Αθλητισμός

Φερέιρα: «Με αφήνει έκπληκτο το πρόγραμμα, οι μέσοι είναι η καρδιά της ομάδας»

Για την διαχείρισή στον χώρο του κέντρου και το πρόγραμμα που φέρνει τον ΠΑΟΚ να παίζει ανά δύο-τρεις μέρες, μίλησε ο Αμπέλ Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ. «Μερικές φορές, μπορούμε να παρομοιάσουμε το ποδόσφαιρο με έναν αγώνα μποξ, όπου ο αντίπαλος προσπαθεί να καταναλώσει την ενέργεια του άλλου. Όσο ο…


Για την διαχείρισή στον χώρο του κέντρου και το πρόγραμμα που φέρνει τον ΠΑΟΚ να παίζει ανά δύο-τρεις μέρες, μίλησε ο Αμπέλ Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ.

«Μερικές φορές, μπορούμε να παρομοιάσουμε το ποδόσφαιρο με έναν αγώνα μποξ, όπου ο αντίπαλος προσπαθεί να καταναλώσει την ενέργεια του άλλου. Όσο ο αντίπαλος ήταν φρέσκος, μπλόκαρε καλά τους διαδρόμους. Εμείς από τη μεριά μας, προσπαθήσαμε να έχουμε καλή και γρήγορη κυκλοφορία. Σε αυτή την περίοδο, αυτό που μας έλειψε ήταν στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου. Κάναμε το κάτι παραπάνω και κάποιες αποφάσεις, δε μας βοήθησαν να βρούμε το γρήγορο γκολ που θέλαμε» είπε αρχικά και συνέχισε: «Είδαμε ότι με μία μικρή εξαίρεση ενός διαστήματος, κυκλοφορούσαμε ορθολογικά την μπάλα και ψάχναμε για τα κενά. Στο δεύτερο μέρος, μπορέσαμε να βρούμε κάποια κενά για να πετύχουμε το πρώτο γκολ κι από εκεί και πέρα, ήταν όλα πιο εύκολα».

Τον ρόλο του δεξιού μπακ:«Φανταστείτε ότι έχουμε ένα νέο σπίτι κι αυτή είναι η βάση μας. Προσθέτουμε στοιχεία στη βάση του σπιτιού, για να τη βελτιώσουμε. Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο κι όσο περνάει ο χρόνος, βλέπουμε τι είναι αυτό που μας λείπει και τι πρέπει να προσθέσουμε. Χρειάζεται φυσικά χρόνος, για να το βάλεις αυτό στο παιχνίδι σου, όταν θα πρέπει».

Τις αλλαγές που έκανε στην ενδεκάδα:«Βάζω στην εξίσωση τον αντίπαλο. Το καταλαβαίνω ότι γενικά μερικές φορές ξεχνάμε τον αντίπαλο. Σήμερα, ο αντίπαλος ήρθε εδώ για να μας μπλοκάρει και σε μεγάλο βαθμό το έκανε στο πρώτο ημίχρονο. Από εκεί πέρα, οι αλλαγές σίγουρα βοήθησαν αλλά δε θα το έλεγα αυτό, κριτικάροντας τους παίκτες που βγήκαν. Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν ίδια παιχνίδια. Κάθε παιχνίδι είναι μοναδικό και ζητάει διαφορετικά πράγματα από εσένα. Εμείς το βλέπουμε αυτό. Γι’ αυτό και λέμε ότι ποτέ ένας αγώνας δεν είναι ίδιος με έναν άλλον.

Μπορεί με κάποια ομάδα που θα μας παίξει ψηλά, να βάλουμε παίκτες που κάνουν κίνηση στο χώρο ή όταν έχουμε το αποτέλεσμα να πούμε ότι δε χρειάζεται να πιέσουμε ψηλά, χτυπώντας στην αντεπίθεση. Πρέπει να έχουμε δηλαδή για την ανάλογη περίπτωση, τους κατάλληλους παίκτες.

Για τον Ελ Καντουρί, ήταν μία δική μου τακτική απόφαση. Θα μπορούσα να τον αφήσω στον πάγκο και να τον βάλω σε κάποια στιγμή στη διάρκεια του αγώνα. Του είπα ότι τον βάζω από το ξεκίνημα για να δώσει ό,τι έχει. Και ο ίδιος έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Δεν έχω να πω τίποτα πάνω σε αυτό.

Για τη δεύτερη αλλαγή, του Εσίτι, φάνηκε ότι το παιχνίδι ζητούσε έναν μέσο που πατάει στην περιοχή και ο Μίσιτς το έχει αυτό, ενώ μπορεί να το κάνει και ο Μαουρίσιο. Ήταν καθαρά μία τακτική επιλογή και πάλι δεν έχω να πω κάτι αρνητικό για τον Εσίτι συγκεκριμένα».

Για το δίδυμο Μαουρίσιο-Μίσιτς επεσήμανε:«Οι παίκτες δεν είναι μηχανές και θα πρέπει κι εμείς, να τους διαχειριζόμαστε όσο γίνεται καλύτερα. Πριν από το πρώτο ματς με τον Παναθηναϊκό για το Πρωτάθλημα, είχαμε μόλις δύο ημέρες αποκατάστασης, το ίδιο και μετά. Παίξαμε τώρα με τον ΟΦΗ, είχαμε τρεις μέρες, κάπως καλύτερα δηλαδή και τώρα θα έχουμε δύο ημέρες για το ματς του Κυπέλλου. Και μετά, το παιχνίδι με την ΑΕΛ δεν είναι την Κυριακή, αλλά θα είναι το Σάββατο, οπότε και πάλι θα έχουμε δύο ημέρες. Με έχει αφήσει έκπληκτο το πρόγραμμα στο Πρωτάθλημα.

Έχουμε τον Μίσιτς, τον Μαουρίσιο, τον Εσίτι, όπως και τον Ομάρ που μπορεί να αγωνιστεί σε αυτή τη θέση, όπως το έκανε από την αρχή της σεζόν. Νομίζω ότι όλοι οι παίκτες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και σε σχέση με τον κάθε αγώνα, μπορούμε να έχουμε διαφορετικά δίδυμα. Η αποκατάσταση του ενός μπορεί να είναι διαφορετική από τον άλλον. Βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πλέον είναι να αποφασίσουμε εμείς τι θέλουμε σε κάθε παιχνίδι. Οι μέσοι είναι η καρδιά της ομάδας και θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκοι γίνεται».

Ρωτήθηκε αν έφταιξαν οι αλλαγές προσώπων στο πρώτο μέρος και απάντησε: «Αυτός είναι ένας τρόπος για να δείξω εγώ από τη μεριά μου, ότι εμπιστεύομαι όλους τους παίκτες μου. Στα πρώτα 20 λεπτά είχαμε καλή κυκλοφορία και μπαίναμε γρήγορα στην αντίπαλη περιοχή. Σίγουρα στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους, δεν είχαμε τις σωστές επιλογές. Ο αντίπαλος έκανε ένα οργανωμένο παιχνίδι, είχε κοντά τις γραμμές και ήταν δύσκολο να τις διασπάσουμε. Παρόλο που μπήκαμε δυνατά, δεν τελειώσαμε τόσο δυνατά το πρώτο ημίχρονο».

Metrosport.gr