Αθλητισμός

Εκτακτο: Θρήνος στο ΝΒΑ, πέθανε ο Ντέιβιντ Στερν

Ο Ντέιβιντ Στερν υπήρξε ο άνθρωπος που γιγάντωσε το NBA (AP) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 01.01.2020 23:15 Τελευταία Ενημέρωση 02.01.2020 00:27 Newsroom Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία ο άνθρωπος που αναμόρφωσε το ΝΒΑ Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 77 ετών το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του 2020 ο Ντέιβιντ Στερν μετά…


Θρήνος στο ΝΒΑ, πέθανε ο Ντέιβιντ Στερν (pic+vid)
Ο Ντέιβιντ Στερν υπήρξε ο άνθρωπος που γιγάντωσε το NBA (AP)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση


Newsroom

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία ο άνθρωπος που αναμόρφωσε το ΝΒΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 77 ετών το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του 2020 οΝτέιβιντ Στερν μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να κρατηθεί στη ζωή. Ο πρώην κομισάριος τουΝΒΑ, από τα μέσα Δεκεμβρίου έδινε άνισο αγώνα έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη. Υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση ωστόσο ο οργανισμός του δεν άντεξε και έφυγε από τη ζωή προκαλώντας θλίψη στον κόσμο του ΝΒΑ και στο παγκόσμιο μπάσκετ γενικότερα.

Ο Στερν εργάστηκε στο ΝΒΑαπό το 1966 ως το 2014, αρχικά ως εξωτερικός σύμβουλος (1966), εν συνεχεία (το 1978) ως γενικός σύμβουλος και λίγο αργότερα (το 1980) ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος. Το 1984 έγινε Κομισάριος καθώς διαδέχθηκε τονΛάρι Ο’ Μπράιενκαι παρέμεινε εκεί μέχρι το 2014, οπότε αποφάσισε να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του και μέχρι πρότινος στενότατο συνεργάτη του, Ανταμ Σίλβερ. Ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που βοήθησε το ΝΒΑ να γίνει παγκόσμιο θέαμα και να θεωρείται πλέον το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη. Από το 2014 ήταν μέλος στο Hall of Fame του ιδρύματος «Naismith Memorial Basketball», ενώ το 2016 έγινε δεκτός και από το Hall of Fame της FIBA.

«Για 22 χρόνια, παρακολουθούσα τον Ντέιβιντ Στερν. Ήταν ο μέντοράς μου και ένας από τους αγαπημένους μου φίλους. Επενδύσαμε αμέτρητες ώρες στο γραφείο, στα γήπεδα, σε αεροπλάνα, όπου κι αν μας οδήγησε το παιχνίδι. Όπως κάθε θρύλος του ΝΒΑ, έτσι κι ο συγκεκριμένος είχε εκπληκτικά ταλέντα, όμως το σημαντικότερο με τον Ντέιβιντ ήταν τα βασικά, η προετοιμασία, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η σκληρή δουλειά» δήλωσε ο Άνταμ Σίλβερ.

«Ξύπνησε» το ΝΒΑ

Ο Στερν ήταν ο άνθρωπος που «ξύπνησε» το ΝΒΑ, όταν ανέλαβε τη Λίγκα το 1984 μέχρι το 2014. Στο διάστημα της θητείας του, οι ομάδες αυξήθηκαν από 23 σε 30, το ΝΒΑ άνοιξε γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο, αναπτύχθηκε και εκτόξευσε μισθούς και συμβόλαια, αλλά και τα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1985 ο Τζέρι Ράινσντορφ αγόρασε τους Σικάγο Μπουλς για 16 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2014, λίγο μετά την αποχώρηση του Στερν, ο Στιβ Μπάλμερ αγόρασε τους Λος Άντζελες Κλίπερς έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων! 

ap_300880144740_1.jpg
Ο Ντέιβιντ Στερν ήταν ο άνθρωπος που καλωσόρισε τον Αντετοκούνμπο στο NBA

Οταν ο Στερν είπε «Giannis Antetokounmpo»

Το 2013 από τα χείλη του Ντέιβιντ Στερν ακούστηκε ότι οιΜιλγουόκι Μπακςεπιλέγουν τονΓιάννη Αντετοκούνμποστο draft. Ηταν και το draft μια διαδικασία που γιγάντωσε αλλά και διεύρυνε ο πρωτοπόρος Αμερικανός παράγοντας…

Κορυφαίοι παίκτες

Επί των ημερών του Στερν εμφανίστηκαν στο NBA ορισμένοι από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών όπως οι Μάικλ Τζόρνταν, Χακίμ Ολάζουον, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Καρλ Μαλόουν, Πατ Γιούινγκ, Κόμπι Μπράιντ, Σακίλ Ο Νιλ, Σκότι Πίτεν, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ, Γκάρι Πέιτον, Κέβιν Ντουράντ, Τιμ Ντάνκαν, Αλεν Αϊβερσον, Ντιρκ Νοβίτσκι κ.ά..

Η μέρα που ανακοίνωσε το τέλος

Ηταν τόσο αγαπητός στο αμερικανικό κοινό που τον υποδέχθηκε με standing ovation στο τελευταίο draft της καριέρας του το 2013. Μάλιστα αποδοκιμάστηκε έντονα ο διάδοχός του Ανταμ Σίλβερ, μολονότι ήταν προσωπική του επιλογή και στενός συνεργάτης του…

Ethnos.gr