Υγεία

Οδηγίες για ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα | Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με τη βασική παραδοχή ότι άτομα με ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να νοσηλευθούν, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σαφείς οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) στο σπίτι, σε περίπτωση νόσησης από κάποιο μέλος της οικογένειας. Ειδικότερα, οι οδηγίες του ΙΣΑ για άτομα με συμπτώματα που…


Με τη βασική παραδοχή ότι άτομα με ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να νοσηλευθούν, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σαφείς οδηγίες για την πρόληψη της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) στο σπίτι, σε περίπτωση νόσησης από κάποιο μέλος της οικογένειας.

Ειδικότερα, οι οδηγίες του ΙΣΑ για άτομα με συμπτώματα που κατόπιν αξιολόγησης από τον γιατρό μένουν σπίτι τους, είναι:

• Παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας και ζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα εάν η ασθένεια επιδεινώνεται.

• Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τα άλλα άτομα στο σπίτι. Θα πρέπει να μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι σας. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό μπάνιο, εφόσον υπάρχει.

• Φορέστε μάσκα προσώπου όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Εάν δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα (για παράδειγμα επειδή προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή), τότε όσοι μένουν μαζί σας ή δεν θα πρέπει να είναι στο ίδιο δωμάτιο με εσάς ή θα πρέπει αυτοί να βάλουν μάσκα.

• Καθαρίζετε τα χέρια σας συχνά και αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

• Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά είδη οικιακής χρήσης όπως κύπελλα, σκεύη, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα. Μετά τη χρήση τους θα πρέπει να πλυθούν καλά με σαπούνι και νερό.

• Καθαρίζετε όλες τις μεταλλικές και σκληρές επιφάνειες κοινής χρήσης καθημερινά, με οικιακό σπρέι καθαρισμού ή χλωρίνη ακολουθώντας τις οδηγίες του προϊόντος.

Η διακοπή της «καραντίνας» του ατόμου που εμφάνισε συμπτώματα και της επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να λαμβάνεται κατά περίπτωση σε συνεννόηση με τον γιατρό και το νοσοκομείο.

Για τα μέλη του νοικοκυριού, ατόμων με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης οι οδηγίες είναι:

• Παρακολουθείτε την υγεία σας και ειδοποιήστε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα.

• Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μπάνιο, εφόσον υπάρχει, και μείνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα μακριά από τον ασθενή. Φοράτε μάσκα προσώπου κατά τη φροντίδα του ασθενούς ή εάν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο, την οποία και θα πρέπει να πετάτε μετά τη χρήση της. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την αφαίρεση της μάσκας πρέπει να πλένετε με σαπούνι και νερό τα χέρια σας.

• Βεβαιωθείτε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στο σπίτι αερίζονται καλά, καθαρίστε καθημερινά όλες τις σκληρές και μεταλλικές επιφάνειες (πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, ταμπλέτες, κομοδίνα κ.ά.).

• Αποφύγετε να μοιράζεστε είδη οικιακής χρήσης με τον ασθενή.

• Πλένετε καλά τα ρούχα. Αφαιρέστε αμέσως, φορώντας γάντια, ρούχα, ή κλινοσκεπάσματα με αίμα, κόπρανα ή σωματικά υγρά. Χρησιμοποιείτε κανονικό απορρυπαντικό πλυντηρίου και στεγνώστε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τις θερμότερες θερμοκρασίες που συνιστώνται στην ετικέτα του ρουχισμού.

Κατοικίδια

Αναφορικά με τα κατοικίδια, ο ΙΣΑ συστήνει στους ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή, και να αφήσουν τη φροντίδα τους σε άλλο μέλος του νοικοκυριού, παρόλο που, όπως τονίζει, δεν έχουν αναφερθεί σχετικά κρούσματα COVID-19. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ούτε νοσούν από αυτό και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομι-κής υγιεινής τους».

Kathimerini.gr