Πολιτική

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κύπρου

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

ROASKOFΠριν από αρκετά χρόνια και πριν από τη γνωριμία του με τον Κώστα Καραμανλή, που τον οδήγησε μέχρι και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ήταν ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Ελληνες δημοσιογράφους. Ξεκινώντας από τον έντυπο Τύπο, στη συνέχεια έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την εκπομπή «7+7», που παρουσίαζε για δέκα συναπτά χρόνια. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος άνοιξε μια νέα σελίδα στην καριέρα του, αυτή τη φορά ως καθηγητής Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, διδάσκοντας στο νεοσύστατο τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, εδώ και περίπου πέντε μήνες.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Ηταν τέλη του περασμένου Ιουλίου όταν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρύτανη του εν λόγω πανεπιστημίου, Κώστα Γουλιάμο, για να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός νέου τμήματος, που μέχρι τότε ήταν απλώς στο πρόγραμμα του κύκλου σπουδών και θα είχε να κάνει με την επικοινωνία και τη δημοσιογραφία. Ο κ. Ρουσόπουλος αποδέχθηκε την πρόσκληση και συμμετείχε εξαρχής στη συγκρότηση του νέου προγράμματος σπουδών. Η πρόκληση, εξάλλου, ήταν μεγάλη, καθώς το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανήκει σε έναν πολύ μεγάλο όμιλο, με 80 πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, ενώ το κύρος του αυξάνεται από το γεγονός ότι επίτιμος πρόεδρός του έχει ανακηρυχθεί ο Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα, ανήκει στα 100 πανεπιστήμια που έχει επιλέξει η Microsoft ως κέντρα καινοτομίας, γεγονός που αναδεικνύει τη δουλειά του και τις προοπτικές που προσφέρει. Στο πρόγραμμα σπουδών που διαμορφώθηκε με τη συμβολή του πρώην υπουργού βλέπει κανείς μια γκάμα μαθημάτων, όπως «ΜΜΕ: Ιστορική εξέλιξη και κοινωνικές επιδράσεις», «Εισαγωγή στη θεωρία και τις σχολές της Επικοινωνίας», «Τεχνολογίες Διαδικτύου» και «ΜΜΕ και Δεοντολογία», που προσφέρουν ολοκληρωμένες σπουδές στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία, τομείς που έχει υπηρετήσει σε όλη την πορεία του ο πρώην υπουργός.

Ο ίδιος, μιλώντας για τη νέα σελίδα που γύρισε στην καριέρα του, είχε δηλώσει: «Δέχθηκα μια πρόταση από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, που ανήκει σε έναν πολύ μεγάλο όμιλο, να διδάξω στο νέο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Διδάσκω επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, πολιτικών κρίσεων, πολιτικές καμπάνιες. Θα πηγαινοέρχομαι στην Κύπρο και τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί και στην Αθήνα η έναρξη ενός μεταπτυχιακού, το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με τον

Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου». Στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου η πλειονότητα των φοιτητών είναι Ελλαδίτες και Κύπριοι, φοιτούν πολλά παιδιά πολιτικών από την Ελλάδα, που το επέλεξαν για ένα δεύτερο πτυχίο ή για τη διδακτορική διατριβή τους.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ

Αφότου έφυγε από την πολιτική, ο κ. Ρουσόπουλος ασχολήθηκε με την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής του στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία αφορούσε στην εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Βενετίας τον 17ο αιώνα. Ο ίδιος σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει δηλώσει ενθουσιασμένος με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διδακτορικού, αφού το θεωρεί «μια συναρπαστική ιστορία, καθώς κινδύνευσε η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων εκείνη την περίοδο». Πλέον, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος από το επόμενο εξάμηνο θα έχει αυξημένες ώρες διδασκαλίας και θα βρίσκεται στην Κύπρο κάθε εβδομάδα. Τα τμήματα στα οποία θα διδάσκει θα είναι ολιγομελή, κάτι που ο ίδιος θεωρεί κομβικό για την καλύτερη διδασκαλία και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα νέα του καθήκοντα.

H πολιτική, ο Καραμανλής και η πίκρα

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος υπήρξε πολιτικός με μεγάλη δύναμη επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι αντίπαλοί του τού καταλόγιζαν ότι επρόκειτο για τον άνθρωπο που έκανε μη προσβάσιμο τον Κώστα Καραμανλή. Δεν ήταν όμως λίγες οι φορές κατά τη θητεία του ως κυβερνητικού εκπροσώπου που αυτό που του χρέωναν ως μειονέκτημα αποτέλεσε τελικά την «ασπίδα προστασίας» του πρώην πρωθυπουργού, για να μη ραγίσει πρόωρα η εικόνα του. Οι υποστηρικτές του Θ. Ρουσόπουλου, άλλωστε, έβλεπαν σε αυτόν έναν πολιτικό με μεγάλη ψυχραιμία και υψηλές ικανότητες στην επικοινωνιακή διαχείριση. Σήμερα, παρά τις εναλλακτικές ασχολίες του, όπως είναι η διδασκαλία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και η συνεργασία του με εκδοτικό οίκο, όπου επιμελείται κείμενα, η πολιτική δεν έχει πάψει να τον απασχολεί. Εξακολουθεί να είναι τακτικός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο διατηρεί διαχρονικά φιλική σχέση. Ο ίδιος δεν αποκλείει την επιστροφή του στην πολιτική από τη στιγμή που και οι δικαστικές εκκρεμότητές του για τη γνωστή υπόθεση του Βατοπαιδίου έχουν λήξει υπέρ του. Σχολιάζοντας την περίοδο εκείνη, ο Θ. Ρουσόπουλος λέει: «Δεν θέλω ρεβάνς. Το λέω ηθική δικαίωση. Θεωρώ ότι, εντασσόμενος και πάλι στην πολιτική, στο σώμα που ασχολείται με την πολιτική, και αν με ακούσει ο κόσμος αυτή τη φορά, ίσως μπορέσω να επανέλθω. Δεν είναι, όμως, κάτι που θα επιδιώξω per mare, per terram». Και καταλήγει με φιλοσοφική διάθεση, που εμπεριέχει και το στοιχείο της πικρίας: «Στην πολιτική, και ίσως και στη ζωή, στις ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να κραυγάζεις και να μη σε ακούει κανένας και υπάρχουν στιγμές που ψιθυρίζεις και σε ακούνε οι πάντες. Εγώ τότε κραύγαζα για αυτά που με κατηγορούσαν, αλλά δεν άκουγε κανένας».
PARAPOLITIKA.GR