Αθλητισμός

Το κανάλι για Ονιεκούρου, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ

Στις μεταγραφικές υποθέσεις και ιστορίες, καλό είναι να ερευνάς και τι μπορεί να κρύβεται κατω απο ονόματα-ομάδες-δημοσιεύματα! Να προσπαθείς να δείς… πίσω απο την βιτρίνα. Να ερμηνεύσεις ή και να συνδυάσεις, απο μανατζερικές πληροφορίες και μύθους μέχρι και ανοικτά κανάλια που υπάρχουν απο παλαιότερες συνεργασίες. Και τις περισσότερες φορές υπάρχει/βρίσκεις παρασκήνιο που ιντριγκάρει. Επίσης, για…

Στις μεταγραφικές υποθέσεις και ιστορίες, καλό είναι να ερευνάς και τι μπορεί να κρύβεται κατω απο ονόματα-ομάδες-δημοσιεύματα! Να προσπαθείς να δείς… πίσω απο την βιτρίνα. Να ερμηνεύσεις ή και να συνδυάσεις, απο μανατζερικές πληροφορίες και μύθους μέχρι και ανοικτά κανάλια που υπάρχουν απο παλαιότερες συνεργασίες. Και τις περισσότερες φορές υπάρχει/βρίσκεις παρασκήνιο που ιντριγκάρει.

Επίσης, για τους περισσότερους μπορεί να αποτελούν ψιλά γράμματα, ειδικά σε εποχή μεταγραφολαγνείας ή έλλειψης πραγματικών θεμάτων, αλλά υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα όπως και κλίμακες αξιολόγησης μιας μεταγραφικής υπόθεσης.

Το να προταθεί ένας παίκτης/προπονητής/αθ. διευθυντής είναι άλλο απο το να τον “σκανάρει” η ομάδα, όπως άλλο είναι να τον διαλέξει/συμπεριλάβει σε μια  short list υποψηφίων κι άλλο να συζητάει μαζί του ανάλογα με την σειρά προτεραιτότητας. Και εννοείται πως μιλάμε για άλλη… πίστα όταν μπαίνεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και στις υπογραφές.

Βέβαια το πιο συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις -και δεν μιλάμε για ελληνικό φαινόμενο- είναι να μπαίνουν όλοι και όλα στο… μπλέντερ. Παρέλαση ονομάτων, αναπαραγωγή δημοσιευμάτων, κλισέ παρουσιάσεις, ιστορίες συνήθως σύντομης διάρκειας, με την σχετική ανακύκλωση και… πάμε για τον επόμενο!

Φυσικά σε αυτο το… γαιτανάκι ο καθένας είτε κάνει τη “δουλειά” του, είτε βρίσκει “αντικείμενο'” ενασχόλησης. Οι ομαδες, οι ατζέντηδες, τα ΜΜΕ, οι αναγνώστες/ακροατές/τηλεθεατές.

OI “KAΜΕΝΕΣ” ΥΠΟΘΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Μετά απο χρόνια ενασχόλησης με τις διάφορες πιάτσες, ατζέντηδων- σκάουτς- δημοσιογράφων, η εμπειρία δείχνει πως ένα σοβαρό μανατζερικό Γραφείο δεν έχει την ανάγκη να διαφημίσει έναν πελάτη του ή μια δουλειά πριν αυτή ολοκληρωθεί. Και τα κλάμπ με σοβαρά στελέχη δεν διαρρέουν εύκολα  ή με το παραμικρό, υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη. Παρά μόνο εκείνες που έχουν καεί ή τους είναι αδιάφορες…

Υπάρχουν βέβαια και υποκατηγορίες, όπως για παράδειγμα διάφοροι ατζέντηδες για να προσελκύσουν έναν παίκτη ή για να τον κρατήσουν στο πελατολογειό τους, να του λένε πως ενδιαφέρεται η τάδε ομάδα για αυτόν και να το “επιβεβαιώνουν”  στην συνέχεια μέσω δημοσιευμάτων. Ποιός τα έχει διαρρεύσει το καταλαβαίνετε, νομίζω. Και για να μιλάμε με όνόματα, τέτοια περίπτωση ήταν το “ενδιαφέρον” της Γαλατά για τον Βαγιαννίδη!

OI PLUS ΟΚΤΩ ΥΠΟΦΗΦΙΟΙ ΕΞΤΡΕΜ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο παραπάνω -τεράστιος- πρόλογος απαραίτητος γιατί έχουμε μπει σε μια προ-μεταγραφική περίοδο, που λόγω covid -19, καραντίνας και παγκόσμιας ύφεσης δεν θα μοιάζει με καμία προηγούμενη, θα κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο και ελάχιστοι μπορεί να προβλέψουν τα δεδομένα που θα επικρατήσουν. Και επειδή θα υπάρξουν πρωταθλήματα που θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, ο φετινός μεταγραφικός Αυγουστος θα είναι ο… Ιούλιος των προηγούμενων χρόνων. Οπότε θα χρειαστεί υπομονή, μικρό καλάθι και έρευνα.

Πάμε τώρα στο θέμα των υποψηφίων εξτρέμ για τον Ολυμπιακό. Μιλάμε για πραγματική παρέλαση ονομάτων τον τελευταίο μήνα: Σεμέδο(ΟΦΗ), Μπουα (Βασιλεία), Μπενσαρκί (Ζάμαλεκ), Σινάν Γκιουμούς (Αντάλιασπορ/Τζένοα), Γουίλσον Εντουάρντο (Μπράγκα), Tζούνιορ Φερνάντες (Αλάνιασπορ), Χένρι Ονιεκούρου (Γαλατά/Μονακό) και εσχάτως Γκαστόν Σιρίνο, ενώ σίγουρα όλο και κάποια ονόματα υποψηφίων θα ξέχασα (είναι τόσα πολλά άλλωστε).

ΟΜΟΣΤΑΒΛΟΙ ΟΝΙΕΚΟΥΡΟΥ-ΜΟΡ-ΕΣΙΤΙ

Aυτή την εβδομάδα βέβαια την τιμητική του έχει ο Χένρι Ονιεκούρου! Γράφουν γι’ αυτόν και τον Ολυμπιακό όχι μόνο στα μέρη μας, αλλά σε Τουρκία, Γαλλία και Νιγηρία, απο όπου είναι κιόλας ο 23χρονος αριστερός εξτρέμ. Θα ασχοληθώ με κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Ο Ονιεκούρου είναι “ομόσταβλος” του Εμρέ Μορ. Ατζέντης του είναι ο Γάλλος Νταβιλά. Πρόκειται για έναν πανέξυπνο δικηγόρο που πριν 1,5 χρόνο είχε εμπλακεί στην διακίνηση τεράστιων χρηματικών ποσών στην Αλ Ιτιχάντ επι Μπίλιτς (δικό του το χρυσό deal με τον Πρίγιοβιτς αλλά και εκείνα των Ροντρίγκες, Ντα Κόστα), ενω το περασμένο καλοκαίρι πήγε και τον Εσίτι στον ΠΑΟΚ.

Στην μανατζερική πιάτσα λένε πως ο Νταβιλά έχει καλή σχέση τόσο με το γαλλικό “λόμπι” του Ολυμπιακού, όσο και με το πορτογαλικό/σλάβικο του ΠΑΟΚ. Eπίσης, πως διαθέτει δυνατες άκρες στις δυο μεγαλύτερες τουρκικές ομάδες, Γαλατά (έχει εκεί και τον Μπελχαντά) – Φενέρ και συνεργάζεται με γνωστο Έλληνα ατζεντη (μια εποχή ήταν απο τους αγαπημένους των “ερυθρόλευκων”).

EXEI ΚΑΣΕ 1,3 EKAT.

Το ταλέντο στον Ονιεκούρου περισσεύει. Το περίεργο είναι πως απο το καλοκαιρι του 2017, όταν και η Έβερτον πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ και τον αγόρασε απο την βελγικη Έουπεν (εκεί ξεπετάχθηκε), δεν έχει στεριώσει σε ομάδα. Στα “ζαχαρωτά” δεν σταδιοδρόμησε αφού την πρώτη σεζόν τον έστειλαν δανεικό στην Άντερλεχτ και την δεύτερη στην Γαλατά (τα πήγε καλά). Και την τρίτη, το περασμένο καλοκαίρι δηλαδή, η Έβερτον τον πούλησε 13,5 εκατ. στην Μονακό! Μόνο που και στους Μονεγάσκους μέτρησε μόλις 4 ολιγόλεπτες συμμετοχές, πριν τον ξεφορτωθούν και τον στείλουν δανεικό στην Γαλατά του Τερίμ (o τελευταίος πάντως τον πιστεύει).

Πωλήσεις και διαδρομές που προκαλουν εύλογες απορίες και το σίγουρο είναι πως απο τον 23χρονο Ονιεκούρου κάποιοι εβγαλαν καλά λεφτά. Κι αυτό αφού στα 20 και στα 22 του χρόνια, του έκαναν μεταγραφές συνολικά 21,5 εκατ. ευρώ σε δυο ομάδες που δεν τον εμπιστεύθηκαν ποτέ και τον έστειλαν δανεικό. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο έχει εκτοξευθεί και το κασέ του 23χρονου Νιγηριανού, ο οποίος καθαρίζει 1,3 εκατ. ευρω ετησίως.

Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΟΝΑΚΟ

Ο Ονιεκούρου που έχει συμβόλαιο ως το 2024 στη Μονακό και χρηματιστηριακή αξία 8 εκατ. ευρώ, προ κορονοϊού προσφερόταν πάλι ως δανεικός, με loan fee plus 1 εκατ. ευρώ και τη Γαλατά πρόθυμη να τον κρατήσει με το ίδιο καθεστώς.

Τώρα όμως, οι Μονεγάσκοι που θέλουν να κάνουν οικονομική εκαθάριση, φέρεται να του έχουν βάλει μόνο πωλητήριο (είτε απευθείας, είτε με δανεισμό και υποχρεωτική αγορά το καλοκαίρι του 2021). Σύμφωνα με την τουρκική πιάτσα, η Γαλατά με ποσό γύρω στα 5 εκατ. μπορεί να τον κάνει δικό της. Δεν ξέρω αν η ίδια τιμή ισχύει και για την Ελλάδα ή είναι χαμηλότερη…

Στο δια ταύτα: η εκτίμηση επαγγελματία/ειδικού που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην Τουρκία.“Ακόμη είναι αρκετά νωρίς για Ονιεκούρου. Γενικότερα…”!

Και στην Γαλλία υπάρχουν σενάρια που εμπλέκουν και τον ΠΑΟΚ στην υπόθεση Ονιεκούρου. Για την ακρίβεια  πως έχει προταθεί και στον ‘”δικέφαλο” ενώ θα μπορούσε να παίξει ως αντάλλαγμα για τον Γιανούλη. Μόνο που στον “δικέφαλο” δεν καίγονται για βασικό εξτρεμ (αν πουληθει ο Λημνιός, είναι άλλη κουβέντα) και για τον Γιαννούλη θέλουν χρήματα.

Photo Credits: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Sport24.gr