Υγεία

Έλληνες επιστήμονες έκαναν γενετική ανάλυση στον κοροναϊό -Δείτε τι ανακάλυψαν

Η πιο πιθανή πηγή προέλευσης του κοροναϊού 2019-nCoV, είναι οι νυχτερίδες και όχι τα ερπετά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εκπόνησαν Έλληνες επιστήμονες. Άλλο ενδιαφέρον επιστημονικό στοιχείο που προέκυψε από την ίδια μελέτη είναι ότι ο ιός δεν έχει τροποποιηθεί πρόσφατα, πριν την αρχική του μετάδοση του στους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα της μελέτης με…


grn koronaios ios

Η πιο πιθανή πηγή προέλευσης του κοροναϊού 2019-nCoV, είναι οι νυχτερίδες και όχι τα ερπετά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που εκπόνησαν Έλληνες επιστήμονες. Άλλο ενδιαφέρον επιστημονικό στοιχείο που προέκυψε από την ίδια μελέτη είναι ότι ο ιός δεν έχει τροποποιηθεί πρόσφατα, πριν την αρχική του μετάδοση του στους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο: «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event», αφορούν τη γενετική ανάλυση πλήρους γονιδιώματος του νέου κορονοϊού 2019-nCoV που ευθύνεται για την επιδημική έκρηξη που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην Κίνα.

Η έρευνα εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την Δρ. Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον Επίκουρο Καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο, τον Καθηγητή Γεώργιο Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Η μελέτη έδειξε ότι ο ιός με τη μεγαλύτερη γενετική ομολογία, μέχρι σήμερα, με τον ιό 2019-nCoV είναι το στέλεχος RaTG13 που απομονώθηκε από νυχτερίδα στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά το στέλεχος RaTG13 δεν είναι 100% ομόλογο με τον 2019-nCoV, υποδεικνύοντας ότι το στέλεχος RaTG13 δεν αποτελεί τον ιό που μεταδόθηκε στον άνθρωπο. Τα έως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή πηγή προέλευσης για τον 2019-nCoV, είναι οι νυχτερίδες και, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός 2019-nCoV προήλθε από ερπετά.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το γενετικό υλικό του 2019-nCoV δεν είναι αποτέλεσμα πρόσφατης γενετικής ανάμιξης (ανασυνδυασμού) με κάποιον άλλον κορονοϊό, ή ότι ο ιός δεν έχει τροποποιηθεί πρόσφατα, πριν την αρχική του μετάδοση στους ανθρώπους. Η διαδικασία του ανασυνδυασμού μπορεί να δημιουργήσει στη δημιουργία ιών με μωσαϊκό γονιδίωμα και τροποποιημένες βιολογικές ιδιότητες και έχει παρατηρηθεί συχνά στην κατηγορία των κορονοϊών. Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι ανάλογη διαδικασία δεν έχει συμβεί για τον νέο ιό 2019-nCoV.

«H σημασία των γενετικών χαρακτηριστικών του 2019-nCoV χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης», καταλήγει η μελέτη.

Η έρευνα είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα bioRxiv

ΥΓΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ, ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ

Aftodioikisi.gr