Τον Αύγουστο 1997 τελέσθηκαν στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) οι αγώνες του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού «Αθήνα 97».
Για την διοργάνωση και την επιτυχή τέλεση των αγώνων του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού «Αθήνα 97» συγκροτήθηκαν δύο Επιτροπές, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (ΚΟΕ) και η Τεχνική- Εκτελεστική Επιτροπή Πρωταθλήματος. (ΤΕΕΠ).
Η Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «ΑΘΗΝΑ 97», είχε συσταθεί με την υπ αριθμ. 5896/29-2-1996 (ΦΕΚ146 τ. Β΄) απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και αποτελούσε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, Επίσης η πιο πάνω απόφαση όριζε ότι επιτροπή διαλύεται με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού. Από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Επιτροπή θα υφίσταται αποκλειστικά για τις ανάγκες της εκκαθάρισης, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβεί τους πέντε (5) μήνες.
Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή είχε αποτελέσει το ανώτατο όργανο διοίκησης, εποπτείας, ελέγχου και κατά συνέπεια και ευθύνης του φορέα που συστήθηκε με το Ν. 2435/96 για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Όπως αναφέρεται δε στην Υπουργική απόφαση 25742/8-10-97 (ΦΕΚ 920/17-10-97), ο ανωτέρω φορέας ως Νομικό Πρόσωπο διαλύθηκε και έπαυσε πλέον να υφίσταται από 17-10-1997 και λειτουργούσε πλέον με αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες τις εκκαθάρισης, όπως τούτο προκύπτει από τις αποφάσεις 24821/26-9-97 (ΦΕΚ 885/8-10-97) και 29137/18-11-97 (ΦΕΚ1062/3-12-97) του Υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, με τις οποίες διορίσθηκαν και τα πρόσωπα, για τη εκκαθάριση του πρωταθλήματος.
Ο αρχικός Προϋπολογισμός του Πρωταθλήματος, καταρτίσθηκε από το ΣΕΓΑΣ, στην Αγγλική και με ποσά αναγραφόμενα σε δολάρια ΗΠΑ. Στο προϋπολογισμό αυτό, δεν αναγράφεται ημερομηνία σύνταξης, ούτε αποδέκτης, αναφέρεται δε σύνολο εσόδων 2.187.500.000 δραχμές περίπου και σύνολο δαπανών 2.150.000.000 δραχμές χωρίς να γίνει σχετική αναμόρφωση του σχετικού Προϋπολογισμού από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή της ανωτέρω διοργάνωσης
Τελικά όμως, όπως αποδείχθηκε, τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα υπερδιπλασιάσθηκαν, και ανήλθαν στο εντυπωσιακό ποσό των 19.000.000.000 (δις) δραχμών χωρίς να γίνει καμία αιτιολόγηση της εντυπωσιακής αυτής αύξησης από την Οργανωτική Επιτροπή και χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση περαιτέρω για το ζήτημα αυτό.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ορίσθηκε ο Φούρας Ανδρέας, Υφυπουργός Πολιτισμού. και αντιπρόεδροι κατά διαστήματα: Σγουρός Ιωάννης Γ. Γ. Αθλητισμού, Αβραμόπουλος Δημήτριος, Δήμαρχος Αθηναίων, Τζήκας Αντώνιος, τέως Πρόεδρος Ε.Ο.Α, Νικολάου Χαράλαμπος, Πρόεδρος Ε.Ο.Α, Σεβαστής Βασίλειος, Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ Μολυβάς Στράτος Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ και πάνω από 20 μέλη από όλα τα κόμματα εκείνης της εποχής. ΠΑΣΟΚ, Ν,Δ., ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΎ, ΠΟΛΑΝ, ΔΗΚΚΙ κλπ.
Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα του Διευθυντή της Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών Φώτη Κουλαρμάνη διαπιστώθηκαν σωρεία παρανόμων δαπανών και ενδεικτικά:
1) Παράνομη προμήθεια ραδιοτηλεοπτικού υλικού στην ΕΡΤ πάνω από δύο δισεκ. Δραχμές. Χωρίς διαγωνισμό
2) Παράνομη Προμήθεια ίδιου υλικού στην Ελληνική Βουλή 500 εκατ. Δραχμών πάλι χωρίς διαγωνισμό
3) Προμήθεια 930 εγχρώμων τηλεοράσεων και χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστες (1/3)στην διοργάνωση των αγώνων.
4) Δαπάνη πάνω από δύο δισεκ. για την τελετή έναρξης και λήξης των αγώνων στον Ε. Παπαθανασίου, να αποφασίζει ελεύθερα για το προσωπικό και τα ποσά πληρωμής αυτών.
5) Διάθεση εισιτηρίων στον ΣΕΓΑΣ 250 εκατ. Δραχμών χωρίς να αποδεικνύεται που διατέθηκαν και αν θα έπρεπε να πληρωθούν από τον ΣΕΓΑΣ στην Οργανωτική Επιτροπή.
6) Επίσης α) έγιναν υπερβάσεις των ποσών της δαπάνης, μέχρι και του πολλαπλασίου εκείνης που συνομολογήθηκε. β) Σε πολλές περιπτώσεις προκύπτει ότι η προμήθεια ή η ανάθεση έργου έγινε χωρίς την κανονική διαδικασία του διαγωνισμού ή έγινε μεν με πρόχειρο διαγωνισμός. γ) Σε πολλές περιπτώσεις οι σχετικές δαπάνες δεν έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή. δ) Διενεργήθηκαν προμήθειες με βιασύνη, χωρίς σχετική μελέτη, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να αγορασθούν ποσότητες ειδών, που ήταν εμφανές ότι δεν το απαιτούσαν οι ανάγκες διεξαγωγής του Πρωταθλήματος ( π.χ. τηλεοράσεις, χρώματα, ιατρικά είδη κλπ) με αποτέλεσμα παραμείνουν αχρησιμοποίητα μερικά δε να αχρηστευθούν λόγω της παρέλευσης και του χρόνου.
Για όλα τα ανωτέρω στάλθηκε το σχετικό πόρισμα του Επιθεωρητή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προβεί στον σχετικό καταλογισμό και αφού πέρασαν 7 χρόνια με σχετική έκθεση της Συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κωνσταντάρα επιχειρήθηκε ο καταλογισμός, αλλά με σχετική τροπολογία ομάδας βουλευτών προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα ((Γεωργιάδης Άδωνης, Πύρρος Δήμας, Δημαράς Γιάννης ,Καραμανλή Άννα, Σκανδαλίδης Κώστας Ξουλίδου Σταυρούλα) διαγράφηκε η ευθύνη του καταλογισμού με διάταξη νόμου, όμως κατόπιν παραπομπής του ζητήματος στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η διάταξη αυτή του νόμου κρίθηκε αντισυνταγματική και το Ελεγκτικό Συνέδριο επανέρχεται για τον καταλογισμό σε βάρος των υπευθύνων των παρανόμων δαπανών.
σ.σ. Ο τότε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Στράτος Μολυβάς αποκάλυψε εχθές στην εκπομπή «Έκτακτο Παράρτημα» στο ΑΡΤ, ότι τελικά οι αγώνες στοίχισαν «πάνω από 100 δισ. δραχμές», ενώ ο προϋπολογισμός ήταν 2 δισ. δραχμές