Υγεία

Κορωνοϊός

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για την πορεία του ιού στην χώρας μας.  Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και…


Αισιόδοξος εμφανίστηκε σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας ο καθηγητής λοιμωξιολογίαςΣωτήρης Τσιόδραςστην ενημέρωση για την πορεία του ιού στην χώρας μας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σεκλινική μελέτη 340 ασθενώνστο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου».

«Ερευνητική ομάδα της Γαλλίας υπό τον διάσημο καθηγητή λοιμώξεων κ. Ραούλ χρησιμοποίησεσχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται» συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Πρόκειται για φάρμακο που είχε αντιμετωπίσει πριν απόεπτά δεκαετίες την ελονοσία και φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, να αντιμετωπίζει σε ικανοποιτικό βαθμό την εξέλιξη της ασθένειας στους ανθρώπους. Τη σχετική πληροφορία έκανε γνωστή ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας. Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είπε προ ημερών ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες in vitro, όμως οι μελέτες στους ασθενείς θα πρέπει να επαληθευτούν».

 O κ. Τσίοδρας επέκρινε, επίσης, σφόδρα τους συναδέλφους του, που «τερατολογούν» και διαδίδουν καταστροφικά σενάρια χωρίς επιστημονική βάση.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανάγκηνα μην δημιουργείται ο φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλίαξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο από το ιό αλλά μπορούν πιο εύκολα να τον μεταδώσουν ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά.

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα.Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα-ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά»τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύουμε τους γύρω μας.

«Η απάντηση σε όλους που ασκούν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι: ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μία που αφορά όλες τις νοσηλείες και μία ειδική δειγματοληπτική διαδικασία, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» συμπλήρωσε.

Www.cnn.gr