Top Stories

Υπ. Εργασίας: Σχεδιάζουν νέες περικοπές στις επικουρικές για να ικανοποιήσουν τους δανειστές και να κλείσει η συμφωνία στη Μάλτα αύριο

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

58d02921cd3a187ded19d9cfΑνώτατη πηγή από το υπουργείο Εργασίας εξέφρασε νωρίτερα την αισιοδοξία πως αύριο, στο Eurogroup στη Μάλτα θα κλείσει η συμφωνία για την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «νομίζω ότι αύριο κλείνουμε».

Αναφορικά με τα μέτρα η ίδια πηγή υποστήριξε πως « δεν ισχύει ότι το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα από το 2018» και πρόσθεσε πως «παραμένει υπό συζήτηση η δοσολογία των περικοπών στις συντάξεις. Το ΔΝΤ θέλει εφάπαξ το 2019, εμείς σε δύο δόσεις».

Η πρόταση της κυβέρνησης βάζει «οροφή» τα 1.000 ή 1.200 ευρώ, για άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Από αυτό το ύψος και άνω, η μείωση στην προσωπική διαφορά των κύριων συντάξεων θα γίνει στο 50% αυτών.

Όμως, παράλληλα, θα γίνει μείωση και στις επικουρικές, ώστε να καλυφθεί ο στόχος της συνολικής μείωσης της δαπάνης για συντάξεις ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

Για τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το σενάριο, υπολογίζεται ότι η προσωπική διαφορά μπορεί να περικοπεί σε ποσοστό 20%. Αντίστοιχα, θα γίνει μείωση και στις επικουρικές συντάξεις.

Στόχος είναι να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι βρίσκονται εντός των περικοπών της προσωπικής διαφοράς.

Πάντως, υπενθυμίζουμε ότι με το προηγούμενο Μνημόνιο καταργήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης του ενιαίου επικουρικού από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον ΑΚΑΓΕ. Στην περίπτωση υστέρησης εσόδων, το Ταμείο ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις.

Σε ερώτηση «τι νόημα έχει η περικοπή των επικουρικών, αφού δεν αποτελούν μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης;», κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι η περικοπή δαπάνης για τις επικουρικές συμβάλλει στη δημιουργία πλεονάσματος 3,5%.