Αξίζει

Σύσσωμο… το ”παλαιό”, και ”νέο” ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι της Φώφης -Ποιοι πρώην πήγαν στο γεύμα στο Κάραβελ (εικόνες)

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

pasok.11111114.11.21

Πάνω από 200 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο Κάραβελ, πρώην και νυν βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους ο Γιώργος Παπανδρέου. Απουσίαζαν οι Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στο γεύμα συνοδευόμενος από τον Μιχάλη Καρχιμάκη και τον Δημήτρη Ρέππα, ενώ παρών ήταν και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θετικό βήμα η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Να έρθουν κι άλλοι, για να διαμορφώσουμε μαζί τον οδικό χάρτη για το συνέδριο εντός του 2017, για τον νέο ενιαίο φορέα της παράταξης», είπε η κ. Γεννηματά.

Στο γεύμα υπήρχε ειδικό τραπέζι-ροτόντα για το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, στο οποίο παρακάθησαν όλα τα στελέχη του “παπανδρεϊκού” ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι κκ. Κρεμαστινός και Κεγκέρογλου.

H συνάντηση ξεκίνησε με κοπή πίτας και το φλουρί έπεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Ολα θα πάνε τέλεια το 2017!» ήταν το σχόλιο του Βασίλη Κεγκέρογλου.

pasok.14.11.17

Ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ήταν οι:

Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Καψής, Ελένη Ανουσάκη, Αντώνης Λιβάνης,

Χρήστος Πάχτας, Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Νεονάκης, Χρήστος Σμυρλής, Γιώργος Κατσιμπάρδης, Σούλα Μερεντίτη, Συλβάνα Ράπτη,  Τόνια Αντωνίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, Πάρης Κουκουλόπουλος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Γιαννης Μαγκριώτης, Δημήτρης Αλαμπάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ροδούλα Ζήση, Γιάννης Κουράκης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Νίκος Μπίστης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Συμεών Κεδίκογλου, Δημήτρης Σαρρής, Ηλίας Μπεριάτος, Γιάννης Σουλαδάκης, Κατερίνα Μπατζελή, Γιάννης Βλατής, Νίκος Σηφουνάκης, Ρένα Λαμπράκη, Αρης Σισσούρας, Θανάσης Γερμανίδης, Ντίνος Ρόβλιας, Αλέξανδρος Ακριβάκης, Σήφης Βαλυράκης, Γιάννης Θωμάς, Γιώργος Σταυρακάκης, Ευτύχης Κοντομάρης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Γρηγόρης Νιώτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Χάρης Καστανίδης, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Σταύρος Αρναουτάκης

καθώς και οι: Νικητιάδης, Ποδηματά, Χάιδος, Γερανίδης, Πιπεριάς, Μαγκούφης, Ανωμερίτης, Σχοιναράκη.

pasok.14.11.18

pasok.14.11.12

«Σήμερα τιμούμε την Ιστορία μας»

Ο Χαιρετισμός της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην συνάντηση:

Αγαπητοί Πρόεδροι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε σήμερα όλοι μαζί εδώ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα τιμούμε την Ιστορία μας και δηλώνουμε περήφανοι για τα πρόσωπα που την έγραψαν στην πρώτη γραμμή των κοινών πολιτικών και κοινοβουλευτικών αγώνων

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα από μια χώρα των ΝΔ Βαλκανίων σε χώρα της ΝΑ Ευρώπης και το βάρος αυτής της ιστορικής αλλαγής το σηκώσατε όλοι εσείς

Το τονίζω αυτό γιατί όσο πιο γρήγορα συμφιλιωθούμε ως κοινωνία με την ιστορία μας τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να βγούμε από την κρίση και η συμβολή σας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα μπορεί να είναι καθοριστική.

Σίγουρα λοιπόν δεν πρόκειται για εκδήλωση μνήμης αλλά για ένα πολιτικό γεγονός που συμβάλει αποφασιστικά και σε ένα άλλο νευραλγικό μέτωπο, στην προσπάθεια μας για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Ήδη τις μέρες που προηγήθηκαν η ανταπόκριση σας έδωσε κυριολεκτικά προωθητική δύναμη στο εγχείρημα μας.

pasok.14.11.0

Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους θερμά για την παρουσία σας σήμερα, όπως θέλω να ευχαριστήσω και τους δεκάδες ακόμα που έστειλαν θερμά μηνύματα συμπαράταξης και συμπόρευσης αλλά αντικειμενικοί λόγοι δεν τους επέτρεψαν να είναι μαζί μας σήμερα.
Όσο ανάγκη έχει η παράταξη την ορμή της νέας γενιάς άλλο τόσο χρειάζεται τη δύναμη της εμπειρίας.

Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών θα συνεχιστούν γιατί στο εγχείρημα μας δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε, για να θυμηθώ μια ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γιατί Η χώρα μας χρειάζεται την δυνατή Δημοκρατική Παράταξη, με πατριωτικά, ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, προοδευτικά και μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά.

Γιατί η παράταξη μας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την πολιτική σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν έφερε το ΠΑΣΟΚ την κρίση και το μνημόνιο. Η κρίση έφερε τα μνημόνια. Και για τους υπεύθυνους της κρίσης υπάρχει μια ηχηρή σιωπή. Προκλητική.

Παρ’ ότι είναι πια βεβαιωμένο ότι η πενταετία της ΝΔ 2004-09 οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, στην εκτόξευση του χρέους και των ελλειμμάτων, στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και στην ύφεση.

Μίλησα για προκλητική σιωπή γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται πεισματικά και οι δύο να ερευνηθούν από τη Βουλή, σύμφωνα με την πρόταση μας, τα οικονομικά της χώρας από την ένταξη μας στο ευρώ και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τις ευθύνες, με δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος για να μη βρεθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, έξοδο από το Ευρώ και μια εθνική καταστροφή.

Την ίδια ώρα που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν επίδειξη ανευθυνότητας και λαϊκισμού, δηλητηριάζοντας τη κοινωνία με ψεκασμένες θεωρίες, αντιευρωπαϊσμό, και με απίστευτα ψέματα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα Ζάππεια, το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις πλατείες των αγανακτισμένων του εθνολαϊκισμού με όλη τότε την αντιπολίτευση αντάμα απέναντί μας.

Αποδείχθηκε, παρά τα λάθη που έγιναν πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος.

Σήμερα που οι Έλληνες στενάζουν κάτω από τα μνημόνια του Τσίπρα αρχίζουν και συνειδητοποιούν πόσο παραπλανήθηκαν.

Και εκτιμούν την επιμονή μας για την ανάγκη συνεννόησης βλέποντας πως στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία με τη συνεννόηση κατάφεραν να βγουν εδώ και καιρό από τα μνημόνια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η Ελλάδα είναι στο κόκκινο. Τα Εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Ο λαός μας βιώνει με το χειρότερο τρόπο σήμερα τα αδιέξοδα της ανίκανης, τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης για τον τόπο διακυβέρνησης τους.

Φόροι, περικοπές συντάξεων, ανεργία, λιτότητα στην αγορά, διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, έλλειψη κάθε αναπτυξιακής προοπτικής.

Το μόνο που ενδιαφέρει πια αυτή την Κυβέρνηση είναι η με κάθε μέσο παραμονή στην εξουσία.
Αυτό αποδεικνύει καθημερινά ο καθεστωτικός τους κατήφορος, οι αυταρχικές συμπεριφορές που θυμίζουν άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές.

Αυτές τις ημέρες όμως βλέπουμε να εξελίσσεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι για το μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Στην προσπάθειά της να αγοράσει πολιτικό χρόνο η Κυβέρνηση δεσμεύεται ήδη στους εταίρους και δανειστές μας, για μόνιμο “κόφτη”, για μείωση του αφορολόγητου, για νέους φόρους, για νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Απέτυχαν στην διαπραγμάτευση για το “χρέος” και τώρα σπεύδουν να συμφωνήσουν σε εξωπραγματικά υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτογενή πλεονάσματα, που θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα την οικονομία και δυσμενή μέτρα για τους πολίτες.

Δεν έχουν όμως καμία εξουσιοδότηση να αλυσοδέσουν την χώρα, να υποθηκεύσουν το μέλλον, να υπονομεύσουν κάθε προοπτική για ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.

Η Παράταξή μας μέσα και έξω από την Βουλή θα αντισταθεί σ’ αυτές τις επιλογές. Όχι μόνο αποκαλύπτοντας και καταψηφίζοντας.

Όχι μόνο με την στήριξή μας στις διεκδικήσεις των επαγγελματιών, των αγροτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων.

Αλλά δείχνοντας με τις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος που επαναφέρει την ελπίδα και την προοπτική για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση .

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη προοδευτική πολιτική, που θα αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες, τα μεσαία στρώματα που σήμερα φτωχοποιούνται από την κρίση και την πολιτική των Σύριζα/ΑΝΕΛ, τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να εξελιχθούν στην χώρα τους, τους οικονομικά ασθενέστερους που χρειάζονται την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη.

Να κρατήσουμε επιτέλους τα παιδιά μας στον τόπο μας. Είναι εθνικός στόχος.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ακούγονται πολλά για τη γραμμή μας. Είναι ξεκάθαρη. Αυτόνομη Πορεία, διακριτός ρόλος, προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός λόγος.

Το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους Σύριζα/ΑΝΕΛ, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με την δεξιά.

Ότι αποτέλεσε διαχρονικά και θα αποτελεί και στο μέλλον, τον εκφραστή του Προοδευτικού πολιτικού πόλου και τον κύριο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα.

Λέμε ναι στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε όχι στην δεξιά παλινόρθωση.

Οφείλουμε λοιπόν να σπάσουμε το τεχνητό διχαστικό δίπολο Ν.Δ/Σύριζα που αποτελεί πια παγίδα για τη χώρα και το λαό.

Χωρίς να ετεροκαθοριζόμαστε.

Με την πολιτική μας για την Εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και την Εθνική Συνεννόηση για να γίνει αυτή πράξη.

Και αυτό προϋποθέτει την Αλλαγή των Πολιτικών Συσχετισμών τώρα στην Κοινωνία, αύριο στην Βουλή. Ας το καταστήσουμε απόλυτα σαφές.

Δεν διεκδικούμε απλά την ενίσχυση των δυνάμεων μας. Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.

Που θα επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Προϋπόθεση για να το πετύχουμε είναι η ενότητα να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και τις προσπάθειες μας μέσα από το ΠΑΣΟΚ και μαζί με το ΚΙΔΗΣΟ, την ΔΗΜΑΡ, και τις Κινήσεις Πολιτών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όλοι όσοι αισθάνθηκαν ότι ανήκουν στον Κεντροαριστερό χώρο, όλοι όσοι εκφράζονται από τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, τις ανανεωτικής αριστεράς, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, έχουν θέση σ’ αυτή την προσπάθεια.

Με σεβασμό στην διαδρομή τους, στις ιδέες τους, στην αυτονομία τους.

Η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα θετικό βήμα. Καλωσορίζουμε στους νέους κοινούς αγώνες όλα τα στελέχη του, τους παλιούς συντρόφους μας.

Πιστεύω ότι είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας.

Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για την Μεγάλη Κεντροαριστερά, την ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο μας – μέσα στο 2017 – που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης.

Τους περιμένουμε. Τώρα και όχι αύριο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα έχουμε στην συνέχεια την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις και τις προτεραιότητές μας.
Θέλω όμως κλείνοντας τον χαιρετισμό μου να τονίσω και πάλι ότι η συνάντηση μας αυτή πρέπει να έχει συνέχεια.

Θέλουμε την εμπειρία και τις γνώσεις σας για τον εμπλουτισμό των προτάσεων μας και τη στήριξη της Κ.Ο. ,την στενή συνεργασία με τους Τομείς και τις Επιτροπές μας.

Σας ζητώ να επικοινωνείτε με τους πολίτες της περιφέρειάς σας, σας ζητώ να αρθρογραφείτε για να περάσετε τα μηνύματα μας.

Να ενταχθείτε στα κλιμάκια που θα μεταφέρουν σ’ όλη την Ελλάδα την φωνή μας, που θα αναπτύξουν τους νέους διαύλους επικοινωνίας μας με την κοινωνία.

Να συμμετέχετε στις ειδικές θεματικές εκδηλώσεις που θα παρουσιάζουν και θα συζητούν τις εξειδικευμένες προτάσεις μας.

Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για την ουσιαστική πολιτική και οργανωτική αξιοποίηση όλων των πρώην βουλευτών της παράταξης. Θεσμοθετούμε ένα ξεχωριστό Τομέα στο ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει να επικοινωνεί μόνιμα και σταθερά μαζί σας και να συντονίσει τη συμμετοχή και την καθοριστική συμβολή σας στην νέα κοινή μας προσπάθεια.

Παράλληλα το ΙΣΤΑΜΕ, με βάση μια εξαιρετική δουλειά που ήδη έχει κάνει ο Α. Βγόντζας θα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη κωδικοποίηση και πολιτική αποτίμηση του μεγάλου νομοθετικού και κυβερνητικού έργου της παράταξης μας. Και στην προσπάθεια αυτή η δική σας συμμετοχή και συμβολή θα είναι επίσης καθοριστική.

Καμιά ανοχή και κανένας συμβιβασμός πια στην παραχάραξη της Ιστορίας.

Καμιά ανοχή και κανένα συμβιβασμός πια στην κατασυκοφάντηση της Παράταξης μας.

Καμιά ανοχή και κανένας συμβιβασμός πια στην απαξίωση του μεγάλου μεταρρυθμιστικού έργου ΠΑΣΟΚ που σφράγισε θετικά την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την μεγάλη, συγκινητική παρουσία σας.

Είναι η αφετηρία για τους νέους μεγάλους αγώνες και νίκες.

Μαζί δυνατοί».

pasok.14.11.1

Κλίμα ευφορίας

Σε κλίμα ευφορίας, που δημιούργησαν η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και του κόμματός του ΚΙΔΗΣΟ, η επιστροφή του ανεξάρτητου βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου και η προσχώρηση Ιλχάν Αχμέτ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έγινε η συνάντηση με τους πρώην βουλευτές του Κινήματος στο Κάραβελ.
Στόχος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει την αίσθηση της πανστρατιάς και της ενότητας της κεντροαριστεράς, καθώς εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιθανές.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν. Τα δεδομένα μιλούν. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι ήδη ηττημένη πολιτικά και ηθικά και δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Είναι άδικο για τον Ελληνικό λαό να συνεχιστεί το μαρτύριο του Ταντάλου», δήλωσε η κ. Γεννηματά στα Νέα, ανήμερα του «τραπεζιού» που έστρωσε για τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

pasok.14.11.13

Το Κίνημα των τριών
«Αγκάθι» για την Φώφη Γεννηματά είναι το κίνημα που έχουν στα σκαριά τρεις πρώην κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης. Για να τους προλάβει, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνει κάλεσμα σε όλους, προωθεί την ιδέα ιδρυτικού Συνεδρίου σε λίγους μήνες και εντείνει τις επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλος Χρηστίδης ζήτησε μέσω του Action 24 από τον Δημήτρη Τσιόδρα να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος Δημοκρατική Συμπαράταξη- Ποτάμι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται να ενταχθούν στη Δ. Συμπαράταξη η Κατερίνα Μάρκου (Ποτάμι) και ο Γιώργος Καρράς (Ένωση Κεντρώων), ενώ ακούγεται και το όνομα του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αποχώρησε από την Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου.

pasok.14.11.15

pasok.14.11.20

Φωτογραφίες: INTIME/ SOOC/ Eurokinissi