Υγεία

Παγκόσμια ανησυχία: Ο ιός μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από έναν νέο ιό στην Κίνα τριπλασιάστηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς εξαπλώνεται από το Wuhan σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ πλέον υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την ασθένεια. Tα νέα για τα πρώτα κρούσματα ήταν στις 4 Ιανουαρίου και πλέον υπάρχουν  καταγεγραμμένες περισσότερες από 200 περιπτώσεις, κυρίως στο Wuhan, αν…


Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από έναν νέο ιό στην Κίνα τριπλασιάστηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς εξαπλώνεται από το Wuhan σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ πλέον υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την ασθένεια.

Tα νέα για τα πρώτα κρούσματα ήταν στις 4 Ιανουαρίου και πλέον υπάρχουν  καταγεγραμμένες περισσότερες από 200 περιπτώσεις, κυρίως στο Wuhan, αν και η αναπνευστική λοίμωξη εντοπίστηκε επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Σενζέν. Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει, ενώ η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα έχουν αναφέρει περιπτώσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως την Τετάρτη συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης για να συζητήσει το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα. Ο ΠΟΥ θα αποφασίσει τη σοβαρότητα και τη λήψη μέτρων για τον ιό.

BREAKING: WHO Director-General @DrTedros will convene an Emergency Committee on the novel #coronavirus (2019-nCoV) under the International Health Regulations.
The Committee will meet on Wednesday, 22 January 2020. pic.twitter.com/w3w7ZuoTeG

— World Health Organization (WHO) (@WHO) 20 Ιανουαρίου 2020

Το νέο στέλεχος του κοροναϊού, που προκαλεί έναν τύπο πνευμονίας, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, επιβεβαίωσε η Κίνα .κάτι που εντείνει την ανησυχία, καθώς εκατομμύρια Κινέζων προετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις αργίες της Πρωτοχρονιάς σε λίγες μέρες.

Το Wuhan είναι ένας κόμβος μεταφοράς και οι αρχές εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα χρησιμοποιούν σαρωτές θερμοκρασίας στα αεροδρόμια, τους σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Εκείνοι που εμφανίζουν σημάδια πυρετού καταγράφονται, τους δίνονται μάσκες και κάποιοι οδηγούνται σε νοσοκομεία και κλινικές. Οι αρχές λένε ότι τώρα θα ελέγχουν επίσης όλους όσους φεύγουν από την πόλη.

Αν και το ξέσπασμα πιστεύεται ότι προέρχεται από μια αγορά, αξιωματούχοι και επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει με ποιο τρόπο έχει εξαπλωθεί ο ιός. Το ξέσπασμα έχει αναβιώσει τις μνήμες του ιού Sars – επίσης κορωναϊού – που σκότωσε 774 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε δεκάδες χώρες, κυρίως στην Ασία. Η ανάλυση του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι σχετίζεται στενότερα με το Sars από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο κορωναϊό. Ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν στο BBC ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, με εκτιμήσεις ακόμη και για 1.700 άτομα.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό

Ο 2019-nCoV, όπως έχει επισημανθεί, είναι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που δεν έχει αναγνωριστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.

Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (μαζί με τον νέο επτά) μολύνουν τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια ζωική πηγή είναι «η πιο πιθανή πρωτογενής πηγή», αλλά έχει σημειωθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή Συνιστάται στους ανθρώπους να αποφεύγουν την χωρίς προστασία επαφή με ζώντα ζώα, να μαγειρεύουν σχολαστικά το κρέας και τα αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με όποιον πάσχει από συμπτώματα που θυμίζουν κρύωμα ή γρίπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν συνιστά περιορισμούς για τα ταξίδια ή το εμπόριο, αλλά παρέχει καθοδήγηση σε χώρες που προετοιμάζονται για ξέσπασμα. Οι αερολιμένες της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και της ιαπωνικής πρωτεύουσας Τόκιο πραγματοποιούν έλεγχο επιβατών από το Wuhan και οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα παρόμοια μέτρα σε τρία μεγάλα αεροδρόμια στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε σήμερα εντολή να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Δίνοντας οδηγίες για τις ενέργειες που αφορούν το ζήτημα της πνευμονίας, ο Σι τόνισε ότι η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών πρέπει να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα. Έως σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), στην Κίνα είχαν καταγραφεί 224 κρούσματα πνευμονίας που προκλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό. Από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί 217 και 7 παραμένουν ύποπτα κρούσματα.

Εκτός Κίνας, έχουν επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα στην Ιαπωνία, δύο στην Ταϊλάνδη και ένα στη Νότια Κορέα. Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα αντιμετωπίζει τον ιό, είναι στο μικροσκόπιο, δεδομένου ότι η χώρα επικρίθηκε ευρέως ότι κάλυπτε αρχικά την κρίση με τον Sars στα τέλη του 2002 και στις αρχές του 2003.

Η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι δύο περιπτώσεις ασθενών στην Κίνα οφειλόταν σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η επιτροπή είπε νωρίτερα ότι δεν υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ότι ο ιός είχε αντίθετα διασχίσει το φράγμα των ειδών και προέρχεται από μολυσμένα ζώα σε θαλάσσια και άγρια ζώα. Υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν ερευνήσει την αγορά θαλασσινών καθώς πιστεύουν ότι ο ιός προέρχεται από εκεί. Ο ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι υπήρξε «κάποια περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στενών επαφών». «Καθώς περισσότερα … περιστατικά εντοπίζονται και αναλύονται περισσότερο, θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα της σοβαρότητας της νόσου και των μοτίβων μετάδοσης», έγραψε στο Twitter.

Mε πληροφορίες από BBC/ Reuters

Lifo.gr