Διεθνή

Κέρι: Σε κίνδυνο η λύση του Μεσανατολικού που βασίζεται στην αρχή των δύο κρατών

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

keri-708 6

Στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά ενώ βλέπει την πιθανότητα να υπάρξει ειρήνη να χάνεται, αναφέρθηκε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Σε μια ομιλία λίγες εβδομάδες πριν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ρεπουμπλικάνο εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κέρι υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση μιας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας που απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών.

«Παρά τις καλύτερες μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», τόνισε ο Κέρι στην ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για λόγους «συνείδησης», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μην κάνουμε τίποτε και να μην πούμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται».

Ο Κέρι κατηγόρησε εξάλλου το Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Οχθη.

Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο «να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ», έκρινε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.