θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος.

«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους. Η ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα», καταλήγει η απάντηση του ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί ότι η αναγραφή, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, απαιτούνταν προκειμένου να τού εγκριθεί φάρμακο υψηλού κόστους.

«Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής τη στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει τη συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του ‘απομένει’ ελάχιστος χρόνος ζωής», τόνισε νωρίτερα ο ΙΣΑ.