Υγεία

Εσύ γνωρίζεις τα οφέλη της βιταμίνης F στον οργανισμό σου;

Η βιταμίνη F, δεν είναι μία βιταμίνη με όλη τη σημασία της λέξης. Για την ακρίβεια χωρίζεται σε δύο τύπους ή λίπη για να το θέσουμε πιο σωστά. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινελαϊκό οξύ (LA). Τα λίπη αυτά είναι απαραίτητα για τις τακτικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων πτυχών της υγείας του εγκεφάλου και…


magalie de preux wGEtPYgFWP8 unsplash

Ηβιταμίνη F, δεν είναι μία βιταμίνη με όλη τη σημασία της λέξης. Για την ακρίβεια χωρίζεται σε δύο τύπους ή λίπη για να το θέσουμε πιο σωστά. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινελαϊκό οξύ (LA). Τα λίπη αυτά είναι απαραίτητα για τις τακτικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων πτυχών της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Η ALA είναι μέλος της οικογένειας λιπαρών ωμέγα-3, ενώ η LA ανήκει στην οικογένεια των ωμέγα-6. Οι κοινές πηγές και των δύο περιλαμβάνουν φυτικά έλαια, καρπούς με κέλυφος και σπόρους. Στις παρακάτω γραμμές θα μάθεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η βιταμίνη F, αλλά και τα πιθανά οφέλη της στην υγεία.

Οι δύο τύποι λίπους που περιλαμβάνουν τηβιταμίνη FALA και LA– ταξινομούνται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητα για την υγεία. Δεδομένου ότι το σώμα σου δεν είναι σε θέση να παράγει αυτά τα λίπη, θα πρέπει να τα πάρεις από τη διατροφή σου.

Ποια είναι όμως τα οφέλη τους στην υγεία;

ALA (aka α-λινολενικό οξύ):

Μειώνει τη φλεγμονή: Η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπών όπως η ALA έχει συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή στις αρθρώσεις, στον πεπτικό σωλήνα, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Αν και τα ευρήματα είναι μικτά, η αύξηση της ALA στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε μία μελέτη, κάθε αύξηση κατά 1 γραμμάριο ALA που καταναλώθηκε ανά ημέρα συσχετίστηκε με 10% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Υποστηρίζει την ψυχική σου υγεία: Απαιτούνται περισσότερες έρευνες, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική λήψη ωμέγα-3 λιπών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

LA (λινολεϊκό οξύ):

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Σε μια μελέτη σε περισσότερους από 300.000 ενήλικες, η κατανάλωση LA στη θέση των κορεσμένων λιπαρών συσχετίστηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Μια μελέτη σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η LA συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 όταν καταναλώθηκε στη θέση των κορεσμένων λιπαρών.

Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο σακχάρου αίματος: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το LA μπορεί να ενισχύσει τον έλεγχο του σακχάρου όταν καταναλώνεται στη θέση των κορεσμένων λιπών.

Πηγή