ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ, ΑΛΛΑ…
Απ’ όσα είπε ο Μπερτομέου σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 100 δημοσιογράφοι, λίγα μπορεί να κρατήσει κάποιος. Ουσιαστικά δεν ακούσαμε κάτι νέο, κάποιο δραστικό μέτρο, κάποια ξεκάθαρη θέση ή απόφαση. Μας είπε ότι καταληκτική ημερομηνία για το φινάλε της σεζόν είναι το τέλος Ιουλίου, ενώ οριστική απόφαση για το μέλλον της διοργάνωσης θα πρέπει να παρθεί περίπου στα μέσα προς τέλη Μαΐου. Μας είπε ότι οι παίκτες που έφυγαν για τις πατρίδες τους οφείλουν ως επαγγελματίες να γυρίσουν στις ομάδες τους αν υπάρξει συνέχεια της περιόδου, αφού προηγουμένως η EuroLeague τους έχει αποδείξει ότι θα προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να προπονηθούν και να αγωνιστούν. Μας είπε ότι όντως αναζητά ένα μέρος για να μεταφέρει όλες τις ομάδες και να δώσει εκεί τους υπόλοιπους αγώνες. Μίλησε για τα δομικά ζητήματα που θέλει να αλλάξει, για την επερχόμενη ανανέωση της συνεργασίας με την Turkish Airlines, για τις wild cards.
Επί της ουσίας, ουδείς μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος. Ο Μπερτομέου έκανε απλά τη δουλειά του, γιατι αυτό έπρεπε να κάνει.
Έπρεπε να δώσει ελπίδα στις ομάδες που χάνουν εκατομμύρια ευρώ από τη διακοπή.
Έπρεπε να δώσει ελπίδα στην Κολονία που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή του Final Four.
Έπρεπε να δώσει ελπίδα στα δίκτυα που πλήρωσαν τεράστια ποσά για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Κυρίως όμως έπρεπε να δώσει ελπίδα στους fans του αθλητισμού που διψούν για δράση. Στον κόσμο που “κρατάει” όρθιο όλο τον αθλητισμό. Στον φίλαθλο, στον οπαδό, στον πελάτη. Σε κάθε έναν από εμάς που βρίσκεται στο σπίτι του και καταναλώνει εδώ και καιρό μέχρι και Esports.
Ας είμαστε όμως ρεαλιστές, πόσο πιθανό είναι να δούμε τη EuroLeague να ολοκληρώνεται ακόμη και στα τέλη Ιουλίου; Πόσο πιθανό είναι να δούμε το ΝΒΑ να συνεχίζεταιείτε στο Λας Βέγκας, είτε στη Φλόρινταπου άνοιξε την αγκαλιά της, είτε στις Μπαχάμες, είτε οπουδήποτε; Πόσο πιθανό είναι να συνεχιστεί η Premier League, το Europa, το Champions League; Πως θα επιστρέψει στο χορτάρι η δική μας Super League και στο παρκέ η Basket League με τις ομάδες να έχουν κυριολεκτικά κατεβάσει ρολά;
ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΤΟ 100%, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ* ΣΠΟΡ
“Δεν είναι δικό μας θέμα το πως οι ομάδες θα πείσουν τους παίκτες τους να γυρίσουν πίσω. Είναι θέμα των συλλόγων και των αθλητών που πρέπει να καταλάβουν ότι είναι επαγγελματίες και έχουν συμβόλαια” είπε ο Μπερτομέου. Να ήταν τόσο απλό…
Με τις μετακινήσεις να έχουν γίνει πλέον εξωφρενικά δύσκολες, με την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γαλλία να έχουν πληγωθεί σε τεράστιο βαθμό από τον κορονοϊό, με τα σύνορα να κλείνουν και με τον φόβο να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας, μια πιθανή συνέχεια της σεζόν, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, μοιάζει ανέφικτη. “Αυτό θα συμβεί μόνο όταν είμαστε 100% σίγουροι ότι προπονητές, παίκτες, δημοσιογράφοι θα είναι ασφαλείς. Διαφορετικά, αν πρέπει να διακόψουμε οριστικά τη χρονιά, θα το κάνουμε” είπε ο Ισπανός και διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι έχει αρχίσει να συμβιβάζεται με την ιδέα πως όλα τελείωσαν για φέτος. Με έναν ιό που καλά-καλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να “διαβάσουν”, με τις μεγαλύτερες χώρες της ηπείρου να μετρούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς η κάθε μία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για δεύτερο και τρίτο κύμα τον χειμώνα και με την Κίνα να έχει διακόψει το δικό της πρωτάθλημα από τα τέλη Ιανουαρίου έως τουλάχιστον τις αρχές Ιουλίου, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα.
Δεν θα ξαναδούμε φέτος μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Μακάρι η ιστορία να δώσει απαντήσεις και να μας διαψεύσει, αλλά ήδη οι ομάδες κάνουν τον σχεδιασμό τους για την περίοδο 2020/21 με πολύ μεγάλες περικοπές την ίδια ώρα υπολογίζουν δεκάδες παραμέτρους όπως για παράδειγμα μια πιθανή επιστροφή αυτής της κατάστασης που ζούμε τους τελευταίους τρεις μήνες. Και ναι, θα υπάρξουν προβλέψεις για νέες πανδημίες, θα υπάρξουν ασφάλειες σαν αυτή του Γουίμπλεντον που είχε κέρδος +100 εκατομμυρίων δολαρίων από την ακύρωση του φετινού τουρνουά, θα αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας, η ανθρώπινη επαφή, όλα θα αλλάξουν μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο δήμαρχος του Λος Άντζελες όταν λέει ότι θα απαγορεύσει κάθε δημόσιο event και κάθε αθλητικό γεγονός για τουλάχιστον έναν χρόνο(και όχι μέχρι το 2021 όπως λανθασμένα μεταφέρθηκε). Ο Έρικ Γκαρσέτι ήταν από τους πρώτους στις ΗΠΑ που αντιμετώπισαν με αυστηρά μέτρα την πανδημία -σε αντίθεση με τον ανεκδιήγητο Ντόναλντ Τραμπ για τον οποίο δεν υπάρχουν λόγια- και ο πρώτος που μίλησε για καραντίνα που θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες. Η Καλιφόρνια γλίτωσε έως τώρα τα χειρότερα, ο Γκαρσέτι υπολογίζει ότι σταδιακά κάποιες επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια θα ανοίξουν τους επόμενους 6-10 μήνες με μειωμένα τραπέζια σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και κάπως έτσι θα κυλήσουν τα πράγματα μέχρι τη μέρα που θα υπάρξει μαζική παραγωγή ενός εμβολίου.
ΤΟ “SEND” ΠΟΥ ΠΑΤΗΘΗΚΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ “ΜΥΑΛΑ”
Το να συγκεντρωθούν οι ομάδες σε ενα μέρος, είτε μιλάμε για το ΝΒΑ, είτε μιλάμε για τη EuroLeague, δεν μοιάζει με πιθανό ενδεχόμενο απο τη στιγμή που ο ιός είναι ασυμπτωματικός και ένα τεστ μπορεί να μην τον “συλλάβει”. Θα είναι και πάλι θέμα χρόνου μια νέα διακοπή, όπως ήταν θέμα χρόνου να κατεβάσει ρολά το ΝΒΑ. Θυμάμαι ότι λίγη ώρα πριν από το τζάμπολ του Θάντερ – Τζαζ είχα γράψειστο Twitterπως η Λίγκα θα διακοπεί μόλις υπάρξει ΕΝΑ κρούσμα. Ο Γκομπέρ έμαθε τα αποτελέσματα των εξετάσεων λίγα λεπτά αργότερα και η Τζοάνα Σαπίρο του NBA Office πάτησε ΑΜΕΣΩΣ το send στο e-mail με το οποίο ανακοινώθηκε η “μέχρι νεωτέρας διακοπή της κανονικής περιόδου“.
Ποιος θα ρισκάρει να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συγκέντρωσης ομάδων σε ένα μέρος, όταν με άλλο ένα κρούσμα όλα θα ξαναμπούν στον πάγο; Ποιος θα ρισκάρει δεκάδες εκατομμύρια για ένα τέτοιο “πείραμα” που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποτύχει; Ποιος θα πιέσει ανέτοιμους αγωνιστικά και ψυχολογικά αθλητές να παίξουν στο maximum και να ρισκάρουν τις καριέρες τους;
Ο Άνταμ Σίλβερ, ο Κομισάριος του ΝΒΑ, είναι ένα τρομερά ανήσυχο πνεύμα στον υπερθετικό βαθμό. Έχω παρακολουθήσει δεκάδες συνεντεύξεις του σε Global Games, σε All-Star Weekends, σε NBA Finals, πάντα απαντάει στις ερωτήσεις που του γίνονται προσφέροντας ουσιαστικές πληροφορίες στους δημοσιογράφους, είναι σπουδαίος “εργάτης” του μπάσκετ και πραγματικά σημαντικό μυαλό, δεν θα ξεχάσω ποτέ μια συζήτηση μαζί του στο γραφείο της Λίγκας στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2015 πριν από αγώνα Μπακς – Νικς στην O2 Arena. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ρεαλιστής καιόσο κι αν αυτή τη στιγμή πιέζεται από παντού(από τον Τραμπ μέχρι τα δίκτυα που έχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα και από τους χορηγούς μέχρι τους ιδιοκτήτες των οργανισμών), θα πάρει αυτός την απόφαση σε συνεργασία με την Ένωση Παικτών. Είναι αμείλικτος στο κομμάτι της υγείας, της ασφάλειας και δεν θα παρεκκλίνει από τις αξίες του.
Last but not least, για να συνεχιστεί η EuroLeague (υποθετικά μιλώντας) θα πρέπει να υπάρξει και μια πόλη που θα θέλει να φιλοξενήσει τις ομάδες. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία δεν μπορούν να το κάνουν, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή που όμως σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι με τους όρους του Μπερτομέου, η Κωνσταντινούπολη μια άλλη. Αν θεωρεί κάποιος ότι ένα τέτοιο project μπορεί να οργανωθεί, καλό θα είναι να σκεφτεί πόσα δεκάδες ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν. Και ακόμη κι αν υπάρξουν απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που θα θέσει η EuroLeague και κάθε σύλλογος, με ποιον τρόπο μπορεί να εγγυηθεί στο 100% -όπως ζητά ο ίδιος ο Μπερτομέου- την ασφάλεια των αποστολών; Κανένας.
Ας συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα.
Δεν θα ξαναδούμε φέτος EuroLeague, δεν θα ξαναδούμε φέτος ΝΒΑ.
Όσο πιο νωρίς παρθούν οι αποφάσεις -και δεν εννοούμε σήμερα ή αύριο, κάτι τέτοιο θα ήταν αφελές και πρόχειρο-, τόσο πιο γρήγορα θα μπουν τα clubs να χτίσουν από το μηδέν το νέο τους προφίλ. Μία από τις πιο σημαντικές κουβέντες που είπε ο Μπερτομέου ήταν ότι πλέον ο αθλητισμός χρειάζεται περισσότερα επιχειρηματικά μυαλά, ανθρώπους που θα στηρίζονται στο marketing και όχι στις προσωπικές τους περιουσίες. Η ανάγκη για ιδέες και νεωτερισμούς είναι μεγαλύτερη από ποτέ, την ώρα που ο κόσμος αλλάζει με ταχύτητα που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.
Κι επειδή είναι της… μόδας εν όψει του ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζόρνταν, ο “Last Dance” δόθηκε στις αρχές Μαρτίου.
* Η λέξη “φέτος” αφορά τη σεζόν 2019/20, αν και οι ενδείξεις είναι πολύ χειρότερες.
Sport24.gr