Αθλητισμός

Βουγιούκας στο SDNA για Πιτίνο: «Δε με έβαζε να παίξω για 400 γραμμάρια, δεν τον ακολουθούσαν οι παίκτες…»

Για πρώτη φορά ο Ίαν Βουγιούκας μίλησε έξω από τα δόντια για τα… καψώνια του Πιτίνο και ήταν απολαυστικός: «Με τρέλανε, λειτουργούσε ως προπονητής κολεγίου κι αυτό δεν άρεσε. Υστερούσαμε στην τακτική»… Ο Ίαν Βουγιούκας «απασφάλισε» στη Web TV του SDNA. Ο Έλληνας σέντερ του Παναθηναϊκού μίλησε για τη φετινή σεζόν, τον Ρικ Πιτίνο, την…

Για πρώτη φορά ο Ίαν Βουγιούκας μίλησε έξω από τα δόντια για τα… καψώνια του Πιτίνο και ήταν απολαυστικός: «Με τρέλανε, λειτουργούσε ως προπονητής κολεγίου κι αυτό δεν άρεσε. Υστερούσαμε στην τακτική»…

Ο Ίαν Βουγιούκας «απασφάλισε» στη Web TV τουSDNA. Ο Έλληνας σέντερ του Παναθηναϊκού μίλησε για τη φετινή σεζόν, τον Ρικ Πιτίνο, την «επαφή» του Αμερικανού κόουτς με τους παίκτες του «τριφυλλιού» που… χάλασε, αλλά και τα δημόσια σχόλια για τη φυσική του κατάσταση, τα οποία τον ενόχλησαν.

Αναλυτικά όσα είπε ο σέντερ του «τριφυλλιού» στην «Basket Night» του SDNA: 

Για την καθημερινή του άσκηση:«Περπατάω πάνω από μισή ώρα την ημέρα, είμαστε στην εξοχή, δεν έχει πολύ κόσμο. Έχουμε κοντά μια παραλία. Έχω αγοράσει και ένα ποδήλατο και κάνω, κοιλιακούς και push ups. Κάνουμε πράγματα που δεν κάναμε ποτέ, για να μην βγούμε τελείως εκτός φόρμας».

Για την ψυχολογία εν μέσω κορωνοϊού:«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Έρχεται και το Πάσχα, που ο κόσμος δεν μπορεί να πάει να δει τους αγαπημένους του. Πρέπει να μείνουμε σπίτι, ασφαλείς. Ελπίζουμε να ελαφρύνθουν τα μέτρα στο επόμενο διάστημα».

Για το τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει στον Ολυμπιακό και τα πρώτα χρόνια στον Παναθηναϊκό:«Δεν λειτούργησε όπως ήθελα. Πήγα ένα χρόνο στο Ρέθυμνο, μετά έπαιξα ελάχιστα στον Ολυμπιακό. Μετά πήγα στον Πανελλήνιο και πήρα την μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Εκεί πρόλαβα καλά χρόνια, ειδικά το ’11 που το πήραμε. Την επόμενη χρονιά πήγαμε πάλι στο Final Four. Είμαι τυχερός που πρόλαβα αυτή την εποχή». 

Για τη συνέντευξη Τύπου του Τζόρντι Μπερτομέου:«Τη διάβασα μέσα από τα sites. Είδα πολλά λόγια, χωρίς ιδιαίτερη ουσία και κατεύθυνση. Άφησε πολλά ανοιχτά ερωτήματα για τη συνέχεια της σεζόν. Θεωρώ πως έχει μια δύσκολη δουλειά. Τον πιέζουν οι ομάδες, τα οικονομικά, έχει διάφορα θέματα στο τραπέζι. Θεωρώ πως και ο ίδιος με το επιτελείο του θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να κλείσει οριστικά η σεζόν. Δεν το κάνουν ακόμα για τους σπόνσορες και για να βρουν χρόνο οι ομάδες, για το πώς θα αντιμετωπίσουν εν τέλει τους παίκτες». 

Για το αν στέλνει ακόμα το πρόγραμμά του στον Πιτίνο:«Αυτό ήταν τελικά μια τρύπα στο νερό. Όσα έκανα 2-3 μήνες, κούραση. Τελικά, για ποιο λόγο; Όχι μόνο επειδή τελείωσε η σεζόν, αλλά δεν είναι και εκείνος εδώ. Έφυγε και εκείνος. Και πώς έφυγε, έτσι;».

Για τον αγαπημένο του σέντερ στο ΝΒΑ:«Ο Βούτσεβιτς, από τους Ορλάντο Μάτζικ. Πιο παλιά ο Ντάνκαν. Πιο πολύ, όμως, μου ταιριάζει ο Γιόκιτς. Ούτε εγώ πηδάω εφημερίδα». 

Για τα σχόλια του Πιτίνο και αν τον ενόχλησαν:«Το έκανε δημοσίως. Κάποια πράγματα τα κρατάμε εντός ομάδας. Ήταν χιούμορ. Για εμένα δεν ήταν χιούμορ, ήταν κάτι που με ενοχλούσε αρκετά. Υπήρχαν στιγμές που με είχε εκνευρίσει πάρα πολύ. Εν τέλει είναι κάτι που με βοήθησε. Έχασα 6-7 κιλά. Όσο μεγαλώνεις είναι καλό. Αλλά δεν μπόρεσα να δείξω κάτι παραπάνω, γιατί τελείωσε η σεζόν. Είναι καλό που έχασα αυτά τα κιλά». 

Για το αν η σχέση του με τον Πιτίνο ήταν αγάπη – μίσους:«Θυμάμαι το ματς με την ΑΕΚ, που χάσαμε. Δεν με είχε βάλει να παίξω, γιατί ήμουν 400 γραμμάρια πάνω από αυτό που ήθελε. Έκανε τέτοια καψόνια, με τρέλανε. Ήταν πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ. Στον Παναθηναϊκό σε βλέπει ο κόσμος, θες να παίξεις. Τις περισσότερες φορές το κατάπινα, προσπαθούσα να κάνω αυτό που ήθελε. Κάποια στιγμή του μίλησα. Δεν υπήρχε θέμα πειθαρχίας ή να έχουμε τσακωθεί. Απλά, αυτός ήταν ο τρόπος του. Με “απειλούσε” δημοσίως. Εν τέλει δεν πήρε παίκτη στη θέση μου, θα έπαιζα, από ό,τι κατάλαβα. Με βοήθησε να μπω σε καλύτερη κατάσταση». 

Για τη βελτίωση του Παναθηναϊκού:«Είχαμε μια φθίνουσα πορεία. Έφταιξαν αρκετά πράγματα. Η Euroleague δεν συγχωρεί κανένα λάθος. Αρκετοί παίκτες σε σχέση με πέρυσι δεν πίστεψαν τη φιλοσοφία του Πιτίνο. Λειτουργούσε ως προπονητής κολεγίου και αυτό δεν άρεσε σε πολλούς».

Για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε μέσα στη σεζόν:«Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ο Παππάς. Τον είχε εκτός, τον έβαλε βασικό, έπαιξε μια χαρά στο Βελιγράδι. Μετά μπήκε, τελείωσε το ματς με τη Ζενίτ, ήταν καλός. Μετά τον έβγαλε εκτός. Υπήρχε ένα μπέρδεμα. Δεν ήταν και ο ίδιος ευχαριστημένος. Κάναμε αρκετή προπόνηση, αλλά δεν έβγαινε στο γήπεδο. Δεν υπήρχε συνοχή. Και εμένα μου προκάλεσαν εντύπωση κάποια πράγματα. Είναι απλά ένα παράδειγμα».

Για το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας:«Το πρωί του αγώνα είχα κάνει έξτρα προπόνηση, γιατί μου είχε πει ότι δεν θα παίξω. Μετά έπαιξα 20 λεπτά. Είχα κρατηθεί λίγο στην προπόνηση, βέβαια. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Ήξερα ότι θα είμαι 12άδα. Ήθελα να είμαι έτοιμος. Φέρθηκα επαγγελματικά, ενώ θα μπορούσα να γυρνάω όλη μέρα για καφέ».

Για το αν ο Πιτίνο ένιωθε πως η ομάδα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητούσε:«Ένα μήνα πριν τελείωσει η σεζόν λόγω του κορωνοϊού και ίσως και πιο νωρίς, υπήρχαν παραδείγματα που οι παίκτες έλεγαν μεταξύ τους “τι λέει;”. Δεν ήθελαν να τον ακολουθήσουν. Δεν λέω για όλους, για κάποιους. Τουλάχιστον αυτά που ήθελε και αυτά που ζητούσε. Δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε στο γήπεδο στο βαθμό που ζητούσε. Δεν μπορέσαμε να δούμε και αν θα λειτουργούσε η τακτική του».

Για την «επαφή» παικτών – Πιτίνο:«Πέρυσι είχε πιάσει κάποιους. Είχαμε τον Γκιστ, τον Θανάση, τον Λοτζέσκι. Είχε μια καλύτερη επαφή με τους παίκτες. Στο θέμα τακτικής υστερούσαμε. Όμως, αυτό ήταν πιο πολύ επειδή ο άνθρωπος προσπαθούσε να εφαρμόσει συνέχεια κολεγιακά συστήματα, ειδικά στην επίθεση. Υπάρχει μια διαφορά. Πέρυσι βγάζαμε ενέργεια στην άμυνα, με τα deflections. Φέτος δεν πιάσαμε σχεδόν ποτέ το νούμερο που ζητούσε». 

Για το αν έλειπαν τα σωστά… εργαλεία στον Παναθηναϊκό:«Σίγουρα, το ρόστερ δεν μπορούσε να υποστηρίξει ακριβώς αυτό που ήθελε. Θα ήθελε δέκα αθλητικούς παίκτες, να παίζουν λιγότερο σκεπτόμενα και περισσότερο πάνω – κάτω». 

Για τον Τζέικομπ Ουάιλι:«Τον μπέρδεψε. Με τον Πεδουλάκη είχε κάνει πολύ καλά ματς. Και με τον Πιτίνο είχε κάνει καλά ματς. Μετά προσπαθούσε να τον βάλει στο “4”, στο “5” και εν τέλει βγήκε εκτός ομάδας. Όλοι πιστεύαμε πως ταίριαζε γάντι σε αυτά που ήθελε ο Πιτίνο». 

Για το πώς έβλεπε το μπάσκετ ο Αμερικανός προπονητής:«Μεταξύ κολεγίου και ΝΒΑ υπάρχει η Euroleague, ένα διαφορετικό σκαλί. Ο Πιτίνο πέρυσι ήρθε και δεν ήξερε κανέναν. Ούτε παίκτες, ούτε ομάδες. Ενώ δεν ήξερε, η ομάδα πήγε καλά. Όταν ήταν να έρθει ξανά, όσοι ήμασταν πέρυσι ήμασταν ευχαριστημένοι. Καμιά φορά δεν βγαίνει». 

Για το τι δεν πήγε καλά φέτος στους «πράσινους»:«Οι αλλαγές στο ρόστερ σε σχέση με πέρυσι έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Και πέρυσι αν θυμάστε στην αρχή η ομάδα δεν πήγε καλά. Μετά έκανε 8-9 νίκες. Έχω βγει και εγώ για φαγητό με τον Πιτίνο. Έχει ενδιαφέρον ως άνθρωπος, τρομερές ιστορίες. Είχε πει δημοσίως να μην τρώω. Είχα μπροστά μου το ψωμί στο δείπνο και σκεφτόμουν αν έπρεπε να το φάω. Λέω “θα μου κόψει κι άλλα λεφτά; Τι θα γίνει;”. Τελικά, πρέπει να το έφαγα. Δεν παίζω που δεν παίζω, ας φάω». 

Για το αν θεωρεί πως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να αντιστρέψει την εικόνα του, σε περίπτωση που συνεχιζόταν η σεζόν:«Σίγουρα. Είχε παίκτες επιπέδου η ομάδα. Φαίνεται απίθανο και μακρινό να συνεχιστεί η σεζόν. Όσο περνάει ο καιρός η περίπτωση να μαζευτούμε ξανά και να παίξουμε μπάσκετ μου φαίνεται παράξενη. Με τον κόουτς Βόβορα παίξαμε δύο εξαιρετικά ματς στην Euroleague. Σε σχέση με τον Πιτίνο παίζει με περισσότερη λεπτομέρεια. Είναι χρόνια στην ομάδα, έχει μάθει από πολλούς προπονητές. Αν γίνει η σεζόν και μπούμε σε μια κανονικότητα, θεωρώ πως η ομάδα μπορεί να είναι σε ένα καλό επίπεδο». 

Για το αν θα συνεχίσει ο ίδιος στον Παναθηναϊκό:«Έχω συμβόλαιο +1 από την πλευρά της ομάδας. Θα ήθελα να συνεχίσω. Τέλη Μαΐου γίνομαι 35 ετών. Θα ήθελα να είμαι με την ομάδα, έχω δεθεί με την ομάδα. Μακάρι να είμαι». 

Για το αν οι παίκτες φαίνονταν κακοί, επειδή η ομάδα ήταν κακή:«Συμφωνώ. Και σε μια καλή ομάδα, οι παίκτες φαίνονται καλύτεροι. Εμείς δεν πηγαίναμε καλά το τελευταίο δίμηνο και πολλοί δεν έβγαλαν αυτό που ήθελαν. Ο Παναθηναϊκός έχει πίεση, κάποιοι παίκτες ανταποκρίνονται κάποιοι όχι. Τα προβλήματα σε μια ομάδα μοιάζουν με ίωση. Ξεκινάει με 1-2 παίκτες και επηρεάζει κι άλλους. Η ομάδα είχε κάποια θέματα, καθώς προχωρούσε η σεζόν». 

Για το αν «φθείρονται» οι παίκτες από την πίεση και την νοοτροπία στα ελληνικά γήπεδα:«Έπαιζα πέντε χρόνια στο εξωτερικό. Όταν ήταν να γυρίσω, το σκεφτόμουν. Ήθελα να μπω σε αυτή τη διαδικασία; Μαθαίνεις και ζεις με αυτό. Είναι λάθος που το λέω αυτό. Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρειάζονται αλλαγές. Και οι παίκτες θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη φωνή στην λίγκα, δεν έχουν σχεδόν καθόλου φωνή. Παθαίνεις ανοσία, κλείνεις τα αυτιά σου».

Για τις συζητήσεις με τον ΕΣΑΚΕ και το «ψαλίδι»:«Οι παίκτες σε δεκάμηνο συμβόλαιο θα πάρουν το 65%-67% του συμβολαίου. Ο ΠΣΑΚ ζητάει το 80%. Η Ένωση Παικτών της Euroleague το ίδιο πράγμα θα ζητήσει, το 80%. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξελίξεις για τους παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ο ΠΣΑΚ με τις προσπάθειες του Ανδρέα Γλυνιαδάκη έχει κάνει βήματα μπροστά. Χρειάζεται στήριξη από όλους τους παίκτες, για να έχει ισχύ η φώνη του. Αλλιώς, οι πρόεδροι των ομάδων και ο ΕΣΑΚΕ θα πράξουν όπως θέλουν αυτοί». 

Δείτε ξανά την εκπομπή «Basket Night» της Web TV του SDNA εδώ:

SDNA Instagram

Sdna.gr