Υγεία

Κορονοϊός: Άλλα 21 κρούσματα στην Ελλάδα – Έφτασαν τα 66 συνολικά

Άλλα 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν επίσημα. Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας. Έφτασαν τα 66 συνολικά… Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση ο 66χρονος στην Πάτρα. Έκτακτες οδηγίες σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ.  Την ίδια στιγμή αναμένονται την Κυριακή (08/03) τα…


Άλλα21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν επίσημα.Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας. Έφτασαν τα 66 συνολικά…Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση ο 66χρονος στην Πάτρα.Έκτακτες οδηγίες σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ

Την ίδια στιγμή αναμένονταιτην Κυριακή (08/03) τα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό,μετά τηνκυβερνητική σύσκεψη που έγινε το Σάββατο (07/03). Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης… 

Το σύνολο των προσβληθέντων από τοννέο κορονοϊό, ανέρχεται, λοιπόν, σε 66 και είναι όλοι ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς,οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους).

Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών.Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται,22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τωννέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.Υπενθυμίζεται ότιύποπτο κρούσμα υπάρχει και στη Λαμία.

Ο επικεφαλής τηςεπιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκτιμούσε πριν μερικά 24ωρα πως ο πραγματικός αριθμόςτων κρουσμάτων στην χώρα είναι πολλαπλάσιος και ο ιός μεταδίδεται«κάτω από τη μύτη μας», πιθανολογώντας ότι φέτος θα νοσήσει το 5% με 10% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Όπως εξήγησε,τα καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές των εκδρομέων – προσκυνητών, σε Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο, είχαν απλώς στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου.«Δεν χρειάζεται κανένας πανικός»,πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια.Αναγνώρισε, ωστόσο, παράλληλα πως, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η χώρα θα περάσει στην φάση δυο της επιδημίας, με κρούσματα που δεν θα συνδέονται άμεσα με ταξίδια στο εξωτερικό και στενές επαφές.

«Είναι μια γρίπη στην συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα»,πρόσθετεο κ. Τσιόδρας. Η ομάδα εκδρομέων προσκυνηματικής εκδρομής στο όρος Σινά και στους Αγίους τόπους είναι χαρακτηριστική των προβλημάτων ανίχνευσης.Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που «δεν υπήρχε» μετάδοση της νόσου.«Αυτό φανερώνει την δυναμική του ίου – μεταδίδεται εύκολα, δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο ποικιλίες και δύο μεταλλάξεις και μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία»,υπογράμμισε… 

%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82 %CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF %CE%B4%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BF

Υψηλός κίνδυνος έξαρσης

«Σύμφωνα με όλα τα διεθνή, σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός»τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για την υποδιάγνωση του ιού, ιδίως στα ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά. Ο αριθμός των χωρών είναι ήδη πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Όλη η Ευρώπη είναι σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών με επακόλουθη μετάδοση στην κοινότητα η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και γρήγορα προχωρά σε ένα σενάριο όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων στην κοινότητα.

Η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων, με στόχο να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου στον χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και τυχόν κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις».

Αυτά είναι τα σε Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ

Ταμέτρα που αποφασίστηκαν, μετά από κοινή σύσκεψη στον ΟΑΣΑ, για την προστασία των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.από τον κορονοϊό«εφαρμόζονται επισταμένως σε όλους τους χώρους, τους συρμούς και τους σταθμούς του δικτύου των Σταθερών Συγκοινωνιών»δηλώνει η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.Τονίζοντας πως είναι ανεύθυνες οι τοποθετήσεις όσων υπαινίσσονται να κλείσουν τα ΜΜΜ λόγω κορονοϊού…

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε δημοσιεύματα της Παρασκευής (06/03), με τα οποία αναπαράχθηκανθέσεις του σωματείου ΣΕΛΜΑ (του ενός από τα εννέα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ΣΤΑΣΥ)που έκανε λόγο για «υποτυπώδη» μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, η εταιρεία διευκρινίζει ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν κανόνες υγιεινής στον εργασιακόχώρο και προέρχονται από το υπουργείο Υγείας, είναι δε αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε όλα τα μετρό και τα συγκοινωνιακά μέσα της Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει:

Όλοι οι σταθμοί του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. καθαρίζονται επιμελώς από συνεργεία καθαρισμού με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, ενώδίνεται έμφαση για περισσότερο επιμελημένη καθαριότητα των σημείων με τα οποία έρχονταισε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ).

Οι συρμοί μετά το τέλος της βάρδιας καιτην απόσυρσή τους στα αμαξοστάσια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με τα προβλεπόμενα προϊόντα,ενώ επίσης δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, πόρτες, κάθετες μπάρες κλπ).

Σε όλους τους σταθμούς τωνγραμμών 1, 2 και 3, στα αμαξοστάσια, καθώς και στα Κέντρα Ελέγχου και των τριών μέσων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.έχουν ήδη αποσταλεί επαρκείς ποσότητες αντισηπτικού υγρού και απολυμαντικών μέσων προς χρήση των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Παράλληλα, έχουν αποσταλεί σε όλουςτους εργαζόμενους της εταιρείας, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενημερωτικά σημειώματα των ιατρών εργασίαςμε οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊό.

Σε όλες τις οθόνες των συρμών και των σταθμών έχουν αναρτηθεί οι αντίστοιχες οδηγίες του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες.

«Οι ανεύθυνες τοποθετήσεις κάποιων που υπαινίσσονται ότι πρέπει να κλείσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης προκαλούν, την ώρα που όλοι πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας στην προσωπική υγιεινή όλων των εργαζομένων και των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών»,υπογραμμίζει η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82 %CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7 %CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF %CE%A0%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82

Ανακοινώνονται νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό: – Ποια σχολεία κλείνουν

Εκτίμηση της κατάστασης στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά και των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορονοϊό έγινε κατά τηδιευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκηκαι ολοκληρώθηκε το Σάββατο (07/03).

Την Κυριακή (08/03)θα γίνουν ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες και τη Δευτέρα θα συγκεκριμενοποιηθούν οικονομικά μέτρα για τις πληττόμενες περιοχές, ενώμέχρι το πρωί του Σαββάτου (07/03), ο αριθμόςτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 46, μετά και τη θετική διάγνωση ενός 48χρονου άνδρα από την Εύβοια. Ποια σχολείο κλείνουν, τι ισχύει με τις επιχειρήσεις…

Από το Υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστούν περαιτέρωπεριοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων.Θα εξεταστεί επίσης πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τις σχολικές μονάδες θα γίνουν αύριο.

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα,μέτρα για τους τομείς της οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονταιαπό τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Πρώτο κρούσμα στη Βόρεια Εύβοια

Στο μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου επιβεβαιώθηκε καιτο πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη Βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για έναν 48χρονο άνδρα από την Ιστιαία ο οποίος είχε ταξιδέψει με γκρουπ στους Αγίους Τόπους.

Συγκεκριμένα είχε ταξιδέψει μαζί με τον 66χρονο ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, την ώρα πουτα κρούσματα στην χώρα ξεπερνούν πλέον τα 46.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Α. Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας.

Τα νέα μέτρα του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότιαπό το Σάββατο (07/03) λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

O κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας υποστήριξε πως ο ιός είναι πάρα πολύ εύκολο να περάσει τα σύνορα και διαδίδεται με ήπια συμπτωματολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, θέλοντας να εξηγήσει ότι ο ιός διαδόθηκε, κάτι που είναι πολύ εύκολο να γίνει.

Ορισμός κρούσματος

Ο παρακάτω ορισμός έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά, τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, όσο και στη δήλωσή τους στον ΕΟΔΥ, και – όπως τονίζει ο Οργανισμός – καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ο ορισμός του κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή:

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή

Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο, ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών, και όχι ειδικά τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

-Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
-Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
-Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
-Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση15 λεπτά

Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.)σε απόσταση15 λεπτά
Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, καιμέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους,που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τονκορονοϊό ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ανακοινώσαμε μια πρώτη δέσμη μέτρων περί αναστολής καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού»υπενθύμισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ποιους κλάδους αφορούν αυτά τα μέτρα;«Υπάρχουν κλάδοι, όπως τα catering, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα που έχουν μεγάλη πτώση (σ.σ. στον τζίρο)»,έσπευσε να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι«θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν τους εργαζομένους τους».

Εξήγησε δε, ότι«όσοι αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους που οφείλεται στον κορονοϊό, θα έχουν από το κράτος όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να περάσουν τον κάβο».

«Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν. Αυτό είναι μήνυμα για εκείνους που είναι νόμιμοι, έκοβαν αποδείξεις και μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου»,συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης,θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,ο ακριβής κατάλογος των παρεμβάσεων θα ανακοινωθεί είτε την Κυριακή, είτε τη Δευτέρα (09/03).

Altsantiri.gr