Διεθνή

Guardian: Ο Τραμπ πέταξε διπλωματία δεκαετιών μόνο με μία πρόταση

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

trumpb.15.2.708Μέσα σε μία μόνο πρόταση και χωρίς να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε ανέμελα δεκαετίες αμερικανικής διπλωματίας, τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανικών διοικήσεων- για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Αυτό ήταν το σχόλιο του Guardian, για τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, στις κοινές δηλώσεις του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ ουσιαστικά δήλωσε ότι δεν τον απασχολεί αν οι διαπραγματεύσεις θα στοχεύσουν στη λύση των δύο κρατών, την οποία εγγυόταν εδώ και καιρό η Ουάσινγκτον. Αντί για αυτό, είπε ότι θα αφήσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταλήξουν στην τελική συμφωνία, που κάποτε είχε υποσχεθεί ότι θα πετύχει ο ίδιος, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Κοιτάζω τη λύση των δύο κρατών και του ενός κράτους και μου αρέσει αυτή που αρέσει και στις δύο πλευρές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Μπορώ να ζήσω με οποιαδήποτε από τις δύο λύσεις. Το σκέφτηκα για λίγο και φαινόταν ότι η λύση των δύο κρατών μπορεί να είναι ευκολότερη, αλλά ειλικρινά αν ο Μπίμπι, αν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι είναι χαρούμενοι, είμαι χαρούμενος και εγώ με τη λύση που τους αρέσει περισσότερο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Νετανιάχου με το παρατσούκλι του.

Ο Τραμπ μετά βίας αναφέρθηκε στους Παλαιστίνιους και σε κάποια σημεία οι δηλώσεις του φαίνονταν ίδιες με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης του Ισραήλ: ανέφερε την απειλή του Ιράν, την υποκίνηση στα παλαιστινιακά σχολεία και την ανάγκη των Παλαιστίνιων να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, σχολιάζει ο Guardian.

Ο Νετανιάχου, όπως φάνηκε, μετά βίας συγκράτησε την ικανοποίησή του, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα. «Ως αντάλλαγμα για το δημόσιο αίτημα να συγκρατήσει ”λίγο” τους εποικισμούς, μπόρεσε να ακούσει τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να δεσμεύεται στην εμμονή του Νετανιάχου- την απώθηση του Ιράν- ενώ προσέφερε μία φόρμουλα με τους Παλαιστίνιους που δίνει ελάχιστη προοπτική για πραγματικές διαπραγματεύσεις ή διαρκή ειρήνη», σημειώνει ακόμη ο Guardian.

Αλλά η πραγματική ουσία βρίσκεται σε αυτό που δεν είναι- ή ίσως δεν καταλαβαίνει- ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για τις φιλοδοξίες των Παλαιστίνιων για κράτος. Αντιθέτως, οι δηλώσεις του Τραμπ ενίσχυσαν την υπάρχουσα ασυμμετρία των θέσεων των δύο πλευρών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Με την απόσυρση των ΗΠΑ ως δύναμη διαμόρφωσης, η διαπραγμάτευση περιέρχεται σε μία διαδικασία ανάμεσα σε ένα σώμα κατοχής, που δεν θέλει πράγματι να τερματίσει την κατοχή του, και ένα κατεχόμενο σώμα με μικρή άσκηση πίεσης πέρα από τη διεθνή υποστήριξη για τον σκοπό του», γράφει ο Guardian.

Επιπλέον όμως, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, οι δηλώσεις του Τραμπ ήταν βαθιά αντικρουόμενες, προδίδοντας μία προφανή άγνοια για το θέμα στο οποίο αναφερόταν. Αφού είπε ότι θα αφήσει τις διαπραγματεύσεις στις δύο πλευρές- κάτι που ήθελε το Ισραήλ- μετά υπονόησε ότι άλλες χώρες και «παίκτες» μπορεί να εμπλακούν, κάτι που εδώ και καιρό απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ.

«Το πιο σοβαρό από όλα όμως, η αδιαφορία του Τραμπ για τη λύση των δύο κρατών ή του ενός κράτους δείχνει σοκαριστική έλλειψη κατανόησης για το τι μπορεί να απαιτεί η λύση του ενός κράτους», τονίζει ο Guardian.